shop.musicserver.cz
Aneta Langerová - Na Radosti

Český ženský pop žije! Aneta Langerová má "Na Radosti" nápady, emoce i příběhy

Vydáno: 28.11.2014 08:00 v sekci Recenze - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Pop(rock), alternativa, folk i aranže koketující s klasikou. Vše už Aneta Langerová zkusila. Pořád se hudebně vyvíjí. Roste. A ať dělá, co dělá, vždy je to skvělé. Čtvrté album "Na Radosti" ji ukazuje v roli vypravěčky, je pestré a plné nečekaných momentů. Výjimečné v kontextu její diskografie i českého popu.

9/10

Aneta Langerová - Na Radosti

Vydáno: 28.11.2014
Celkový čas: 47:03

Skladby: Dívka, Svatá Kordula, Panna, Tragédie u nás na vsi, Intermezzo Tráva, Tráva, Maják, Bříza, Lehkost, Slova z hor, Divoká hejna, Nevěsta, Na Radosti

Vydavatel: Art Shock, s.r.o.

Netřeba zdůrazňovat, že Aneta Langerová byla vždy skvělá zpěvačka. Kromě jedinečného hlasu, který v sobě mísí sílu, něhu i lidskost, má charizma a ono vzácné něco navíc. A už od svého triumfu v tehdy ostře sledované talentové show věděla, že role televizní hvězdy vyvolávající davovou hysterii pro ni vlastně není. Trpělivě hledala svou tvář, a když si před třemi lety akustickými koncerty v rámci projektu "Pár míst...", na něž si přizvala smyčcové trio, splnila svůj dávný sen, hlásila, že ji našla. Odrazilo se to i na novince "Na Radosti". Ta vychází pět let po předchozí studiovce "Jsem" a je znovu úplně jiná. A zatím nejsoběstačnější.

Vznikala bez mediálního tlaku, bez potřeby něco neustále někomu dokazovat. Aneta se s producentem a spoluautorem písní Jakubem Zitkem obklopila šumavskými lesy a Na Radosti, místě, kde se podle zpěvačky zastavil čas, dali po dvou letech příprav dohromady materiál vynikající rozmanitostí, poetickými texty, které jsou v porovnání s její předchozí tvorbou daleko více příběhové, nadhledem i autentickou atmosférou českého venkova.

Na Radosti

"Je to místo, kde se zastavil čas a s ním i příběhy lidí, kteří tam žili. Zůstaly jen dvě chalupy na samotě, socha panenky Marie a ruina kaple, kolem které krouží přání těch, kteří tam kdysi den co den chodili, aby našli naději, útěchu a smíření. Nedaleko stojí dům, kde sloužily do šedesátých let jeptišky a staraly se o sirotky. To místo jsme si zamilovali, okouzlilo nás a vtáhlo do děje příběhů, které chceme vyprávět." (Aneta Langerová)

Tam posluchače zavádí už úvodní "Dívka", která zaujme lidovými motivy, slovy o smíření se s jinakostí i výrazným refrénem, a přes historky o vrahovi, co zabil svou milou, či nevěstě před oltářem naříkající, "proč radši nevdali tu od vedle Jitku," album vrcholí mrazivým klavírním šansonem "Na Radosti", jenž dává jasnou odpověď na otázku, zda má Hana Hegerová mezi mladými kolegyněmi důstojnou nástupkyni. Má.

Žánrové bariéry Langerovou vůbec nesvazují. Nebojí se pracovat s country v uhrančivé kytarovce o patronce všech mořeplavců "Svatá Kordula", odzpívat sametovým vokálem melodický popový cajdák ("Panna"), ale ani odlehčit veselým pískáním ("Bříza"). V tom se "Na Radosti" nejvíc liší od jejích předchozích studiovek - dosud se totiž Aneta prezentovala výhradně vážnými tématy.

Poprvé zkouší emoce a náladu písní vyjádřit i jinak než slovy - třeba zvuky praskajících kamen či cinkáním lžičky ("Slova z hor"). I přes práci s různými prvky netypickými pro pop však její písničky zůstávají snadno přístupné a posluchači se nevzdalují. Platí to i o nejpřekvapivěji znějícím kousku s názvem "Tragédie u nás na vsi". Ten zní jako soundtrack k tomu nejstrašidelnějšímu hororu, a když se v poslední čtvrtině zvrhne ve velkolepé finále zpívané démonickým hlasem s instrumentální gradací, pere se v posluchači němý úžas s hrůzou.

Právě atmosféry jednotlivých písniček se řadí k nejvýraznějším přednostem alba. "Na Radosti" má totiž vlastnost obrazotvornosti. Jestliže vás zmíněná "Tragédie u nás na vsi" přenese do potemnělého lesa, v němž se skrývá vrah, asi jediná mimovenkovská "Divoká hejna" doslova vtáhne do vyprázdněných uliček noční Prahy.

Na rozlehlých loukách, kde čas ani prostor nehrají žádnou roli, se zase ocitnete v baladě "Tráva", kterou lze označit za perlu nahrávky. Její aranž je velkolepá, a přesto niterná. "Mé bílé tělo oči tvé spatřit nemohou, teď mým novým domovem je vřes, mech a tráva, budu tam, kde modré chrpy vykvetou," zpívá Aneta v písni, která sice nestojí na jasně čitelné hitové struktuře, přesto by mohla po vzoru "Vody živé" zlidovět. Z emocí sálajících z ní mrazí po prvním, ale i po dvacátém poslechu.

Aneta Langerová totiž své skladby jen nezpívá. Ona je prožívá. Má dar i z obyčejně postavené popové písničky udělat chytrou hitovku, kterou po několika posleších z hlavy nedostanete ("Lehkost"). A při svém mládí jim dokáže vtisknout vyzrálost zpěvaček o generace starších. "Jít spát do noci němé, být tichou vodou v řece, jež poslouchá krajinu, před krásou její klečet, jemnou přízí se ovinout, zapomenout, jen nehybně ležet," objasňuje v závěrečné titulní písni, jaké pocity z onoho místa, které učarovalo jejímu srdci, jí byly při tvorbě materiálu inspirací.

Je obdivuhodné, v jakou osobnost Aneta za deset let na tuzemské hudební scéně vyrostla. Dělá si věci po svém, přesto se nevzdává identity popové zpěvačky, jejíž hlas dokáže lámat skály, ale i hypnotizovat vyprávěním lidových historek. A jestliže je deska "Na Radosti" prezentována jako sbírka příběhů o ženách a dívkách, výsledek jako by symbolizoval, jakou vnitřní sílu dokážou některé ženy do své tvorby vložit. V Česku takových nemáme mnoho, ale pár se jich najde. Aneta Langerová mezi ně jednoznačně patří.

NÁZORY
  • wau !!! (Jelen, 28.11.2014 09:00) Reagovat

    Tak toto se hodně povedlo!! Je to radost poslouchat Na Radosti :)

    • na Michala Davida to nemá!!!!!! (Jaroslav Venhauer, 05.12.2014 23:54) Reagovat

      Anetku mám ráda jako zpěvačku, ale ji ji hit typu Nonstop. Přál bych si, aby ji další album napsal Michal David, aby to mělo drajv a odpal. Něco jako:"kolu, pijeme kolu, není to náhoda, že u jednoho stolu...

      • Souhlásim! (Erena Toběrná, 05.12.2014 23:56) Reagovat

        Agnieszka potřebuje taky chit jako mňaua Ganka Zágorowa, taky jak: Diskochratky. To by bylo barz fajne

      • Re: na Michala Davida to nemá!!!!!! (Lzus, 07.12.2014 10:23) Reagovat

        Tak si s prominutím dál poslouchejte svého Michala Davida a nedělejte tady ze sebe znalce. Aneta je zpěvačka, nikoliv namyšlený floutek vykřikující do davu, že pije colu.

        • Re: na Michala Davida to nemá!!!!!! (Jaroslav Venhauer, 13.12.2014 19:08) Reagovat

          Krotte se jsem byvaly poslanec federalniho schromazdeni ze Zaclere!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- 7krát3 v "Gabrielovi" znovu oživuje dávnou skladbu Michala Horáčka a Hany Hegerové (05.12.2023 18:33)
- Rozhovory: Aneta Langerová a Korben Dallas - Cílem bylo, aby to nepůsobilo jako bonboniéra, ale jako jedna tabulka čokolády (04.11.2023 19:00)
- Aneta Langerová a Korben Dallas vydávají vinyl "Nekonečně" a vyrážejí na společné turné (14.09.2023 15:39)
- Video: Igor Orozovič zve duetem s Anetou Langerovou "Je to tak dávno" na letní koncert na Vyšehradě (06.06.2023 08:14)
- Audio: Aneta Langerová nazpívala skladbu pro bývalou první dámu. "Píseň pro Olgu" nese světlo dobré vůle (15.03.2023 14:15)
- Naživo: Nádherný zpěv, intimita a harmonie. "Dvě slunce" Anety Langerové zářila v pražském Studiu DVA (17.12.2022 18:36)
- Fotogalerie: Aneta Langerová představila album "Dvě slunce" ve vyprodaném Studiu DVA v Praze (17.12.2022 16:18)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Kabát Rush Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu