Nové desky pro 1. - 2. týden

11.01.2015 10:49 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Jak je již pravidlem, trh s hudebními novinkami po Vánocích ožívá pozvolna. I tak vám ale představíme dvě debutantky - o něco známější Meghan Trainor a spíše neznámou Kat Dahliu. Ty pak doplní s třetí deskou Britka Rumer, progresivní rockeři Archive nebo Vídeňská filharmonie s tradičním novoročním koncertem.
Pokud se v pondělí 12. ledna vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Meghan Trainor - Title (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Meghan Trainor - Title
Americká zpěvačka Meghan Trainor loni svým singlem "All About That Bass" pobláznila Spojené Státy a podstatnou část světa. Nyní všem ještě více zamotá hlavu. Už loni totiž vydala EP s názvem "Title" a nyní jí konečně vyjde i dlouhohrající debut. Opět s názvem "Title". Oproti svému předchůdci přinese celkem jedenáct písniček ve standardní verzi a čtyři více, podaří-li se vám obstarat deluxe edici. Zpěvačka je napsala a nahrála dohromady s Kevinem Kadishem, který předtím spolupracoval s Jasonem Mrazem nebo Stacie Orrico. Společně pak desku nasměrovali na směsici popu, hip hopu a styly padesátých a šedesátých let. Uslyšíte tedy prvky karibských žánrů, soca, doo-wop a další. Vedle ní samotné se v jedné písničce připojil i John Legend. První singl již jistě znáte a díky VEVU Meghan Trainor se můžete seznámit i s několika dalšími jejími písničkami včetně druhého singlu "Lips Are Movin".


Tip týdne

Rumer - Into Colour (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: soul

Rumer - Into Colour
O britské zpěvačce Sarah Joyce, která si už řadu let říká Rumer, jsme psali v Nových deskách již dvakrát. Poprvé to bylo v souvislosti s debutem "Seasons Of My Soul" a před dvěma roky o albu "Boys Don't Cry", kde přezpívala tucet hitů mužských kolegů. Loni se ale opět vrátila k vlastní tvorbě a na sklonku roku vydala v album "Into Colour", které se malým zpožděním dostává i do zbytku světa. Společně se svým přítelem Robem Shirakbarim, který hudebního ředitele orchestru Burta Bucharacha, napsala a nahrála jedenáct písniček, v nichž je opět patrný odkaz Dusty Springfield, Karen Carpenter, Philly disco a sedmdesátkového na album orientovaného rocku. Britská kritika je z třetího počinu nadšená. Zda právem, můžete zjišťovat poslechem celého alba na webu Rumer.


Kat Dahlia - My Garden (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: alternativní r'n'b / hip hop

Kat Dahlia - My Garden
První týden a hned tu máme jednu novou tvář. Je jí americká zpěvačka s kubánskými kořeny Kat Dahlia, která se narodila a žije v Miami. Za svým cílem, dělat hudbu, si šla velmi sebevědomě a ve svých dvaadvaceti letech vydala vlastním nákladem své první EP. Díky němu si jejího mixu r'n'b a hip hopu všimla jedna z nejvlivnějších žen nahrávacího průmyslu Sylvia Rhone a podepsala s ní smlouvu u Epic Records. Výsledkem je debutové album, které si z velké části napsala sama zpěvačka a na němž se podílela řada slavných producentů jako například Salaam Remi, Missy Elliott, Naughty Boy, Timbaland, Rico Love, Tricky Stewart, nebo Step. Celkem na desku zařadili jedenáct včetně prvních dvou singlů "Gangsta" a "Crazy". Všechny je můžete slyšet ve streamu celého alba na stránkách rádia NPR.


Zubin Mehta & Wiener Philharmoniker - Neujahrskonzert 2015 (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: vážná hudba

Zubin Mehta & Wiener Philharmoniker - Neujahrskonzert 2015
Letošní novoroční koncert Vídeňské filharmonie byl už pětasedmdesátým v historii tohoto hudebního tělesa a úlohu vést orchestr při tomto půlkulatém výročí byla svěřena indickému dirigentovi Zubinu Mehtovi, který v minulosti vedl Izraelskou a Berlínskou filharmonii nebo soubory v milánské La Scale, mnichovské Opery a řady dalších. Jako již tradičně koncertu vévodily skladby rakouských autorů především z rodu Straussů - Johanna Strausse otce i syna, Eduarda a Josefa Strausse a Franze von Suppé. Hegemonii tentokrát narušil pouze dánský skladatel Hans Christian Lumbye. Titul bude k dispozici nejen na CD, ale také na vinylu, DVD a Blu Ray. Ukázky nabízí inernetový obchod Amazon.de


Archive - Restriction (Mystic Production)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Archive - Restriction
Žánrový rozsah britských Archive je vskutku pozoruhodný: Od trip hopu přes elektroniku, progresivní rock až k post-rocku. Důkazem hudební pestrosti je i aktuální deska "Restriction", která vychází teprve rok po vydání ambiciozního projektu "Axiom". Už koncem roku 2014 se osazenstvo formace nechalo slyšet a fanoušky navnadilo trojicí singů "Black And Blue", "Kid Corner" a "Feel It". Všechny tři najdete ke zhlédnutí a poslechu na oficiálních stránkách formace. Po poslechu nám nezapomeňte napsat, jak se vám nové písně líbí, protože sami muzikanti mají o nich velmi vysoké mínění: "Naším cílem bylo vytvořit album, na kterém bude každá skladba stejně silná, jako ta předchozí. Nechtěli jsme se proto zaměřit jen na jeden singl a nejradši bychom vydali každou z nových písní jako samostatný kus. Proto jsme se rozhodli vydat naráz rovnou tři singly, aby naši fanoušci dostali o desce jasnou představu."


Beardfish - +4626-Comfortzone (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Beardfish - +4626-Comfortzone
švédská progresivně rocková formace Beardfish si s přípravami nové desky dala pořádně záležet. Na nástupci desky "The Void" z roku 2013 pracovali všichni členové formace se stoprocentním nasazením a hrdě uvádí počin "+4626-Comfortzone", kterou doprovází prohlášením: "Název naší desky se dá pochopit jako neviditelná ochrana před negativním myšlením. Máji kolem sebe každý už od svého narození, ale s postupem času se stále více začne ozývat silný hlas uvnitř nás a razit si cestu ven." Ukázku k poslechu v podobě kousku "Hold On" najdete zde


Ze světa filmové hudby

Pokud si potrpíte na kvalitně zpracovanou filmovou hudbu, na pultech byste neměli přehlédnout soundtrack ke snímku "Birdman". Černá komedie vypráví příběh herce Riggana Thomsona (Michael Keaton), který se v minulosti proslavil filmovou postavou kultovního ptačího superhrdiny Birdmana, a nyní se s vypětím sil snaží o svůj divadelní debut na Broadwayi. Doprovází ho při tom směsice klasické hudby. S klasikou se potýká také výběr "Fox Searchlight (20th Anniversary Album)", kde najdete patnáct slavných kousků z kultovních snímků jako "127 hodin" nebo "Milionář z chatrče". Kompletní výčet včetně ukázek najdete tady. Milovníci akce si navíc přijdou na své se soundtrackem ke snímku "Son of a Gun", za jehož originálním zvukem stojí Jed Kurzel. Pro doplnění dodejme, že ve filmu si zahráli kromě jiných Ewan McGregor, Alicia Vikander a Brenton Thwaites. Všechny soundtracky vychází pod hlavičkou vydavatelství Warner Music.

Dále vychází:

Battle Beast - Unholy Savior (Mystic Production)
Crown - Death Is Not Dead (Universal)
Crown - Death Is Not Dead/Limited (Universal)
Rózinky - Rózinky (Indies Scope)

Vychází na vinylu:
Beardfish - +4626-Comfortzone (Universal)
Black Veil Brides - Black Veil Brides (Universal)
Crown - Death Is Not Dead (Universal)
Meghan Trainor - Title (Sony Music)
Tv On The Radio - Seeds (Universal)

Reedice:
Miriam Makeba - Mama Africa (Warner Music)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY