Poptávka po Sheeranově "X" v Británii před Vánoci graduje. Singly vedou Mark Ronson a Bruno Mars

14.12.2014 22:50 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Vrcholící předvánoční šílenství způsobuje, že "X" Eda Sheerana se na ostrovech prodává skoro stejně výtečně jako v době svého vydání. Tento týden se britský písničkář vrací na jedničku, když si jeho desku pořídilo přes sto padesát tisíc krajanů. V singlech zazářili Mark Ronson a Bruno Mars s "Uptown Funk".
Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
© facebook interpreta
SINGLY - Ani Amy Winehouse, ani Lily Allen. Jedničku v britské singlové hitparádě zajistila Marku Ronsonovi až spolupráce s Brunem Marsem. Hit "Uptown Funk" získal celkem 118 tisíc bodů, z čehož připadá 105 tisíc na prodej a 13 tisíc je jednoprocentní přepočet z celkem 1,35 milionu streamů.

Ronson tak překonal své dosavadní maximum, kterým byla dvojka "Valerie" s Amy Winehouse z roku 2007 a "Stop Me", v níž ve stejném roce hostoval Daniel Merriweather. To Mars už vítězné singly pamatuje hned tři - "Just The Way You Are", "Grenade" a "The Lazy Song".

Stříbro si odnáší Ed Sheeran s "Thinking Out Loud" a po minulém zaváhání v podobě dvanáctého místa se na stupně vítězů vrací nová verze vánoční hymny "Do They Know It's Christmas". Band Aid 30 bere tentokrát bronz, v příštím ostře sledovaném vánočním kole by ovšem mohla písnička, jejíž výtěžek pomáhá v boji proti ebole, znovu zaútočit na jedničku. Konkurovat jí mimo jiných bude i vítěz právě vrcholící jedenácté řady ostrovního X Factoru.

Čtyřku si tentokrát zapisují Take That s "These Days", na pětce startuje teprve devatenáctiletý holandský houseový producent Oliver Heldens. Novinka "Last All Night (Koala)" sice nenavázala na zlato předchozího singlu "Gecko (Overdrive)", v němž hostovala Becky Hill, ale i pětka je nepochybně hodnotným výsledkem.

Šestá Taylor Swift ztratila s "Blank Space" od minula dvě pozice, čímž se její vzestupný trend z předchozích kol zastavil. Na dalších pozicích v první desítce následují One Direction, Olly Murs, Calvin Harris s Ellie Goulding a Clean Bandit ve spolupráci s Jess Glynne - tedy jedna stálice vedle druhé.

    Top 10 - singly:
  1. N Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk
  2. Ed Sheeran - Thinking Out Loud
  3. Band Aid 30 - Do They Know It's Christmas?
  4. Take That - These Days
  5. N Oliver Heldens feat. KStewart - Last All Night (Koala)
  6. Taylor Swift - Blank Space
  7. One Direction - Night Changes
  8. Olly Murs feat. Travie McCoy - Wrapped Up
  9. Calvin Harris feat. Ellie Goulding - Outside
  10. Clean Bandit feat. Jess Glynne - Real Love

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Ed Sheeran - X
© facebook interpreta
DESKY - Protože prosinec už mnoho nových alb nenabízí, tento týden nenajdeme v první desítce ani jednu novinku. O přízeň kupujících se tak ve vrcholícím předvánočním shonu perou samé osvědčené tituly. Na jedničku se vrací Ed Sheeran, jehož červnová druhá řadovka "X" přidává už desátý týden v čele. Za uplynulých sedm dní se jí přitom prodalo na půl roku starou desku impozantních 152 tisíc kopií.

Připomeňme, že Sheeran už minulý týden překonal hranici jednoho milionu prodaných kusů, což se v Británii naposledy podařilo před dvěma lety Emeli Sandé. Je tedy možné, že finální suma prodejů nahrávky míří za rok 2014 někam k 1,5 milionu. Z "X" se pomalu, ale jistě začíná stávat další bestseller typu "21" Adele.

Nutno ale říci, že i zájem o "In The Lonely Hour" Sama Smitha je pozoruhodný. Talentovaný debutant se rovněž týden co týden pohybuje na předních pozicích a s velkou pravděpodobností na domácím trhu směřuje k pozici druhé nejžádanější desky roku. Druhý je i tentokrát.

Bronz uzmul Olly Murs, který sice po čtrnáct dní starém triumfu minule klesl až na šestku, tentokrát se však s "Never Been Better" mezi pomyslné medailisty vešel. To se naopak nepovedlo čtvrtým One Direction s "Four" ani pátému Georgu Ezrovi a "Wanted On Voyage".

Prudký pád postihl Take That, jejichž "III" si po minulém zlatu tentokrát vysloužilo jen číslo šest. Další skupiny následují na sedmičce a osmičce, kde se seřadili legendární rockeři AC/DC a Pink Floyd. Jedinou ženou v první desítce je aktuálně Taylor Swift, která ani tentokrát s "1989" přední příčky neopustila. A na desítce se usadil Michael Bublé, jenž i letos, stejně jako každý rok, poslední měsíc v roce prodává hodně kusů alba "Christmas".

    Top 10 - alba:
  1. Ed Sheeran - X
  2. Sam Smith - In The Lonely Hour
  3. Olly Murs - Never Been Better
  4. One Direction - Four
  5. George Ezra - Wanted On Voyage
  6. Take That - III
  7. AC/DC - Rock Or Bust
  8. Pink Floyd - The Endless River
  9. Taylor Swift - 1989
  10. Michael Bublé - Christmas

Kompletní albový žebříček je k vidění zde


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY