Dvojkřest nových desek Znouzectnosti a Trabandu se v Paláci Akropolis povedl náramně

11.12.2014 10:32 - Ondřej Hricko | foto: Honza Průša, musicserver.cz

Pražáci Traband křtili svou novou desku "Vlnobeat" letos již podruhé, když se po Brně rozhodli oslavit zrod kolekce nových písní i v rodném městě společně s plzeňskou Znouzectností, která pro změnu křtila novinku "Beat Simplicitas". Obě kapely ten večer dokázaly, že nepochybně patří mezi tuzemské jistoty.

Live: Traband

místo: Palác Akropolis, Praha
datum: 9. prosince 2014
support: Znouzectnost
setlist: Vidím tě, Po každé když přicházíš, Kabát 66, Přítelkyně má, Úhel pohledu, Mluv se mnou miláčku, Do ticha, Nepoužitelnej, Ta radost!, Tenhleten den, Písmem klínovým, Trofeje / křest / Znouzectnost set / Indián (Vladimír Javorský), Indiáni ve městě, Sáro, O čem mluví muži, Kantorovy varhany, Tichý muž, Marie, Černý kafe, Černej pasažér
Fotogalerie

Koncert se odehrál ve vyprodaném Paláci Akropolis, a nebylo proto pochyb, že atmosféra bude výsostná. Již v půl osmé nastoupili dvacet let staří Trabandi v tradičním tříčlenném složení, navíc obohaceném o čerstvě přibraného bandžistu Radima Humla. Na pódiu se také objevily Emilka a Ema, dcerky bubeníka Václava Pohla a multiinstrumentalistky Jany Kaplanové, které si skrze tanec a povzbuzování diváků své vystoupení náležitě užívaly. Lídr skupiny se po většinu koncertu pasoval do role moderátora a řídil běh celého večírku s nadšením sobě vlastním a ve skrze sympatickým. Jeho láska k Trabandu je téměř hmatatelná, což po celý večer mohli přítomní diváci zpozorovat během každé písně i v průběhu pauz mezi nimi.

Traband, Palác Akropolis, Praha, 9.12.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
První třetina patřila novým skladbám z povedené, v pořadí desáté desky "Vlnobeat". I přesto, že jde o opravdu čerstvý materiál, fanoušci ho přijali na výbornou. Nové písně mají sice lehce odlišný nádech než třeba ty z předchozích tří alb, přesto jim nechybí tradiční melancholický radostně smutný a smutně radostný nádech, který je pro Traband tolik typický. Nejvýrazněji nebo chcete-li nejhitověji zapůsobily "Trofeje", které první část večera uzavíraly a ve kterých si střihly sborovou roličku i již zmíněné Ema a Emilka, či energický "Úhel pohledu".

Poté přišel na řadu křest za účasti Znouzectnosti, horolezce Honzy Trávníčka, který obě oslavené novinky "Vlnobeat" a "Beat Simplicitas" stylově posypal energetickým práškem, který se prý spolu s ním vrátil v jeho batohu zpět z výstupu na K2. Kmotrem trabandí novinky se pak stal Vladimír Javorský, stálý přítel skupiny.

Traband, Palác Akropolis, Praha, 9.12.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
Další třetinu si střihla plzeňská stálice Znouzectnost, která představila nejen nové písně, ale i ty koncertně tradiční. Kromě novinek "Jedeme v autě", "Kovboj jménem Dan", "Vlak do Ženevy", "Ziggy Boy" či "Čech orba" tak zazněly "Pro císaře slávu" z minulé desky "Heavy Model" či stařičký hit "Krysař". Na kapele sice bylo zpočátku vidět, že si není úplně jistá svou rolí, ale po pár písních se rozjela a s ní i celé osazenstvo Akropole, které pařilo seč jim síly stačili a show odměnilo dlouhým a intenzivním aplausem. Jednoduchá, ale sympatická hudba Znouzectnosti prostě baví, zvláště v živém podání.

Traband, Palác Akropolis, Praha, 9.12.2014
© Honza Průša, musicserver.cz
Poslední třetinu pak zahájil krásnou, z počátku akustickou skladbou "Indián" od autora Míry Kemela kmotr Vláďa Javorský, následně Trabandi přidali svůj závěrečný set složený z jejich největších hitů napříč diskografií. Za doprovodu původního člena a basisty Michala Klinera zazněla baladická "Sára" a "O čem mluví muži". Později se přidal i další bývalý člen trumpetista Jakub Schmid. Očekávanou a neoposlouchatelnou tečkou na závěr pak byl již zlidovělý "Černej pasažér", při němž na pódium nastoupili všichni účinkující, kteří se s diváky za bouřlivého potlesku posléze přesně v deset hodin rozloučili. My už můžeme Trabandu a vlastně i Znouzectnosti poděkovat za další nezapomenutelný večer s jejich originální, nevšední a zároveň půvabnou tvorbou a popřát jim ještě mnoho úspěšných let na hudební scéně. A Trabandi ať brázdí naše silnice ještě hodně dlouhou dobu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY