Foxygen se svou hippie show zamíří do Prahy

12.01.2015 13:51 - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Mezi mladými kapelami napříč celým světem se rozšířila velká retro vlna, která ovlivnila skupiny jako Temples z Británie, australské Tame Impala nebo Foxygen z Kalifornie a bezpočet dalších. Pokračovat by se dalo až do alelujá. Ne každý z balíku spřízněných projektů něčím vybočuje z řady a ne každý si sáhne na úspěch. Někdo upřednostňuje naivní sound šedesátkového popu á la The Beatles, jiní naopak inklinují k psychedelickým narko-halucinacím. Ze všeho něco nabízejí právě kalifornští Foxygen, kteří v poslední době dosahují čím dál výš na stupnici popularity.

Zakládajícími členy Foxygen jsou dva výstřední multiinstrumentalisté Sam France a Jonathan Rado. Dali se dohromady v roce 2005 ještě jako středoškoláci. Během několika následujících let jejich vlastní produkce dala vzniknou řadě ípíček, na kterých se nechali volně unášet vlivy šedesátých let, až je v roce 2011 objevil producent Richard Swift (spolupracující například s The Shins, Stereolab, Wake Owl a dalšími). Foxygen se záhy na to upsali zavedenému indie labelu Jagjaguwar a své úsilí vložili do další práce. Vydali tři dlouhohrající desky, z nichž zřejmě největšího ohlasu se dostalo druhému studiovému albu "We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic", uvedenému úspěšným singlem "Shuggie". Fanoušci starého dobrého hippie rocku tehdy hodně zbystřili a Foxygen od té doby jenom rostou.

Vloni vydali své v pořadí třetí LP, písničkami a styly nacpané double album "...And Star Power". Nejčerstvější počin byl sice kritikou přijat poměrně rozpačitě, Foxygen však stále čerpají z dobře rozjetého začátku a líbivosti jejich pódiové show. Objevují se pravidelně na velkých festivalech, v televizních show a v nejbližší době je čeká turné. V jeho rámci zavítají také do Prahy, kde vystoupí 22. května ve smíchovském klubu MeetFactory. Jméno předkapely zatím zůstává ve hvězdách, předprodej již ale byl zahájen. Vstupenky vás v rámci něho vyjdou na 330 Kč, na místě v den konání koncertu si o sto korun připlatíte.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY