Rudého Majka Spirita může soudit "Boh Jediný". Atmosférický singl je skvělou pozvánkou na album "Y"

05.12.2014 09:08 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

"Generace Y je jedna z největších a nejsilnějších, jaké tu kdy byly. Zároveň je to první generace vyrůstající ve světě, který je díky technologiím propojený. Proto má velký potenciál něco opravdu změnit. Tímto albem bych rád lidem řekl něco, co jim nedají politici, korporace, média, církev ani školní vzdělání," vysvětluje slovenský rapper Majk Spirit název svého chystaného druhého sólového počinu. Následovník veleúspěšného "Nového človeka" vyjde na jaře 2015 a měl by být výpovědí generace narozené v posledních dvou dekádách minulého tisíciletí, do které sám Spirit coby ročník 1984 patří.

Aktuální singl předznamenávající nový materiál se jmenuje "Boh Jediný" a Michal Dušička, jak se interpret občanským jménem jmenuje, se v něm po nedávných povyraženích v podobě internetového cool hitu "Feel Alright" a party songu "Tancujj" vrací ke svému uvědomělému rapu, který mu sedí nejlépe. Novinka trochu odkazuje k dva roky starému singlu "Všetky oči na mne", protože se v ní porotce letošního Hlasu Česko Slovenska vypořádává se svými hatery, respektive bývalými fanoušky, co nepřekousli, že z úzké hiphopové škatulky vykročil vstříc mimožánrovému publiku.

"Jak to cítiš kľudne rozhodni sám, ale nechaj na mňa, či chcem smiať sa či smútiť. Nikto z vás nepozná môj plán, Boh jediný môže ma súdiť," vzkazuje Spirit v songu produkovaném Abem a doprovázeném obrázkem rudého polonahého interpreta s velkým písmenem Y na hrudi. I když může někdo namítnout, že se jedná o mnohokrát vyřčené klišé, držitel mnoha ocenění podává osobní zpověď velmi přesvědčivě a vzhledem k prudkému nárůstu popularity, jakým si v posledních třech letech prošel, není důvod o opravdovosti sdělení pochybovat.

Hudebně se jedná o střednětempý song, který svou pětiminutovou délkou i spíše intimní náladou rozhodně necílí na rádia, přesto je posluchači přístupný a jeho zpěvný refrén z hlavy po několika přehráních nedostanete. Skladba má silnou atmosféru, skvělou produkci, smysluplný text i chuť obloukem se vyhnout tradičnímu siláckému pojetí rapu - tedy všechno, co se od Majka Spirita očekává. A pokud se mu na "Y" podaří vyhnout nešvaru předchozí desky - tedy přílišné roztříštěnosti - mohla by z toho být skvělá nahrávka.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY