shop.musicserver.cz
Pohled do britských hitparád platných od 4. ledna 2015

V Británii vedou "Uptown Funk" a Ezra, známe i vítěze výročních žebříčků

Vydáno: 04.01.2015 22:45 - Josef Martínek | foto: Čestmír Jíra / musicserver

Britská singlová hitparáda v prvním lednovém týdnu změnu na jedničce nehlásí, stále vedou Mark Ronson a Bruno Mars, to v albech střídá Eda Sheerana na vrcholu George Ezra. Mrzet ho to ale tolik nemusí - "X" se stalo nejprodávanější deskou roku 2014. Singlům loni dominoval Pharrell Williams s "Happy".

Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
© facebook interpreta
SINGLY - První britský singlový žebříček v roce 2015 hlásí stejného vítěze jako ten poslední v roce minulém - celkově potřetí vítězí Mark Ronson a Bruno Mars s hitem "Uptown Funk". Potřetí také navyšují rekord v počtu dosažených streamů - za uplynulý týden jich bylo hned 2,56 milionu, což je zhruba o sedmdesát tisíc víc než hodnota týden starého předchozího maxima.

Na dvojce debutuje jednadvacetiletý nottinghamský DJ Philip George se singlem "Wish You Were Mine". K úspěchu jistě pomohl i Stevie Wonder, jehož "My Cherie Amour" bylo do hitu vysamplováno. Bronz si i tentokrát odnáší Ed Sheeran s baladou "Thinking Out Loud", která se na medailových pozicích drží už slušnou řádku týdnů.

V Top 10 pochopitelně celkově k žádnému zemětřesení nedošlo, v prvním lednovém kole se žádná smršť novinek nekonala, na předních příčkách proto najdeme stejná jména jako před týdnem. Vítěz X Factoru Ben Haenow opustil elitní trojici a spadl na čtyřku, za ním následují pátá Taylor Swift s "Blank Space", šestí Olly Murs a Demi Lovato zásluhou "Up", profláklý hit "All About That Bass" Meghan Trainor, Take That a také Alesso ve spolupráci s Tove Lo. Větší skok přináší aspoň desátá příčka, kam se ze třetí desítky vyšplhal Hozier a "Take Me To Church".

Druhou a poslední novinku v hlavní Top 40 najdeme na pětatřicítce - Kanye West a Paul McCartney vletěli do nového roku spoluprací "Only One".

    Top 10 - singly:
  1. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
  2. N Philip George - Wish You Were Mine
  3. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
  4. Ben Haenow - Something I Need
  5. Taylor Swift - Blank Space
  6. Olly Murs feat. Demi Lovato - Up
  7. Meghan Trainor - All About That Bass
  8. Take That - These Days
  9. Alesso feat. Tove Lo - Heroes (We Could Be)
  10. Hozier - Take Me To Church

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Nejúspěšnější singly roku 2014

Pharrell Williams - Happy
© facebook interpreta
Pharrell Williams, Clean Bandit feat. Jess Glynne a John Legend - toto pořadí platilo na konci června 2014 v žebříčku nejúspěšnějších singlů roku a druhé pololetí na něm nic nezměnilo. Pharrell díky úspěchu "Happy" navázal na ostrovní triumf v roce 2013 - tenkrát jsme jeho jméno nalezli na prvním i druhém místě, s jeho pomocí totiž triumfoval Robin Thicke s "Blurred Lines" a stříbro brali Daft Punk díky "Get Lucky". Jeho vlastní hit tentokrát vyhrál s celkovým počtem 1,62 milionu bodů - 1,5 milionu z nich tvořily prodeje, čímž se singl stal i nejčastěji kupovaným songem roku na ostrovech.

Ve streamech ale kralovali Clean Bandit s "Rather Be" - písnička nasbírala za rok 39,7 milionu přehrání. Vzhledem k tomu, že do výsledného vzorce se započítává jen setina z tohoto čísla, celkově nasbírala spolupráce s Jess Glynne jen 1,29 bodů a na jedničku to nestačilo. Třetí příčku obsadil John Legend s "All Of Me" (1,2 milionu).

V Top 5 se nacházejí ještě Mr Probz a remixér Robin Schulz s "Waves" a také Ed Sheeran s "Thinking Out Loud". V současnosti nejpopulárnější britský písničkář byl navíc ve své domovině nejstreamovanějším umělcem v roce 2014. A to je v roce, ve kterém celkový počet přehrání songů ve službách Spotify, Deezer, Napster a O2 Tracks narostl z loňských 7,5 bilionu na dvojnásobek, úctyhodné postavení.

Níže přikládáme Top 10, pokud byste chtěli znát i pořadí na dalších místech, zavítejte sem.

1. Pharrell Williams - Happy
2. Clean Bandit feat. Jess Glynne - Rather Be
3. John Legend - All Of Me
4. Mr Probz - Waves
5. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
6. Ella Henderson - Ghost
7. Sam Smith - Stay With Me
8. Meghan Trainor - All About That Bass
9. Pitbull feat. Kesha - Timber
10. George Ezra - Budapest


George Ezra - Wanted On Voyage
© facebook interpreta
DESKY - Po vánočních hodech, kdy prodal dva týdny po sobě vždy přes dvě stě tisíc kopií, zažil Ed Sheeran s novým rokem vystřízlivění a tentokrát s "X" nejen nepřekonal šestimístnou cifru, ale ani nevyhrál. Na jedničku se totiž vrátil jeho písničkářský kolega George Ezra, který se s "Wanted On Voyage" na vrcholu ocitl poprvé v říjnu, čtrnáct týdnů po červnovém vydání. Nyní se do čela vrací a odsouvá Sheerana na dvojku a Sama Smitha na bronz. Všichni tři pánové na medailových pozicích vydali svá alba už v první polovině loňského roku a od té doby se s nimi v první desítce setkáváme pravidelně. Že loňský rok pro ně byl opravdu úspěšným, dokazují i celoroční prodeje v infoboxu níže.

Zatímco stupně vítězů si podmanili muži, těsně pod nimi úřadovaly zástupkyně něžnějšího pohlaví. Taylor Swift si s deskou "1989" polepšila o tři příčky na čtyřku a za ní najdeme Palomu Faith, jejíž nahrávka "A Perfect Condtradiction" bodovala hlavně v první polovině loňského roku. Minulý týden se ale do Top 10 vrátila a tentokrát se vydrápala rovnou na pětku.

Olly Murs, Ella Henderson a One Direction svou příslušnost v první desítce neztratili, když tentokrát berou šesté, sedmé a deváté místo. O návraty se postarali Calvin Harris, jenž je s deskou "Motion" osmý, a desátí The Script zásluhu "No Sound Without Silence".

    Top 10 - alba:
  1. George Ezra - Wanted On Voyage
  2. Ed Sheeran - X
  3. Sam Smith - In The Lonely Hour
  4. Taylor Swift - 1989
  5. Paloma Faith - A Perfect Contradiction
  6. Olly Murs - Never Been Better
  7. Ella Henderson - Chapter One
  8. Calvin Harris - Motion
  9. One Direction - Four
  10. The Script - No Sound Without Silence

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.

Nejúspěšnější alba roku 2014

Ed Sheeran - X
© facebook interpreta
Na rozdíl od singlů se oproti pololetní bilanci pořadí na prvních třech pozicích v žebříčku nejprodávanějších alb roku úplně změnilo. Na konci června vydaná deska "X" Eda Sheerana se na domácím trhu stala prodejním bestsellerem a výsledných 1 689 000 udaných kopií v konečném účtování roku 2014 je hodno poklony. Jedná se o nejvyšší roční sumu od triumfálního, skoro čtyřmilionového tažení Adele v roce 2011. Před rokem přitom One Direction na vítězství stačilo dostat k fanouškům 685 tisíc jednotek "Midnight Memories".

Přes milion se letos přehoupl i Sam Smith s "In The Lonely Hour" (1 248 000) a druhým debutem v Top 3 je bronzový "Wanted On Voyage" George Ezry. Ten má ke konci roku 2014 rovněž nezanedbatelných 678 tisíc majitelů. Trojice nejúspěšnějších desek roku se symbolicky (leč v jiném pořadí) na stupních vítězů seřadila i v první týden roku 2015, jak jste si už mohli přečíst výše.

V pololetí vedoucí "Ghost Stories" Coldplay registruje finální žebříček nakonec na pětce, předčil je i čtvrtý Paolo Nutini s "Casustic Love". Nejprodávanějším ženským počinem roku se honosí Paloma Faith zásluhou šestky "A Perfect Contradiction". Top 10 si můžete prostudovat níže, kompletní první čtyřicítku najdete tady.

1. Ed Sheeran - X
2. Sam Smith - In The Lonely Hour
3. George Ezra - Wanted On Voyage
4. Paolo Nutini - Caustic Love
5. Coldplay - Ghost Stories
6. Paloma Faith - A Perfect Contradiction
7. One Direction - Four
8. Olly Murs - Never Been Better
9. Pink Floyd - The Endless River
10. Take That - III



NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Ryan Gosling a Mark Ronson předvedli "I'm Just Ken" živě na Oscarech. Pomohl jim i Slash (13.03.2024 16:29)
- Miley Cyrus díky "Flowers" vyrovnala letitý rekord Nelly Furtado, Daniel Landa startuje v albech na druhém místě (08.06.2023 08:00)
- Fotogalerie: Koncerty Passengera a George Ezry zachycené objektivem fotoaparátu (22.02.2023 10:26)
- Naživo: George Ezra s Passengerem svým optimismem v Praze rozvlnili i kameramana (22.02.2023 09:35)
- Nové desky 45/2022 - od Louise Tomlinsona přes Bruce Springsteena po Black Eyed Peas (16.11.2022 17:30)
- Recenze: George Ezra se na "Gold Rush Kid" drží svého kopyta (02.08.2022 08:00)
- George Ezra vyšle koncem srpna do kin dokument "End To End" (25.07.2022 10:26)
- Video: Black Eyed Peas, Shakira a David Guetta v klipu k "Don't You Worry" tancují s mimozemšťany (27.06.2022 11:58)
- Nové desky 23/2022 - od George Ezry přes Carrie Underwood po Nikol Bókovou (15.06.2022 08:00)
- George Ezra vydal třetí řadovku "Gold Rush Kid" (13.06.2022 13:19)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Adele AC/DC Queen Themroc U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu