shop.musicserver.cz
Dvacet nejlepších domácích alb roku 2014 (20-16)

Dvacet nejlepších domácích alb roku 2014 (20-16)

Vydáno: 05.01.2015 13:00 v sekci Publicistika - Redakce | foto: facebook interpreta

Rok se s rokem sešel a musicserver je tu opět s přehledem nejlepších alb, která se loni donesla k našim uším. Dvacítka vybraných českých či slovenských desek je i letos různorodá a doufáme, že si z naší nabídky svého favorita vybere každý. Začínáme s pořadovými čísly dvacet až šestnáct.

Osmnáct hlasujících redaktorů musicserveru navrhlo celkem padesát sedm českých či slovenských alb a konečný žebříček dvaceti nejlepších nabízí řadu zajímavých výsledků. Pokud se do něj váš favorit za rok 2014 nevešel, budeme rádi, když se o něj podělíte v komentářích.

20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1

20. místo: Marta Kubišová - Magický hlas rebelky


Marta Kubišová - Magický hlas rebelky
"Položky na tomto albu jsou jednoznačnými hity, které ale v sobě nesly i určité podprahové poselství pro posluchače, zmámené diktaturou komunistické moci. Atmosférické skladby s texty, jež nutily člověka přemýšlet o obsahu, interpretovala krásná tmavovláska, o níž tajně snili mnozí muži."

-- Milan Menčík

profil interpreta | recenze | album na Deezeru

Aby se výběrovka umístila v přehledu toho nejlepšího, není zrovna standardní. Jenže "Magický hlas rebelky" není jen rutinním přehledem největších hitů. Písně doprovázejí stejnojmenný dokumentární film Olgy Sommerové, která se snažila co nejlépe zmapovat životní příběh jedné z našich nejlepších zpěvaček let šedesátých, a patří skutečně k tomu nejlepšímu, co kdy Marta Kubišová vydala. Zpěvačka dostala do vínku nezaměnitelný, osobitý hlas, který v dobách její největší slávy válcoval veškerou konkurenci. Jeho nedokonalost byla a je její pihou krásy na hlase. Kromě největších hitů její sólové kariéry ("Modlitba pro Martu", "Depeše", "Mamá") nahrávka obsahuje i spolupráci s Helenou Vondráčkovou v rozjuchané " Hej, pane Zajíci!" nebo píseň "Šlechtici" dnes už legendárního tria Golden Kids.

Album stojí za pozornost i díky dvěma novým duetům s Anetou Langerovou, které jsou střetem dvou generací. Hned první "Já chci být volná" z jejich společného muzikálu "Touha jménem Einodis" dokazuje, že tato rebelka bude mít jednou důstojnou nástupkyni. Obě zpěvačky mají obrovský dar předat posluchači silné emoce, z nichž mrazí. Druhý z duetů, který celý soundtrack uzavírá, symbolicky nese název "Život není pes" a dává posluchačům jasnou zprávu, že ač ke Kubišové nebyl život vždy milosrdný, dokáže ho stále brát s nadhledem sobě vlastním. (Martin Kocián)


19. místo: Vladivojna La Chia - Tajemství (s)prostěradel


Vladivojna La Chia - Tajemství (s)prostěradel
"Necelá půlhodinka hudby představuje Vladivojnu jako písničkářku s talentem napsat chytlavou melodii a tu sama nahrát a nazpívat. Udělat jednoduchou, přístupnou, vlastně i rádiovou písničku, ale bez nutnosti laciné prvoplánovosti."

-- Honza Průša

profil interpretky | recenze | download

Vladivojna La Chia konečně začala dělat pěknou hudbu, napadlo asi některé (mě), když poprvé uslyšeli titulní skladbu z posledního alba této ostravské multiumělkyně. A co víc, všechno se potvrdilo s následným vydáním celé desky. Takřka pryč jsou Vladivojniny ne zcela sympatické hlasové výluzy i aura umění pro umění, která ji roky obklopuje. Místo nich jsou tady příjemné a přístupné písničky a překvapivě povedený a vyvážený zvuk, který na předchozích deskách taky zrovna dvakrát nebýval pravidlem. Vyhecovaný soundtrack ke knížce, která nakonec vyjde až "někdy", funguje sám o sobě a je to tak dobře, protože ukazuje jeho autorku jako schopnou muzikantku, která se nebojí popu, byť k tomu nejsprostšímu, rádiovému, má (naštěstí!) pořád ještě daleko. Osm skladeb, které "Tajemství (s)prostěradel" nabízí, to je osm regulérních písniček, z nichž každá je úplně jiná, a přesto jsou si všechny podobné - podobné tématem, intimitou, niterností, erotikou a hlavně tou písničkovostí, což je moc fajn. (David Věžník)


18. místo: Monikino Kino - Prázdniny


Monikino Kino - Prázdniny
"'Prázdniny' jsou ve svém finálním důsledku civilní a zároveň citlivé k jednotlivým detailům dějových linií a melodií. Ona slyšená lyričnost má své opodstatnění, je váhou k hraně patosu, jež si evidentně Petr Marek při psaní musel užívat. Samotná deska je pak překvapením, které vás obelstí svou podmanivostí, naivitou a v nadcházející podzimní mizérii přivede na lepší myšlenky."

-- Dan Hájek

profil interpreta | recenze | album na Soundcloudu

Tyto "Prázdniny" sice začaly až se zahájením školního roku a jejich čas byl střádán po několik let, přesto se nevytratilo nadšení z jejich vzniku. Monika Midriaková a Petr Marek spojili síly a jako Monikino Kino postupně střádali náměty a útržky z filmových sekvencí a imaginace, které bloudily v myšlenkách Moniky. Petr coby hudební nadšenec a spojovatel odkazů z minulosti se současností (patrné hledání zaslechnutých vazeb Kraftwerk versus The xx atd.) vytvořil fantaskně zábavný soundtrack pro prázdninové dny, kdy se chcete bavit, ale vést i polemiku nad vážnými věcmi. Nechybí však ani kus naivity a rezonance melancholie. Výslednou formu hlídal Ondřej Ježek, jehož role na tomto projektu se zdá být neméně důležitá, společně s ústřední dvojicí. "Prázdniny" připomenou všechny možné etudy odehrávající se u moře, ale i na nezbedných běžkách - to vše předáno podmanivou formou a stylizovanou zvukovou čistotou. (Dan Hájek)


17. místo: Jana Kirschner - Moruša čierna


Jana Kirschner - Moruša čierna
"Svět Jany Kirschner je tak živý a prostý sterility, že by jí nejeden umělec mohl závidět. To ale neznamená, že by byla deska šitá horkou jehlou. Album má fantastický zvuk, muzikanti hrají nádherně."

-- Honza Průša

profil interpretky | recenze | album na Deezeru

Loni Jana Kirschner v našem žebříčku bodovala s deskou "Moruša biela", letos se v první dvacítce nejlepších alb vyhřívá její černá sestřička. Tu slovenská zpěvačka opět vypiplala pod vedením britského producenta a zároveň svého životního partnera Eddieho Stevense a zase se pouští do hledání a objevování nových hudebních obzorů. Oproti loňské "Moruši" je ta letošní o něco méně lidová a více melancholická a snová, stále však platí, že své přednosti neodhalí hned na první poslech a k jejímu prožití je zapotřebí plná soustředěnost. Kirschner často upouští od zpívání slov a ve svých skladbách pracuje s různými zvuky, hlasy nebo nechává posluchače unášet táhnoucími se instrumentálními pasážemi. A s jejich délkou si hlavu neláme - dokáže natočit písničku o standardních čtyřech minutách, ale nebojí se vás vtahovat do atmosféry i dvakrát tak dlouho. Jana Kirschner už zkrátka dávno není ta dívenka, jejíž snadno přístupné písničky vyhrávaly z rádií. Dospěla v sebevědomou a svébytnou muzikantku, jejíž chuť experimentovat a poznávat nezná omezení. (Josef Martínek)


16. místo: Dva - Nipomo


Dva - Nipomo
"Dva zde nepřímo prožívají svou 'Honzíkovu cestu' a samotné 'Nipomo' je jejím záznamem, čtivým deníkem. A k tomu velmi zábavným a asi i jejich nejpřímočařejším Neidentifikovatelným Muzikálním Objektem (N.M.O.) stran struktury jednotlivých melodií a textové stránky."

-- Dan Hájek

profil interpreta | recenze

V zemích českých asi opravdu nenajdete skupinu, která by byla víc svá a při tom všem se dala současně i poslouchat. Dvojka Dva dlouhodobě patří k nejpřítulnějšímu materiálu pro tuzemské hudební publicisty - jsou veselí, hraví, vizuálně tak zvláštně (ne)obyčejní, ujetí a neuvěřitelně šikovní zároveň a v roce 2014 to znovu dokázali svou třetí řadovkou "Nipomo". Jste-li hardcore fanoušky dvojice, můžete si frčet ve srovnávání s předchozími dvěma alby a hledat sebemenší zvukové posuny a všechny vlivy uplynulých cest, ale je to zbytečné. Dva totiž patří do té muzikantské množiny, kterou poznáte do deseti sekund. Kombinují elektroniku, akustiku a ruchy všeho, co je kolem, úplně stejně jako dřív. Výsledkem je tak další z hudebních koláží, které jsou žánrově tak těžko zařaditelné, což nemají škatulkáři rádi, což však Dva předurčuje k tomu, abychom si jich opravdu vážili a ve výročních žebříčcích jim po vydání každého dalšího takového uměleckého díla automaticky rezervovali nějakou tu příčku. (David Věžník)


20-16 | 15-11 | 10-6 | 5-1


NÁZORY
  • Moje naj sú tieto: (Patrik, 05.01.2015 14:01) Reagovat

    Stromboli - Fiat Lux, Szidy Tobias - Jolanka, Aneta Langerová - Na Radosti, Korben Dallas - Banská Bystrica, Jana Kirschner - Moruša čierna, František Segrado - Segrado a Lucie Bílá - Recitál... verím, že sa aspoň niektoré z nich objavia aj vo vašom rebríčku :-)

    • Re: Moje naj sú tieto: (Medved006, 05.01.2015 15:10) Reagovat

      www.rockandpop.cz/clanky/jaky-byl-rok-2014/

    • Re: Moje naj sú tieto: (stýv, 05.01.2015 19:14) Reagovat

      i když jsem Stromboli "žral " nové album ..., je hodně slabé ...

    • Falesna jecna Bila nic kloudnyho nenatocila pres 10 let (Jadwiga, 07.01.2015 19:09) Reagovat

      Ona se ted chodi zviditelnovat focenim se starymi seniornimi celebritami. Ach, ta Lucinda je tak nezistna:-D

  • Další díly seriálu (Martin Valášek, 05.01.2015 14:12) Reagovat

    Opravdu si myslíte, že to budu sledovat a s napětím očekávat, kdože to bude v první pětce?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Jsme nerozdělitelní." Jana Kirschner nás v klipu "Delia nás" zahrnuje pozitivitou (09.02.2024 11:18)
- Video: Hip hop a lidovka v jednom: "Struny" Jany Kirschner ukazují její všestrannost (18.01.2024 08:39)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Video: Marie Puttnerová představila čarokrásné video k nádherné, pokorné "Písni o domově" (04.01.2023 17:34)
- Video: Aneta Langerová a Kateřina Marie Tichá vzdaly hold Martě Kubišové skvělou předělávkou hitu "Časy se mění" (28.11.2022 16:02)
- Osmdesátiny Marty Kubišové připomíná reedice desky "Adventní písně a koledy", kterou natočila s bratry Ebenovými (31.10.2022 17:00)
- Video: Vladivojna La Chia a David Pomahač opatřili společnou píseň "Někde tam" nádherným, křehkým klipem (24.10.2022 15:54)
- Video: Dva v "Let's Play" představují své hororové Vánoce (27.12.2021 12:19)
- Rozhovory: Vladivojna La Chia - Doba lockdownu mi nic nevzala, ale hodně mi dala (22.11.2021 13:35)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu