The Snuff servírují na "Lotus" slušnou porci moderního rocku i temný příběh

26.01.2015 12:30 - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

O pražskou rockovou kapelu The Snuff bylo v loňském roce jen velmi těžké alespoň někde nezakopnout. Vydali koncepční desku "Lotus", nahodili moderní líbivý zvuk a zahráli si na evropském turné coby předkapela jihoamerických nu-rockerů Ill Niňo. Jak se jim jejich druhá deska povedla?
6/10

The Snuff - Lotus

Skladby: Origin, Riven, Erotic Sylvia, Can't Dispose Of Me, Boxed In, Lotus, Menace Within, Crumble!, Life Essence, Left For Wolves, Love... And The Other Stuff, 4th Floor, Telos
Vydáno: 7.7.2014
Celkový čas: 50:55
Vydavatel: Warner Music
The Snuff se snaží a je to vidět. Zcela jistě byl pro ně rok 2014 naprosto stěžejním v jejich současné, nepříliš dlouhé kariéře (rok založení 2009). Jak již bylo zmíněno, jejich novinka "Lotus" byla prezentována nejen na tuzemském turné, ale i v zahraničí na společné štaci s Ill Niňo. Tahle pražská parta se netají svým moderním zvukem cíleným hlavně na mladé publikum, překvapivý je snad jen tah vydat koncepční desku. Příběh je sice trochu klišé a ani texty jednotlivých skladeb zřejmě nedostanou literární cenu za objev roku, ovšem ta energie, chuť a snaha je téměř nakažlivá a z desky ční jako radar v pustině. A nejen proto stojí za vaši pozornost.

Uspět i mimo naši zem je úspěch. Zda se to povedlo The Snuff, není samozřejmě po pár zahraničních koncertech prokazatelné, ale potenciál zkrátka mají i v tomto směru. Zpívají docela obstojně anglicky, hrají moderní rock s lehkou příměsí moderního metalu i popu. V tom tkví jejich největší síla, ale zároveň i nebezpečný mantinel, jak v budoucí tvorbě, tak i v okruhu fanoušků. Mladší ročníky ocení elán všech členů, včetně jejich sympatické image i hitové ambice některých skladeb. Bohužel právě tato cílová skupina má ve vínku většinou velmi rychle zapomínat a je možné, že pokud další album nepřijde včas a nebude mít dostatečný potenciál, hvězda The Snuff může zase rychle zhasnout. Ale to teď spíš polemizujeme.

Deska má více než slušný otvírák v podobě skladby "Riven", která otevírá celý koncepční příběh táhnoucí se celou nahrávkou o vězněné dívce. "Riven" velmi zdárně navozuje ponurejší emo atmosféru a kytarové riffy spolu se skvělou basou dělají z písně velmi obstojný hit. A ani následující "Erotic Sylvia" není v tomto ohledu o mnoho pozadu. Hudební postupy nejen ve zmíněných dvou hitech jsou typické pro současnou moderní rock-metalovou školu a The Snuff se jí na novince drží velmi odpovědně. Mohlo by se zdát, že kapela se veze jen na současné populární vlně, ale v naší kotlině je obdobných skutečně moderně znějících skupin tak málo, že jde vlastně spíš o progresivní přístup k rockovému žánru.

Nakolik je první polovina silná, tak ta druhá o to více pokulhává a písně z ní se jen obtížně vryjí do paměti déle než do konce stopáže alba. V tom je asi největší slabina druhého počinu The Snuff. Mít zde více silnějších kusů, mohlo jít v oblasti tuzemského rocku o prvotřídní záležitost. I tak je "Lotus" dobrá deska a kapela si zaslouženě vybojovala širší pozornost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY