Českému éteru vládne rebelka Charli XCX, Aneta má nejprodávanější novinku v albech

09.12.2014 16:04 - Martin Kocián | foto: facebook interpreta

Po kratší odmlce, kdy české žebříčky stagnovaly, se vracíme ke komentářům hitparád IFPI. Po kolegyni Šindlauerové přebírám pomyslné žezlo stejně, jako jej v rádiích s "Boom Clap" přebírá britská zpěvačka Charli XCX po Chinaski. V prodeji nedokázala rockové legendy Pink Floyd sesadit ani nová Aneta Langerová.

Charli XCX - Boom Clap
© facebook interpreta
RÁDIA - První singl "Boom Clap" z nového alba Charli XCX "Sucker", které v zámoří vychází příští pondělí, dokázal přerušit vítězné tažení Chinaski s jejich otravnou odrhovačkou "Víno" k ještě otravnějšímu seriálu "Vinaři". Kapela se tedy musí nově spokojit se stříbrem. Co se týče vedoucí Charli XCX, "Boom Clap" je zároveň soundtrackem k velmi zdařilému romantickému dramatu "Hvězdy nám nepřály". Stejný úspěch by si určitě zasloužila i její hymna všech školáku "Break The Rules".

Na medailové pozice se po úspěchu na Slavících vrací i hitovka "V blbým věku" od Xindla X, která zvítězila v nové kategorii Nejstreamovanější píseň na internetu a vyšoupla z bronzu na sedmičku summer anthem "Prayer In C" tria Lilly Wood & The Prick and Robin Schulz.

Na neoblíbeném čtvrtém místě se již několik týdnu drží bývalý člen skupiny Mattafix, Marlon Roudette, s "When The Beat Drops Out".

Do první desítky se poprvé podívaly šestá Becky G. se "Shower" nebo "Geronimo" od australské partičky Sheppard na osmičce.

Nejvýše umístěnou novinkou je opětovná aktualizace charitativního vánočního songu "Do They Know It's Christmas?" od projektu Band Aid 30, do kterého se letos zapojila jména jako Ed Sheeran, One Direction, Paloma Faith, Ellie Goulding, Seal, Sam Smith, Sinéad O'Connor, Rita Ora, Emeli Sandé, Bastille nebo Olly Murs. Ze všech verzí je tahle nejslabší, ale o to tady přeci nejde.

Za zmínku stojí ještě novinka "Baby Don't Lie" znovuzrozené Gwen Stefani (73.) nebo spolupráce Marka Ronsona s Brunem Marsem - "Uptown Funk" je nejníže umístěnou novinkou.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Charli XCX - Boom Clap
  2. Chinaski - Víno
  3. Xindl X - V blbým věku
  4. Marlon Roudette - When The Beat Drops Out
  5. Meghan Trainor - All About That Bass
  6. Becky G. - Shower
  7. Lilly Wood & The Prick and Robin Schulz - Prayer In C
  8. Sheppard - Geronimo
  9. David Guetta feat. Sam Martin - Lovers On The Sun
  10. Calvin Harris & John Newman - Blame

Pink Floyd - The Endless River
© facebook interpreta
PRODEJNOST – Na trůnu albového žebříčku se zuby nehty drží nahrávka "The Endless River" od rockových veteránů Pink Floyd. Nesesadila ji ani očekávaná novinka Anety Langerové "Na Radosti". Zpěvačka tak poprvé ve své kariéře nedosáhla zlata v prvním týdnu po vydání. S velkou pravděpodobností za to může fakt, že Aneta prodala velké množství CD v exkluzivním předprodeji přes svůj web a tato čísla se, jak je známo, do hitparádových dat nezapočítávají. Zpěvačku však může těšit, že je nejprodávanějším českým interpretem a vévodí i digitálním žebříčkům na iTunes, Supraphonu nebo v prodejnách Bontonlandu. Album "Na Radosti" sklízí pochvalné recenze ze všech stran jak od hudebních kritiků, tak od samotných posluchačů, a dokonce i na Facebooku Akademie populární hudby se už objevila zmínka, že je Langerová horkou kandidátkou na cenu Anděl za rok 2014.

Druhá nejvýše položená novinka sídlí na bronzu. Na svědomí ji mají další rockové legendy AC/DC se studiovkou "Rock Or Bust", na které poprvé nepracoval zakládající člen Malcolm Young, ale jeho synovec Stevie Young.

Novinkám museli ze stupínků vítězů ustoupit Bratři Ebenové s "Časem holin" (ze dvojky na brambory) a Václav Neckář, jenž s "Mezi svými“ bere pětku. Do elitní desítky se nám "S pomocí přátel" a fanoušků probojoval novopečený Slavík Karel Gott, který si polepšil z minulého čtrnáctého místa.

Z novinek je třeba ještě vyzdvihnout novou "Desku" Vojty Dyka, která startuje na šedesáté příčce, a o šest pozic dále vzpomíná Lenka Filipová na své "Best Of".

Top 10 - prodejnost:
  1. Pink Floyd - The Endless River
  2. new Aneta Langerová - Na Radosti
  3. new AC/DC - Rock Or Bust
  4. Bratři Ebenové - Čas holin
  5. Václav Neckář - Mezi svými
  6. Chinaski - Rockfield
  7. Michal Horáček a František Segrado - Segrado
  8. ▼ Různí - Tři bratři O.S.T.
  9. ▼ Zaz - Paris
  10. Karel Gott - S pomocí přátel

Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 49. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY