shop.musicserver.cz
Pohled do hitparád Billboardu platných od 4. prosince 2014

První vítězkou revolučně pozměněného žebříčku alb Billboardu se stala Taylor Swift

Vydáno: 04.12.2014 14:00 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Billboard 200, žebříček dvou set nejprodávanějších alb v USA, se od uplynulého týdne změnil v žebříček popularity, protože se k výkonu desek začaly připočítávat i downloadové a streamovací úspěchy skladeb z desky. Taylor Swift by však s "1989" vyhrála i nebýt nové metriky. A přidala i prvenství v singlech.

Taylor Swift - Blank Space
© facebook interpreta
SINGLY - Potřetí vidíme na vrcholu "Blank Space" Taylor Swift a vítězství to bylo jednoznačné, oproti druhé Meghan Trainor ve vzorci Hot 100 nasbírala dvojnásobek bodů. O třináct procent si polepšila v downloadech na 342 tisích, třikrát za sebou tak dosáhla více než tří set tisíc stažení, což se naposledy povedlo Pharrellovi Williamsovi. "Happy" takových týdnů nastřádalo rovnou sedm. Novému singlu pomohlo vystoupení na American Music Awards, streamy se sice z 14,2 milionů nepohly, rádia ale nabraly čtvrtinu na celkových 112 milionů impresí, počtvrté za sebou jako Airplay Gainer.

"All About That Bass" si udrželo stříbro, přičemž novější "Lips Are Movin" si polepšilo na třináctku. Hozier s "Take Me To Church" zopakoval bronz a nadále vede audio streamy. Rádiím opět dominují Maroon 5, "Animals" ale tentokrát ztratilo pozici oproti "Shake It Off".

Na šestce máme nové jméno, Selenu Gomez. "The Heart Wants What It Wants" bylo minule dvacáté a po vystoupení na AMAs se stalo Digital i Streaming Gainerem. Zpěvačka tím vyrovnala své nejlepší umístění "Come & Get It". I Sam Smith rostl ve všech metrikách, na AMAs předvedl "I'm Not The Only One" s A$APem Rockym, na posun ze sedmičky to ale nestačilo.

Svěží singl vítáme i na osmičce. "Uptown Funk!" Marka Ronsona a Bruna Marse se na ní dostal teprve ve svém třetím týdnu v hitparádě. Pro Marse to je dvanácté Top 10 umístění, pro Marka jako producenta třetí po "Rehab" a "Locked Out Of Heaven", ale první v roli interpreta. První desítku uzavírají Tove Lo a Ariana Grande s The Weekndem.

V té druhé, hned na dvanáctce, najdeme nejvyšší novinku. A ne jen tak ledajakou. "The Hanging Tree", úžasnou skladbu, z které mrazí, uslyšíte ve filmu "Hunger Games: Síla vzdoru 1. část", složil ji James Newton Howard, napsala autorka knih Suzanne Collins spolu s The Lumineers a zpívá ji Jennifer Lawrence. Baladu si stáhlo hned 200 tisíc Američanů. Herečka se tak stala třináctou držitelkou Oscara, která se dostala do Hot 100. "Yellow Flicker Beat" Lorde ze soundtracku filmu si pak ze sedmé desítky polepšil na třicet čtyřku.

Na též výborné osmnáctce debutuje Beyoncé s "7/11". Videoklip nasbíral na YouTube už desítky milionů zhlédnutí. Dále bych upozornil na 38. příčku: po debutu na 77. místě se tam posunul O.T. Genasis s "CoCo", což je zase jeden vykutálený Vine hit (youtube search "coco vine"). Na šedesát pětce odstartoval vánoční singl Ariany Grande "Santa Tell Me" a sedmdesát jedničku obsadili OneRepublic s "I Lived".

    Top 10 - singly:
  1. Taylor Swift - Blank Space
  2. Meghan Trainor - All About That Bass
  3. Hozier - Take Me To Church
  4. Taylor Swift - Shake It Off
  5. Maroon 5 - Animals
  6. Selena Gomez - The Heart Wants What It Wants
  7. Sam Smith - I'm Not The Only One
  8. Mark Ronson feat. Bruno Mars - Uptown Funk!
  9. Tove Lo - Habits (Stay High)
  10. Ariana Grande feat. The Weeknd - Love Me Harder

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


Taylor Swift - 1989
© facebook interpreta
DESKY - Pokud jste nečetli naši novinku o nové metrice Billboard 200, tak to urychleně napravte, jinak můžete být zmateni.

Ve zkratce:
1 jednotka Billboard 200 =
1 prodané album (fyzicky či digitálně)
10 prodaných kusů jakékoliv skladby z desky (Track Equivalent Albums, TEA)
1500 streamů jakékoliv skladby z desky (Stream Equivalent Albums, SEA

Pro příklad, 15 000 000 streamů má tedy váhu jako prodej 10 000 desek a prodej 100 000 samostatných kladeb z desky má váhu jako prodej 10 000 kusů desky jako celku.

Renovovaný renomovaný žebříček je tak nyní jakýmsi pořadím popularity, když závisí i na výkonu skladeb. Původní metrika pokračuje jako zvláštní hitparáda Top Album Sales. V tuto chvíli Billboard ještě plně neupdatoval web, takže nepřikládám odkaz. V psaném komentáři se však o poměru reálných nákupů celé desky budu zmiňovat.

Nehledě na nové pravidla, Taylor Swift je vítězkou. Po pauze způsobené One Direction s "1989" přidala čtvrtý vítězný týden s 339 tisíci jednotkami. Z toho 281 tisíc připadlo na prodej desky, takže ani nepotřebovala pomoc downloadů a streamů skladeb, protože chlapecká pětice docela výrazně ztratila a pustila před sebe ještě dvě další desky.

Pentatonix prodali více než dvojnásobek "That's Christmas To Me" oproti minulému týdnu, 217 tisíc, a k tomu přidali 10 tisíc ekvivalentů na celkových 227 tisíc jednotek. Stejný počet TEA a SEA dosáhl i Eminem a jeho partička z Shady Records s kompilací "SHADY XV", 148 tisíc jednotek tedy bylo složeno z 138 tisíc prodaných desek a 10 000 ekvivalentů v downloadech a streamech tracků.

Zmínění One Direction na čtyřku spadli kvůli 68% ztráty prodejů z 387 tisíc na 105 tisíc. Celkových 125 tísíc jednotek dosáhli s připočítáním 20 tisíců TEA a SEA. Jen o dva tisíce jednotek za nimi skončil Sam Smith, vyskočivší z jedenáctky na pětku. Ještě markantnější posun se povedl Arianě Grande, pohyb z 39. příčky na sedmičku byl způsoben ze třetiny novou metodikou, ze 72 tisíc jednotek jen 47 tisíc připadlo na prodeje kompletního alba "My Everything".

Šesté a osmé místo si připsaly novinky černé hudby. Rapper Rick Ross s "Hood Billionaire" dosáhl sedmého Top 10 umístění v řadě, i když prodej 74 tisíc je poloviční, respektive třetinový oproti poslednímu a předposlednímu albu. Beyoncé pak prodala 43 tisíc EPčka "More", samostatně vydaného obsahu re-edice desky "Beyoncé", se SEA a TEA to ale udělalo 71 tisíc jednotek.

První desítku uzavřel "Frozen Soundtrack" a Maroon 5. Zmrzlý soundtrack se v Top 10 objevuje po dvouapůlměsíční pauze.

Tři taneční novinky najdeme níže: "Globalization" Pitbulla na osmnáctce, "Listen" Davida Guetty na dvacet dvojce a "Prayer" Robina Schulze na 74. příčce. Výběrovka Seleny Gomez "For You" skončila dvacátá čtvrtá a "Reclassified" Iggy Azaley odstartovala na dvacet sedmičce.

Co říkáte na to, že se budeme setkávat s výrazy jako jednotky, SEA a TEA?

    Top 10 - alba:
  1. Taylor Swift - 1989 (339 tisíc jednotek)
  2. Pentatonix - That's Christmas To Me (227)
  3.  N Různí - SHADY XV (148)
  4. One Direction - Four (125)
  5. Sam Smith - In The Lonely Hour (123)
  6.  N Rick Ross - Hood Billionaire (79)
  7. Ariana Grande - My Everything (72)
  8.  N Beyoncé - More EP (71)
  9. ▲ Různí - Frozen Soundtrack (71)
  10. Maroon 5 - V (68)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200

NÁZORY
  • mnoo (jarecek, 04.12.2014 14:40) Reagovat

    mozna se na to da zvyknout, ale takhle mi to prijde jako gulas. clovek v hlave preskakuje mezi jednotkami a sales, tezko si clovek po odstavci pamatuje, kolik vlastne kdo prodal a kolikaty je dle popularity. mozna pridat dalsi odstavec jen na sales. nebo se proste na jednu metodiku vykaslat a uvadet k ni jen zebricek. a nebo jsem mozna jen pomalej a je to muj problem :))

    • Re: mu (ragehard, 04.12.2014 15:03) Reagovat

      Jednoznacne uvadet zebricek SALES

  • Jo, Uptown Funk se dostal do Top 10 a doufám, že... (1, 04.12.2014 15:00) Reagovat

    Jo, Uptown Funk se dostal do Top 10 a doufám, že se dostane co nejvýš. Hádám, že Blank Space si bude ještě prvenství držet dlouho, prodeje jsou skvělé, streamy velké, v rádiích stále rychle roste a propagace je stále silná ;) Fakt se těším na někoho nového, hodně na Rihannu, jak její singl si povede. Překvapuje mě, že Yellow Flicker Beat od Lorde si nějak nevede, místo toho spíše The Hanging Tree zpívaný Jennifer Lawrence lidi dostal. SEA a TEA, jakože moře a čaj? :D Je to divný, ale vím o co jde ;)

  • Já nevím, co na té Taylor Swift všichní vidí... (Kiko, 04.12.2014 17:19) Reagovat

    Já nevím, co na té Taylor Swift všichní vidí, vždyť je to nezajímavá, tisíckrát slyšená nuda, bez jakékoliv invence nebo nápadu.

    • Re: Já nevím, co na té Taylor Swift všichní vidí... (Maja, 04.12.2014 22:49) Reagovat

      je otrasna, nezazivna, proste nic, prazdnota, ziadne vyzarovanie ... mne osobne vadi uz len pohlad na nu

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride (24.04.2024 10:00)
- Přes 300 milionů streamů. Tolik jich na Spotify nasbírala novinka Taylor Swift během prvního dne (23.04.2024 13:09)
- Nová deska Taylor Swift trvá dvě hodiny a obsahuje jedenatřicet songů (19.04.2024 10:31)
- Nezajímavá Taylor Swift, vysloužilá Lana... Courtney Love si vzala na paškál kolegyně (16.04.2024 18:22)
- Taylor Swift se dostala na seznam dolarových miliardářů magazínu Forbes (16.04.2024 13:41)
- Mezi rappery se do české albové top desítky vetřela countryová Beyoncé (11.04.2024 08:00)
- Recenze: Beyoncé dosáhla svého. Countryové album "Act II: Cowboy Carter" je další ukázkou jejího perfekcionismu (10.04.2024 18:00)
- Nové desky 13/2024 - od Beyoncé přes Sum 41 po Sheryl Crow (03.04.2024 15:00)
- Rapem ovládanou top desítku českého albového žebříčku osvěžili Ariana Grande a Judas Priest (21.03.2024 19:30)
- Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením (18.03.2024 00:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen Kabát Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu