shop.musicserver.cz
Spotlight, Struny podzimu, Roxy, Praha, 12.11.2014

Oceňovaní hiphopeři Young Fathers dominovali klubové noci Spotlight

Vydáno: 14.11.2014 12:29 v sekci Naživo - Veronika Ondečková | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Silné ženy, průlet napříč žánry s převahou moderní elektroniky a hvězdní hosté, kteří buď teprve nedávno prorazili, nebo je s nejvyšší pravděpodobností brzy čeká velký průlom, byli klíčovými prvky letošní klubové noci Spotlight festivalu Struny Podzimu.

Live: Spotlight, Struny podzimu

vystoupili: Taylor McFerrin, Young Fathers, Xenia Rubinos, Law, Katt & Da Fake Panda
místo: Roxy, Praha
datum: 12. listopadu 2014
Fotogalerie

Festival Struny podzimu si s programem klubové noci Spotlight dost vyhrál. Jeho součástí bylo na main stage Roxy celkem pět účinkujících. Vévodili mu prestižní cenou Mercury Prize čerstvě ocenění hiphopeři Young Fathers a také Taylor McFerrin, syn slavného otce Bobbyho, který zděděný talent uplatňuje ve svém ambiciózním elektronickém projektu. Ačkoli večeru vládla mimořádně pestrá dramaturgie, podařilo se do jeho skladby vnést tolik nosných prvků, že přechod z jednotlivých žánrů od goth elektra přes ulítlý jazz fusion až po hip hop byl nenápadný a zcela plynulý. Umožnil vyniknout každému z interpretů v plné síle a publiku neztratit potřebný kontakt s děním na pódiu, a to i přesto, že klubová noc trvala přes čtyři hodiny.

Už první z hostů, česká varhanistka, která si říká KATT, po jejímž boku se objevil francouzský producent Da Fake Panda, daleko předčila obyčejný warm-up. Na první poslech její projev mohl působit jako lehce kýčovitá dark seance ve dvou, čas strávený na jevišti ale hrál v její prospěch. Aniž by se člověk musel příliš koncentrovat, spontánně se podvolil náladě ve vzduchu. Připsat zásluhy bylo třeba především surovému zvuku varhan, které zněly jako vytržené z kostela, a řezavému vokálu KATT. Mladá umělkyně se nevyžívá ve zpěvných melodiích, preferuje výraz podobající se zaříkávání. Potěšit jím musela všechny nepopaře. Elektronická podpora Da Fake Pandy tak akorát doplňovala hru na neoposlouchaný nástroj a pomohla udržet se KATT na tenké hranici mezi otravně přigothlým rukopisem a cool věcičkou, která má potenciál oslovit i náročnější publikum.

Spotlight, Struny podzimu, Roxy, Praha, 12.11.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Zcela z jiného soudku bylo navazující vystoupení Newyorčanky s karibským původem Xenie Rubinson, jejíž tvorba vychází z jazzu, modernizovaného pomocí důrazného elektronického hávu. I její číslo bylo charakterizované osobitým vokálním charakterem a výraznými klávesovými party. Pokud bylo na vystoupení zatím nepříliš známé interpretky něco výjimečné, byl to zejména tvrdý a chladný zvuk, který kontrastoval s jižanským temperamentem a klasickou jazzovou průpravou. Xenii by však neuškodilo dopřát si ještě nějaký ten čas na dozrání. Dvoučlenný projekt, ve kterém veškerou produkci zabezpečuje pouze hudebnice sama společně s bubeníkem, trochu kulhá na zadní. Z hlediska energie a emocí, které se ze sebe dvojici podařilo vyždímat, problém nenastával, na Xenii ale bylo znát, že si toho na sebe nakládá trochu moc. Kombinování role muzikantky, zpěvačky a částečně také tanečnice se zbytečně podepsalo na jejím jinak fenomenálním zpěvu, kterému se nedá vytknout nic než místy příliš silné příznaky americké školy, pokud jde o používané techniky. Snad o slečně ještě uslyšíme.

Spotlight, Struny podzimu, Roxy, Praha, 12.11.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Opačný přístup než Xenie Rubinson zaujala britská hudebnice Law Holt, která na sebe nedávno upozornila EP "Haters & Gangsters". Drobná devil woman si vystačila s reprodukovanými podklady, a mohla se tak naplno věnovat pouze hrátkám se svým hlasem. Atmosféricky laděné beaty doplňovala triphopově houpavými melodiemi, jindy decentním rapováním. Nebyla v tom sice taková dávka odvahy a experimentu jako v případě Xenie, vyzdvihnout však lze větší preciznost a vyrovnanost setlistu. Law Holt posloužila jako přímý můstek mezi dosavadním line-upem a hlavními hvězdami večera. S Young Fathers je spřízněna tak trochu i hudebně, například tím, že s oblibou naživo hrává cover jednoho z jejich největších hitů "I Heard". Vzájemné propojení mezi oběma vystupujícími dostalo v Roxy značný prostor i posléze, neboť v průběhu Spotligt byla Law Holt s Young Fathers na pódiu doslova pečená vařená.

Mladí otcové vlítli na věc podle plánu chvíli před desátou večer a představili show odpovídající jejich klasickému schématu, které, dlužno říct, funguje pořád stejně spolehlivě. Tahounem byl jako vždy dlouhán Alloysious Massaquoi, který je ze všech kluků v partě největší pěvec a z toho titulu se mu dostává úměrně prostoru. Dredatý mrňous Bankole se záporákem Grahamem Hastingsem jako obvykle obstarávali důležité vedlejší role. Takhle jsou u Young Fathers karty rozdané. Graham vypadal o něco vyndaněji než jindy - těžko říct, jestli to bylo jenom na efekt, nebo si dal před gigem něco, co neměl. Knoflíky ale každopádně kroutil zodpovědně a svoje party dával na jistotu. S tancem kluci poměrně šetřili. Nejvíc se utrhl ze řetězu Bankole, který si neodpustil ani svoje upřené pohledy do publika, při nichž se každý, kdo náhodou místo na stage koukal do mobilu, musel zrudnout až na zadku.

Spotlight, Struny podzimu, Roxy, Praha, 12.11.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Show Young Fathers měla nepopiratelný spád. Na alternativnější a povětšinou pomalejší kousky z aktuálního počinu "Dead" v podstatě nedošlo. Prim hrály nejznámější pecky jako "Rumbling", "Get Up", "Sister", "Romance", "Queen Is Dead" nebo "Deadline", které s nepatrnými odchylkami vyzněly obdobně jako na albu. Klukům zvuk přál jako ostatně všem účinkujícím. Vokály se sice čas od času lehce slévaly, nešlo ale o žádné dramatické vady na kráse. Nepřidávalo se na stopáži ani se nerozjížděly žádné nové variace. Zpestřením bylo již zmíněné zapojení Law Holt, která se díky svému androgynnímu vzezření na chvíli stala regulérním pátým členem kapely. Hlas navíc dodal Young Fathers na síle, o změně projevu se hovořit nedalo. Setlist neměl slabšího místa, těžko něco vyzdvihnout. Člověk se nestačil rozkoukat a už aby se s laureáty Mercury Prize pomalu loučil. Zařazení hitu "I Heard" na konec herního času proto bylo celkem strategické. Málokterá z předcházejících písniček měla totiž natolik silný slogan jako "Inside I’m Feeling Dirty", který si kdekdo s chutí půjčil do úst a odnesl si jej domů zarytý v paměti.

Spotlight, Struny podzimu, Roxy, Praha, 12.11.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Na chvost klubové noci umístily Struny podzimu vycházející hvězdu Taylora McFerrina, který se nedávno blýsknul vydáním debutového alba "Early Riser". Vesměs s nadšením přijatá prvotina vyvolala i mezi pražským publikem velké očekávání. Setkání s Taylorem tváří tvář v prostředí Roxy sice nelze označit za zklamání, na to předvedl více než dost, ale hovořit ve vztahu k jeho vystoupení o novém definování pódiové one man show se s čistým svědomím přece jen nedá. Jako kulisa vlažné party by jistě obstál, v pokročilé pozdní hodině pro posluchače, kteří se přišli bavit, bylo jeho číslo trochu moc chill. Zvlášť po Young Fathers. Bez ohledu na to, zda je beatbox svým způsobem přežitou technikou, či není, bravurně jej zvládat a k tomu zdařile stavět náladu je jistě obdivuhodné, na udržení pozornosti plných řad publika to však nestačilo. Taylor se nicméně dočkal vřelého přijetí plného respektu a nepochybně dokázal, že ne náhodou je synem svého otce. Pokud však ve své kariéře vykročí ještě o něco dál ze šlépějí Bobbyho MecFerrina, nebude mu to jistě ke škodě. "Early Riser" zatím držte raději ve sluchátkách.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Naživo: Útulný festival Pop Messe nadchl dublinskými post-punkery Gilla Band i roztančenými Young Fathers (29.07.2023 13:00)
- Nejvíc nej: Pop Messe láká originálním line-upem. Na koho se nejvíc těšíme? (19.07.2023 08:00)
- Recenze: Na páté řadovce "Heavy, Heavy" se Young Fathers nechávají inspirovat gospelem a oslavují kořeny lidstva (13.02.2023 00:00)
- Audio: Young Fathers se v novince "Rice" pouští do gospelu (11.01.2023 12:53)
- Young Fathers připravují na únor desku "Heavy Heavy" (23.10.2022 09:04)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2021 podle musicserveru (20-11) (28.01.2022 20:00)
- Nové desky 41/2021 - od Coldplay přes Santanu po Kelly Clarkson (20.10.2021 08:00)
- Naživo: Velká párty ve stylu Punch Brothers (08.11.2018 12:03)
- Odstartovaly Struny podzimu. Vyvrcholí koncerty Lizz Wright a Punch Brothers (17.10.2018 08:50)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu