Nové desky pro 49. týden

30.11.2014 11:14 - Tomáš Parkan a Petra Hubáčková | foto: facebook interpreta

Příští týden se můžete těšit na dva velké návraty. Ten světový má na svědomí legendární Wu-Tang Clan, ten český Aneta Langerová. K nim se přidá Take That ve třech, rockové legendy AC/DC, dvacetiletý Traband, Slovenka Szidi Tobias, společný projekt McFly a Busted, anglická mise Mary J. Blige, nebo kompletní koncert Leonarda Cohena.
Pokud se v pondělí 1. prosince vydáte do obchodů s hudebními nosiči, najdete tam následující novinky:

Wu-Tang Clan - A Better Tomorrow (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hip hop / hardcore rap

Wu-Tang Clan - A Better Tomorrow
RZA, GZA, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa a Cappadonna - fanoušci hip hopu a rapu už ví, co mají společného. Dohromady tvoří jednu z nejslavnějších skupin tohoto žánru Wu-Tang Clan. Jejich fanoušci ale už na novou desku čekají dlouhých sedm let, přičemž první vzkazy o přípravě nástupce alba "8 Diagrams" vypustil Raekwon už v červnu 2011. Teprve ovšem loni, při dvacátém výročí debutu "Enter The Wu-Tang (36 Chambers)" se pustili naplno do práce. Výsledkem je v pořadí šestá studiovka "A Better Tomorrow" a celkem patnáctka skladeb, z nichž drtivou většinu produkoval RZA. Pouze ve dvou ho vystřídal Mathematics a 4th Discipline, v jedné Adrian Younge a s úvodní "Ruckus In B Minor" mu vypomohl slavný Rick Rubin. Nahrávání ovšem nebylo tak jednoduché. Probíhalo hned na několika místech - v New Yorku, Los Angeles a v sídle WU v New Jersey - a poznamenaly ho zčásti nabitý osobní program všech členů, spory mezi RZA a Raekwonem o směrování alba a absence zemřelého Ol' Dirty Bastarda. Vše se ale nakonec urovnalo, oba členové našli společnou řeč a Ol' Dirty je nakonec zastoupený na "A Better Tomorrow" alespoň svými texty, které měl RZA v šuplíku. Zda se tedy nakonec bude jednat o velký návrat legend, můžete hodnotit při poslechu alba na jeho profilu soundcloud.com.


AC/DC - Rock Or Bust (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: hard rock

AC/DC - Rock Or Bust
Pokud hledáte ideální dárek pro rockera, skvělá tip mají pro vás nyní AC/DC. Australská formace, která figuruje na hudební scéně již od roku 1973, připravila pro své fanoušky dlouho očekávanou novou desku. Nahrávka s titulem "Rock Or Bust" vychází šest let po úspěšné "Black Ice" a nese pořadové číslo patnáct. Co do stopáže se jedná o jejich nejkratší nahrávku a z rádií už jistě znáte pilotní singl "Play Ball", který se rázem katapultoval do předních příček hitparád. Nahrávání jedenácti nových písní probíhalo v kanadském Vancouveru za pomoci producenta Brendana O'Briena. Že je o nahrávku velký zájem, nikoho až tak nepřekvapí a než se vám dostane do rukou, poslechněte si několik ukázek na Vevo kanálu kapely.


Aneta Langerová - Na Radosti (Supraphon)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / pop / šanson

Aneta Langerová - Na Radosti
Na čtvrtou desku Anety Langerové se její příznivci také načekali dlouho. Nepočítáme-li dva roky starý živák "Pár míst", uběhlo od vydání "Jsem" již pět let. Dlouho očekávanou novinku "Na Radosti" začala česká zpěvačka připravovat společně s klavíristou, hudebním skladatelem a producentem Jakubem Zitkem před dvěma roky a inspiraci hledali v hlubokých šumavských lesích. "Na Radosti je místo, kde se zastavil čas a s ním i příběhy lidí, kteří tam žili. Zůstaly jen dvě chalupy na samotě, socha panenky Marie a ruina kaple, kolem které krouží přání těch, kteří tam kdysi den co den chodili, aby našli naději, útěchu a smíření." říká sama zpěvačka. Dvanáct autorských písní, z nichž jednu napsala Dorota Barová, vypráví o dívkách a ženách, které spojuje jejich čistota, křehkost ale současně odvaha a odhodlání jít vlastní cestou. Hudebně se tentokrát melodické písně přelévají od šansonu s doprovodem klavíru přes syrové kapelní provedení až k filmovým symfonickým instrumentacím. Pro celkový zvuk alba jsou charakteristické i kytarové riffy a "podomácku" vytvořené zvukové samply - prázdný hrnek od kávy se lžičkou, zvuky těla, hořící a praskající kamna či zvuky šumavského lesa. Více napoví ukázky a další materiály na stránkách vydavatelství Supraphon.


Take That - III (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

Take That - III
Budou to už čtyři roky, co kapela Take That všechny překvapila, když se vrátila v původním složení a následně vydala album "Progress". Od té doby tři nejdůležitější členové vydali své sólové projekty, ovšem skupina značně prořídla. Poté, co Robbie Williams ukončil v kapele své působení v roce 2012, před pár týdny ohlásil oficiální odchod i Jason Orange. Zbývající tři členové Gary Barlow, Mark Owen a Howard Donald se ale už počátkem tohoto roku sešli ve studiu a začali s prací na nové desce, která bude již sedmou studiovou v jejich diskografii. Ze zcela zřejmých důvodů novinku pojmenovali lakonickou číslovkou "III". Vzhledem k úspěchu předchůdce, nebylo důvod měnit hlavního producenta alba, kterým je opět Stuart Price. Aby se ale přece jen trošku posunuli dále, doplnili ho ještě o další producentská esa jako Greg Kurstin a John Shanks. S nimi pro standardní edici připravili celkem dvanáct písniček a o tři více pro verzi deluxe. Jak to jde formaci v zúžené sestavě, můžete zjišťovat z ukázek všech skladeb v internetovém obchodě Google play.


Tip týdne

Mary J. Blige - The London Sessions (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: dance r'n'b / soul / deep house

Mary J Blige - The London Sessions
Zatímco řada britských umělců jezdí natáčet do Spojených států, Mary J. Blige šla proti proudu a vydala se opačným směrem. Po spolupráci s Disclosure a Samem Smithem se tato americká zpěvačka rozhodla natočit album v Británii, konkrétně v Londýně, o čemž koneckonců napovídá i název "The London Session". Navázala na spolupráci s již zmíněnými a k nim ještě přibrala další britské umělce jako Emeli Sandé, Naughty Boy, Eg White, Jimmy Napes, Sam Romans, ovšem s tím, že na vše producentsky dohlížel i Rodney Jerkins. S tímto týmem natočila poměrně překvapivou desku, která stylem osciluje mezi r'n'b, taneční hudbou, deep house a anglickým stylem nazývaným grime. Lepší obrázek si uděláte, když se podíváte na web zpěvačky, kde najdete celou kolekci videí s tématem nového alba. To bude k dispozici i na vinylu.


The Vamps - Meet The Vamps / Christmas Limited Edition (Universal)
The Vamps - Live In Concert (DVD) (Universal)

web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

The Vamps - Meet The Vamps / Christmas Limited Edition
Britská formace The Vamps má za sebou vydání letošního debutu "Meet The Vamps" a pro ty, které novinka nadchla, připravilo osazenstvo formace speciální vánoční balíčky. Na pulty tak míří sváteční kolekce "Meet The Vamps", jež na CD přináší patnáct skladeb a na DVD dokument o historii kapely. Limitované edice obsahuje oba nosiče v pěkném balení. Dalším samostatným nosičem, který se pod názvem této kapely objeví na pultech, je koncertní set "Live In Concert". DVD přinese záznam show odehrané v Birminghamu odehrané 5. října. Oficiální trailer najdete na YouTube.com.


Szidi Tobias - Jolanka (Pavian Records)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: šanson

Szidi Tobias - Jolanka
Takřka přesně po třech letech se do zimního období opět vrací slovenská šansoniérka Szidi Tobias. Na albu "Jolanka" ovšem tentokrát obléká písně jako šaty ze šatníku. V každé dokáže být jiná a do každé si doplní nějakou "cetku", drobnost, cingrlátko, něco, co najde, nebo má po ruce. Hudbu zkomponoval a produkoval Milan Vyskočáni, zatímco texty jsou z pera dvorního textaře Petera Lipovského. Tedy až na dva - jeden napsal Milan Lasica a poprvé si jednu píseň otextovala samotná zpěvačka. V jedenácti písních hraje hned šestadvacet hudebníků, jako například Marcel Buntaj, Martin Gašpar, Milan Osadský, Marcel Comendant, Stano Palúch, Richard Šimurka, nebo Samuel Šimek. Nahrávali ve studiu Davida Kollera a o mix a mastering se postaral Michal Pekárek, který má na svědomí například "Český kalendář" nebo desky Ďáblova stáda. "Jolance" pod sukni můžete nahlédnout prostřednictvím traileru na Vimeu.


One Direction - Where We Are: Live From San Siro Stadium (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop

One Direction - Where We Are: Live From San Siro Stadium
One Direction se řadí k těm interpretům, kteří dokázali využít potenciál komerční soutěže na maximum. Formace zvládla zatím každý z uplynulých čtyř let vydat novou desku a svou snahu pečetí prvním živákem "Where We Are: Live From San Siro Stadium". Fanoušci se mohou těšit na záznam celé show odehrané v Milánu na San Siro Stadium. Samozřejmostí je bonusový materiál v podobě zákulisních záběrů a exkluzivní zprávy přímo od členů formace. Dále se můžete těšit na dvanáctistránkový booklet s jedinečnými fotografiemi z koncertní šňůry. Oficiální trailer najdete tady.


Leonard Cohen - Live In Dublin (Sony Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: soul

Leonard Cohen - Live In Dublin
Ačkoli v září vyšlo Leonardu Cohenovi nové album "Popular Problems", není to pro tento rok od něj vše. Po studiové nahrávce přichází na řadu ještě živák "Live In Dublin", který je prvním a jediným kompletním záznam koncertu tohoto kanadského zpěváka. Tříhodinový záznam byl pořízen 12. září 2013 v dublinské O2 areně a zachycuje Cohena v jeho vrcholné koncertní formě, obklopeného muzikanty, se kterými odjel celosvětové turné během let 2012 až 2013. Na tomto koncertě představil kromě svých největších hitů především nahrávky z alba "Old Ideas". Vystoupení mělo celkem tři části včetně osmi přídavků a zaznělo na něm celkem třicet písniček. Ty v kompletní podobě najdete na třech CD a k nim bude přiložené ještě bonusové DVD, respektive Blu-Ray se videozáznamem koncertu, který byl poprvé pořízený v HD rozlišení. Filmová verze navíc obsahuje i tři bonusové písně natočené v Kanadě. Více může napovědět i trailer na YouTube.com.


Traband - Vlnobeat (Indies Scope)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / rock / world music

Traband - Vlnobeat
Dvacet let uběhlo od doby, co Traband poprvé vyjel z garáže na hudební scénu a není lepší oslava než zbrusu nové album. Dostalo název "Vlnobeat" a čtrnáct skladeb Jardy Svobody na něm kapela přetavila v radostný punk, radikální lovestory a lyrické protestsongy. Beaty se vlní a těkají na základech tanečních a rockových rytmů, lapají feeling psychedelie let šedesátých, nevynechají country a přes potrhaný punk se vrací k základům toho nejlepšího z Trabandu. Kapela nahrávála ve svém klasickém složení (tuba-trumpeta-kytara-bicí) obohaceném o hráče na pětistrunné banjo Radima Humla ve studiu Bubny Michala Ditricha, jehož hudební minulost (Hypnotix, Babalet, Abraxas) kapelu taktéž silně ovlivnila. Poslední tři alba kapely se nesla v duchu příběhů, epických textů či dokonce lyrického pohledu na lidský osud a krajinu, ve které žijeme. Tentokrát se vrací se zpět k písňovým textům a příběhy se do nich dostávají zkratkovitou až heslovitou formou. Co všechno to znamená, můžete zjišťovat poslechem na stránkách Indies Scope.


McBusted - McBusted (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop rock / pop punk

McBusted - McBusted
Víte, co vznikne, když spojíte McFly a Busted? No přece McBusted. Tato pop rocková superskupina se dala poprvé dohromady loni při výročním koncertu k deseti letům McFly. Pokračovalo to koncertním turné, jehož jedenáct zastávek se vyprodalo tak rychle, že se nakonec rozrostlo na více než trojnásobek. Tento úspěch logicky vyústil v eponymní debutové album. Nepodílel se na něm ovšem zpěvák Busted Charlie Simpson, který se soustředí na sólovou kariéru. Zbylí členové obou kapel k sobě přizvali Steva Robsona a s ním natočili desku, která osciluje mezi pop rockem a pop punkem. Do studia si navíc pozvali i pár hostů. Vypomohl jim například zpěvák All Time Low Alex Gaskarth, basák Blink-182 Mark Hoppus nebo Rivers Cuomo z Weezer. První čtyři ochutnávky z "McBusted" včetně prvního singlu "Air Guitar" sdílí šestice na svém VEVU. Pokud vás zaujmou, pak rovnou přejděte standardní edici s dvanácti písničkami a pořiďte si deluxe verzi s patnácti.


Trent Reznor & Atticus Ross - Gone Girl (soundtrack) (Bertus)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: filmová hudba / dark ambient

Trent Reznor & Atticus Ross - Gone Girl (soundtrack)
Už od října se našimi kiny prohání film Davida Finchera natočený na motivy knihy spisovatelky Gillian Flynn "Gone Girl" - "Zmizelá" a nyní k němu konečně i u nás přibude také soundtrack. Nedílnou součástí filmového zpracování, kde hlavní role obsadili Ben Affleck, Rosamund Pike a Neil Patrick Harris, je totiž i hudba, kterou má ji na svědomí dvojice Trent Reznor - Atticus Ross. Oba pánové mají na svém kontě jak Oscara za hudbu k filmu "The Social Network", tak i Grammy za hudbu ke snímku "The Girl With The Dragon Tattoo". Pro toto drama složili hudbu ve stylu temného ambientu a pro soundtrack ji poskládali do celkem jedenadvaceti skladeb. Část z nich uslyšíte na speciálním profilu soundcloud.com.


Lena Yellow - Positivity
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / folk

Lena Yellow - Positivity
Pod jménem Lena Yellow se skrývá jedna z členek Yellow Sisters a její sólový projekt. Ten začal již před čtyřmi lety, kdy ji pianista Tomáš Sýkora oslovil pro spolupráci na novém projektu. Z repertoáru Leny a Sýkorových autorských skladeb dokonce vzniklo demo, které je díky společnému naladění na soulovou, popovou a jazzovou hudbu utvrdilo v zájemné spolupráci. Tu ale na několik let přerušilo těhotenství Leny a vrátili se k němu až po dvou letech, kdy dali dohromady kapelu a začali zkoušet. Přidali se k nim Adam Koller na bicí, Miloš Klápště na basu a Tomáš Fuchs na kytaru a v létě začali nahrávat v Biotech studiu u Ecsona Waldese. Zde vznikla deska "Positivity", na níž si zahostovali i černošští zpěváci z Berklee College Of Music. Dalšími vokálními hosty jsou Yannick Tevi a Annamária Cecília Almeida. Mezi devítkou autorských skladeb najdete i dvě předělávky. Ta první patří skupině Incognito a ta druhé písničkářce Carole King. První tři vzorky a videoklip k singlu "Fever" nahráli na svůj web.


Demi Lovato - Demi - Deluxe Repack (Universal)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: pop / rhytm and blues

Demi Lovato - Demi (Deluxe Edition)
Ačkoli Demi Lovato už pomalu chystá nové studiové album, přesto se ještě vrátila k rok a půl staré nahrávce "Demi", pro níž připravila deluxe edici. V ní k původnímu albu přidala hned sedm bonusových písniček. Mezi nimi najdete tři živé nahrávky z Anaheimu, živou předělávku písničky Eda Sheerana "Give Me Love", singlovou verzi filmové "Let It Go", novinku "I Hate You, Don't Leave Me" a v neposlední řadě také duet s Olly Mursem "Up". Kompletní seznam skladeb včetně ukázek je k dispozici v internetovém obchodě Amazon.de.


Irena Budweiserová - Hold On (Indies MG)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: spirituály

Irena Budweiserová - Hold On
S menším zpožděním se k nám dostalo nové album Ireny Budweiserové "Hold On". Někdejší členka slavného Spirituál Kvintetu se s touto deskou vrátila právě ke své někdejší skupině a natočila pro něj dvanáct spirituálů, včetně třeba "Scandalize My Name". Dva z nich pak opatřila vlastním českým text. Desku natočila se svojí doprovodnou skupinou Blue Soul v sestavě: Miroslav Linka a Jaroslav Šindler - kytary, Petr Dvorský - kontrabas a baskytara a Tomáš Reindl - perkuse. Jako hosté se v jedné písni objevili zpěvačka Eliška Černá a klavírista Jiří Vidasov. Celou desku můžete poslouchat na stránkách vydavatelství Indies MG.


Jethro Tull - War Child (40th Anniversary Edition Theatre Edition) (Warner Music)
web / facebook.com / Deezer / psali jsme
žánr: folk / pop / šanson

Jethro Tull - War Child (40Th Anniversary Edition Theatre Edition)
Jethro Tull působili odjakživa na hudební scéně jako vizionáři a když v roce 1974 vydali svou multiformátovou desku "War Child", svůj postoj na hudební scéně výrazně upevnili. Nyní míří na pulty speciální rozšířená edice vytvořená ke čtyřicetiletému výročí projektu. Bude obohacená navíc o dříve nevydané písně, orchestrální kusy a raritní videa. Fanoušci si ji budou moct zakoupit na dvou CD a dvou DVD discích společně s osmdesátistránkovým bookletem a podrobnou anotací ke každé písni, kterou připravil Ian Anderson.


Dále vychází:

1349 - The Candlelight Years (Mystic Production)
Anatomy Of Habit - Ciphers + Axioms (Mystic Production)
Bloodbath - Grand Morbid Funeral (Mystic Production)
Bloodbound - Stormborn (Mystic Production)
Boris Blank - Electrified (Universal)
Centinex - Redeeming Filth (Mystic Production)
Einherjer - Av Oss,For Oss (Mystic Production)
Ewigheim - 24/7 (Mystic Production)
Ghost Brigade - IV - One With The Storm (Mystic Production)
Insomnium - The Candelight Years (Mystic Production)
Job For A Cowboy - Sun Eater (Mystic Production)
Ne Obliviscaris - Citadel (Mystic Production)
Panzer - Send Them All To Hell (Mystic Production)
Primordial - Where Greater Men Have Fallen (Mystic Production)
Ring Of Saturn - Lugal Ki En (Mystic Production)
Různí - The Little Mermaid (soundtrack) (Universal)
Solefald - Norronasongen Kosmopolis Nord (Ep) (Mystic Production)
Tři sestry - Best Of (Warner Music)
Varathron - Untrodden Corridors Of Hades (Mystic Production)

Vychází na vinylu:
AC/DC - Rock Or Bust (Sony Music)
Kiesza - Sound Of A Woman (Universal)
Mary J. Blige - The London Sessions (Universal)

Reedice:
Neil Diamond - 12 Songs (Universal)
Neil Diamond - All-Time Greatest Hits/Dlx (Universal)
Neil Diamond - As Time Goes By (Universal)
Neil Diamond - Beautiful Noise (Universal)
Neil Diamond - Dreams (Universal)
Neil Diamond - Home Before Dark (Universal)
Neil Diamond - Hot August Night / Nyc (Universal)
Neil Diamond - Jonathan Livingston Seagul (Universal)
Neil Diamond - Love At The Greek (Universal)
Neil Diamond - September Morn (Universal)
Neil Diamond - Serenade (Universal)
Neil Diamond - The Bang Years 1966-1968 (Universal)
Neil Diamond - The Jazz Singer (Universal)
Neil Diamond - You Don't Bring Me Flowers (Universal)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY