shop.musicserver.cz
Glass Animals, Mayen, MeetFactory, Praha, 18.11.2014

Glass Animals jsou naživo kapelou plnou rozporů

Vydáno: 20.11.2014 23:56 v sekci Naživo - Veronika Ondečková | foto: Adam Hencze / musicserver.cz

Glass Animals mají na kontě mimořádně úspěšný debut "Zaba", díky kterému zaznamenali nárůst fanoušků, ale také sebevědomí. Je otázkou, zda úměrný kvalitám jejich produkce. To ale ukáže až čas. V Praze si vedli dobře, MeetFactory nadělili zábavnou show a sklidili nadšený ohlas publika.

Live: Glass Animals

místo: MeetFactory, Praha
datum: 18. listopadu 2014
support: M A Y E N
Fotogalerie

Praha má za sebou jeden z nejočekávanějších koncertů klubové sezóny. Na svědomí ho mají mladíčci z Anglie Glass Animals, kteří letos prorazili se svojí první dlouhohrající deskou jménem "Zaba". Hudební události při ohlášení dodala na atraktivitě informace, že společně se Skleněným zvěřincem na prknech MeetFactory stane zpěvačka , dánská vycházející hvězda indie-elektronické scény, která však svoji účast záhy zrušila z kreativně/odpočinkových důvodů. Ačkoli se koncert i po změně předkapely těšil velkému zájmu, absence MØ coby rovnocenného (přinejmenším v určitých disciplínách možná dokonce silnějšího) programového partnera byla pro mnohé důvodem, aby výpravu do smíchovské továrny odpískali. I tak naštěstí neměly prostory MeetFactory daleko k praskání ve švech a ani support nebyl vůbec marný.

MAYEN, Meetfactory, Praha, 18.11.2014
© Adam Hencze / musicserver.cz
Uvolněné místo v line-upu zaplnila pražská skupina M A Y E N, která vešla ve známost jako sólový projekt Lukáše Vydry z Deaths. Pár věcí se kolem nich v poslední době změnilo. Formace se postupně rozrůstala, až se nám ustálila ve čtyřčlenné sestavě, nedávno vydala debutové EP "Wonder Years" a očividně jí to šlape. Ve spojitosti s M A Y E N se často zmiňuje informace, že nezní jako česká kapela, ale inspiraci nachází u britských kytarovek. Přirovnání k ostrovní scéně je v jejich případě více než pochopitelné, protože jde o první vjem, který se vám při jejich poslechu dere na mysl. Nejsou jistě jediní, v porovnání se zbytkem tuzemského indie pytle však působí uvěřitelně a navzdory lehce melancholické, až chladné náladě jsou M A Y E N opravdu zábavní. Jejich songy vynikají příjemnou rytmikou a člověk do nich snadno pronikne na první dobrou. Tuhle kapelu beze strachu vyhledejte i jinde než v roli supportu!

Glass Animals, Meetfactory, Praha, 18.11.2014
© Adam Hencze / musicserver.cz
Pokud jde o Glass Animals, začněme malým shrnutím. Hlavní hvězdy večera byly publikem přivítány odpovídajícím způsobem a show, kterou přivezly do Prahy, byla na čerstvé debutanty víc než nadprůměrná. Hodně energie, atmosféra fungovala, v setlistu nebyla žádná hluchá místa a MeetFactory se podařilo poměrně dobře ozvučit. Pár věcí přesto nehrálo. Jde sice spíš o poznámky pod čarou než o výtky a problém v nich s nejvyšší pravděpodobností většina sálu neviděla (však šlo o fanoušky), na druhou stranu, proč je nezmínit.

Produkce Glass Animals se už na EPčku "Leaflings" a v navazujících singlech vyprofilovala jako lehce příjemně náladotvorná, mírně potemnělá muzika, která absorbuje vlivy zlaté trip-hopové éry a sofistikovaným způsobem jim dodává nový rozměr, z velké části díky barevnému zpěvu frontmana Edmunda Irwina. Naživo ale bylo něco jinak a nešlo jen o podprahový pocit! Ne že by rozdíl v živém podání byl přímo do očí bijící, ale chybělo to kouzlo, které si člověk při soukromém poslechu s Glass Animals spojil.

Glass Animals, Meetfactory, Praha, 18.11.2014
© Adam Hencze / musicserver.cz
Výsledný efekt (doslova) tlačil dolů právě zpěvák a (z malé části) také kytarista Edmund. Někoho tak anticharismatického má v čele málokterá kapela. Glass Animals tenhle smutný fakt ještě notně vypíchli tím, že Irwina vyslali daleko vpřed, čímž zbytek formace od počátku působil dojmem komparzu přizvukujícího opičí one man show, která se odehrávala v popředí. Je to zvláštní kontrast, že někdo s Edmundovým projevem a vzezřením vlastní tak krásně sametový a plný hlas. Při poslechu desky nebo zhlédnutí videí volně přístupných na internetu, kde kapela většinou sama nevystupuje, se na tohle nemáte šanci připravit. Čekáte Glass Animals, kteří vás podle doprovodného proma přijedou zhypnotizovat sexy houpavými rytmy, a namísto toho se vás snaží zlákat na party se středoškoláky. Publiku, plnému chuti se bavit, to zjevně neubralo na zážitku z koncertu, ale pro citlivější, vizuálně orientované jedince šlo o malé nezanedbatelné mínus.

Glass Animals, Meetfactory, Praha, 18.11.2014
© Adam Hencze / musicserver.cz
Druhé, o něco zásadnější mínus si Glass Animals vysloužili za nezáživnost instrumentální stránky večera. Čtyřčlenná kapela má potenciál zahrát mnohem víc. I když je její repertoár postavený především na elektronických základech, slušelo by mu větší oživení. Kytarových linek a důraznějších basů, které by mohly nakopnout koncert ještě o něco výš, bylo ke slyšení pomálu. Speciálně Irwin toho na kytaru příliš nepředvedl a používal ji spíše jako rekvizitu svého představení než hudební nástroj. Někdo by mu měl naznačit, že v určitých momentech by udělal líp, kdyby ji odložil. Na to, stejně jako na spoustu dalších věcí, však mají Glass Animals dost času přijít sami. Tentokrát předvedli, že ačkoli neprodávají dokonalé zboží, mají hodně co nabídnout. Pecky jako "Gooey", "Hazey", nebo "Psylla" rozhodně nejsou málo. Díky nim si Glass Animals získali přízeň mnoha fanoušků, včetně pražských. Teď už je jen na nich, kam až to dotáhnou. Bez práce to ale daleko nebude.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Glass Animals představují z desky "I Love You So F***ing Much" svěží indiepopovou novinku "Creatures in Heaven" (06.04.2024 19:42)
- Video: Glass Animals a konspirace: v klipu "The Other Side Of Paradise" je zpěvák Dave Bayley nahrazen klonem (24.09.2023 13:28)
- Video: MØ si pohrála s megahitem "Spaceman" (09.09.2022 14:55)
- Naživo: Druhý den Open'eru patřil Twenty One Pilots, z řady ale vystoupili i Royal Blood, Tove Lo nebo Playboi Carti (08.07.2022 17:03)
- Audio: Griff a Sigrid si do "Head on Fire" pozvaly i King Princess a MØ (07.03.2022 10:40)
- Minirecenze: MØ je na "Motordrome" jednou z mnoha (18.02.2022 14:00)
- Nové desky 4/2022 - od MØ přes Jethro Tull po Sebastiána Yatru (02.02.2022 08:00)
- Glass Animals pokořili nový rekord v americké hitparádě (14.11.2021 15:32)
- Nové desky 31/2020 - od Deep Purple přes Glass Animals po Cassadee Pope (12.08.2020 07:00)
- Video: "Neschovávejte se," radí Glass Animals v klipu "Heat Waves" (30.06.2020 11:23)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen Sia U2 Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu