One Direction si se zlatým debutem novinky "Four" v USA připsali nový primát

27.11.2014 19:10 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Žádná skupina nedebutovala s prvními čtyřmi počiny na zlatě. Až nyní to zlomila britská pětice One Direction, když prodala téměř čtyři sta tisíc kusů "Four". Po třech týdnech tak nahradili Taylor Swift, která aspoň zůstala ve vedení singlů s "Blank Space". Na podium ji doprovodila Meghan Trainor a nově Hozier.
Taylor Swift - Blank Space
© facebook interpreta
SINGLY - Vítězství "Blank Space" bylo jednoznačné. Singl Taylor Swift ztratil jen osm procent downloadů, cifra se zastavila na 302 tisících, přidal dalších 14,2 milionů streamů a potřetí za sebou byl Airplay Gainer, když si polepšil o 26 % na 89 milionů impresí. Tím se dostal do rádiové Top 5 během tří týdnů, rychleji se to za posledních 13 let podařilo jen Lady Gaga s "Born This Way".

Meghan Trainor si udržela stříbro, "All About That Bass" se dále daří ve streamech, napočítali jich 11,6 milionu, v rádiích a downloadech se už však začíná propadat. Novinka "Lips Are Movin" si ale po premiéře klipu polepšila na devatenáctku a streamy i downloady jí letí nahoru.

Krásný bronz slaví Hozier. Ze začátku nenápadně internetově populární skladba "Take Me To Church" to dotáhla opravdu daleko, v On-Demand Songs (audio streamy) je s 3,8 miliony dokonce první, v downloadech si polepšila o třetinu na 176 tisíc a je druhá, a čísla v rádiích mu už začala naskakovat. Hozier je prvním solo zpěvákem v první pětce od Sama Smithe před třemi měsíci.

Maroon 5 zůstali s "Animals" čtvrtí, když těžili opět hlavně z rádií, která s 141 miliony (+ 2%) vedou. "Shake It Off" spadlo na pětku a "Habits (Stay High)" na šestku. Nového maxima, sedmičky, naopak dosáhl Sam Smith s "I'm Not The Only One". Určitě si také poslechněte mashup Carlose Serrana s "Can't Tell Me Nothing" Kanyeho Westa. Na osmičku si polepšil Nick Jonas a do první desítky se vrátili Ariana Grande s The Weekndem a znovu Ed Sheeran.

Co se stalo v druhé desítce? Kromě již zmíněné Meghan se posouvali také Big Sean ("I Don't Fuck With You" 14=>11), Mr. Probz ("Waves", 19=>14) a hlavně Mark Ronson, který s "Uptown Funk!" po debutu na šedesát čtyřce jako Digital Gainer vyskočil na osmnáctku.

Nejvyšší novinkou byla "Mary, Did You Know?" Pentatonix. Na padesát pětce odstartovali One Direction s "Night Changes", šedesáté třetí bylo "Do They Know It's Christmas? (2014)" Band Aid 30 a sedmdesátku braly Nicki Minaj a Skylar Grey s "Bed Of Lies".

    Top 10 - singly:
  1. Taylor Swift - Blank Space
  2. Meghan Trainor - All About That Bass
  3. Hozier - Take Me To Church
  4. Maroon 5 - Animals
  5. Taylor Swift - Shake It Off
  6. Tove Lo - Habits (Stay High)
  7. Sam Smith - I'm Not The Only One
  8. Nick Jonas - Jealous
  9. Ariana Grande feat. The Weeknd - Love Me Harder
  10. Ed Sheeran - Don't

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD HOT 100


One Direction - Four
© facebook interpreta
DESKY - Za 58 let existence Billboard 200 se žádné skupině nepovedlo odstartovat s čtyřmi prvními deskami kariéry na zlatě. Donedávna dokonce ani s prvními třemi počiny, to však změnili One Direction a nyní svůj vlastní primát ještě rozšířili. Čtvrtá studiovka jednoduše nazvaná "Four", nebo také "FOUR", tak navázala na úspěch "Up All Night", "Take Me Home" a "Midnight Memories". Všechny vycházely s ročními odstupy vždy v listopadu. "Four" se prodalo 387 tisíc, což je po Taylor letošní nejlepší číslo, je to však méně, než u jejich dvou předchozích alb (540, respektive 546 tisíc) a také méně, než se očekávalo.

"1989" Taylor Swift tak po třech vítězných týdnech skončilo druhé, když přidalo dalších 214 tisíc. Do konce roku zbývá 5 týdnů a k získání titulu nejprodávanějšího alba potřebuje dohnat ještě milion "Frozen Soundrack". Ten se ale opět začal výborně prodávat, polepšil si na třináctku. Souvisejicí novější "Frozen: The Songs" pak dosáhlo šestnáctky.

A Idina Menzel se s "Holiday Wishes" poprvé dostala do první desítky, do které se po roce také s vánočním albem vrátil nekonečný Michael Bublé ("Christmas" vyšlo už v roce 2011). A aby toho svátečna nebylo málo, na bronz si polepšili Pentatonix, s 99 tisíci "That's Christmas To Me" dosáhli nejlepšího prodeje i umístění kariéry.

Chtělo by to říct, že na dalším místě je konečně jiný žánr, z Nickelback ale přece jásat nejde. Vlažně přijatého "No Fixed Address" se prodalo 80 tisíc kusů, třetina výsledku předchozího "Here And Now".

Novinky předchozího týdne si paradoxně prohodily pořadí. Na debutu čtvrtý Garth Brooks spadl pouze o jedno místo, Pink Floyd z bronzu spadli na šestku a ex-stříbrní Foo Fighters sletěli až na sedmičku s nepěknou 80% ztrátou prodejů.

Zbývajícím členem Top 10 jsou metaloví In This Moment, kteří takového umístění dosáhli poprvé. Pátá deska "Black Widow" skončila osmá díky prodeji 36 tisíc kusů. V druhé desítce pak zaujaly dva soundtracky, "The Hunger Games: Mockingjay - Part I" Lorde a spol. na osmnáctce s 21 tisíci a "Interstellar" Hanse Zimmera na dvacítce s 20 tisíci. Výsledek Hunger Games je určitě zklamáním. Ale uvidíme v dalších týdnech.

Příští týden se poprvé seznámíme s novým Billboard 200. Stávající metoda žebříčku bude pokračovat jako nová hitparáda Top Album Sales, nový Billboard 200 totiž měří spíše popularitu, když do metriky přidává i downloady a streamy skladeb z desky. Více o metodice v našem článku.

    Top 10 - alba:
  1.  N One Direction - Four (387 tisíc)
  2. Taylor Swift - 1989 (214, -32 %)
  3. Pentatonix - That's Christmas To Me (99, +193 %)
  4.  N Nickelback - No Fixed Address (80)
  5. Garth Brooks - Man Against Machine (62, -52 %)
  6. Pink Floyd - The Endless River (45, -74 %)
  7. Foo Fighters - Sonic Highways (36, -80 %)
  8.  N In This Moment - Black Widow (36)
  9. Michael Bublé - Christmas (35, +34 %)
  10. Idina Menzel - Holiday Wishes (33+, 39 %)

=> CELÝ ŽEBŘÍČEK BILLBOARD 200


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY