East India Youth budou v Paláci Akropolis zvát na festival Spectaculare

11.11.2014 13:50 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Festival Spectaculare po loňském velmi úspěšném prvním ročníku připravuje opět na konec ledna zajímavý hudební i divadelní program. 25. listopadu uvedeme jako pozvání na tento projekt koncert mladého, velmi zajímavého londýnského hudebníka.

Chystaný druhý ročník festivalu Spectaculare se připomene předkrmem v podobě vystoupení projektu East India Youth. Pod tímto jménem skrytý londýnský hudebník William Doyle přiveze do Paláce Akropolis enigmatickou elektroniku svého debutu Total Strife Forever. Za tuto vzrušující a osobitou jízdu po dějinách taneční hudby obdržel také nominaci na prestižní cenu Mercury Prize.

Když se vám rozpadne kapela, není lepší terapie než to zkusit sólo. Hudebník William Doyle to zjistil po krachu svých Doyle & The Fourfathers. Zahodil kytaru, koupil si laptop a z Bournemouthu se přestěhoval do východního Londýna, kde stvořil velmi osobní zpověď Total Strife Forever vydanou pod jménem projektu East India Youth. Album ohlašované britskými novináři jako jeden z nejlepších debutů letošního roku přijede Doyle v listopadu představit i do Prahy na warm-up festivalu Spectaculare.

Debut East India Youth zdánlivě přichází odnikud, ale zároveň skvěle shrnuje současnou vlnu outsiderů s laptopy, kteří po sekvencerech sahají se stejnou přirozeností jako dříve předchozí generace po kytaře. Melancholických elektronických písničkářů produkuje britská hudba poslední dobou nemálo - od Jamese Blakea přes SOHNa až k Samphovi, ale East India Youth je absolutní originál. Jeho Total Strife Forever je osobitým výletem do dějin elektronické hudby od krautrocku, přes ambient až k rave kultuře. Ve skládačce stylů desky se potkávají odkazy na Bowieho z jeho berlínské éry, experimentátory Neu!, skladatele Philipa Glasse nebo třeba písničkáře Sufjana Stevense a s každou skladbou se ocitáme v trochu jiných hudebních sférách. Všechno dohromady ale drží autorský rukopis East India Youth a jeho smutný hlas, který se vine deskou jako niť vedoucí nás k cíli. Doyleův hlas je výraznou devízou koncertního provedení skladeb. Naživo navíc musí melancholie ustoupit taneční energii a některé skladby gradují až kamsi ke space technu. Přesvědčit se o tom mohli třeba návštěvníci letního festivalu Pohoda, kde East India Youth patřil k největším objevům.

Debutové album sklidilo příznivé ohlasy mezi hudebními novináři. "Total Strife Forever je vzácné album - mistrně zprodukovaná nahrávka, která ale jde hudebně zcela neprošlapanými cestičkami a pořád zůstává konsistentní ve své kvalitě," napsal o desce portál Drowned in Sound. "Spojujícím motivem alba je hledání zlomeného, ale ještě pořád pulzujícího srdce uprostřed strojové hudby," hodnotí nahrávku časopis Mojo. Žádný div, že po pochvalných recenzích se deska ocitla i mezi dvanáctkou počinů britských hudebníků ucházejících se o letošní prestižní ocenění Mercury Prize. I kdyby William Doyle cenu nakonec v polovině října nedostal, zůstane jeho debut nepochybně jednou z vyvolených desek, na které se bude v souvislosti s rokem 2014 vzpomínat. A proto by byla velká chyba nechat si ujít jeho pražskou premiéru 25. listopadu v Paláci Akropolis na warm-upu Festivalu Spectaculare. V roli předskokana uvidíte talentovaného domácího producenta Petra Adamce aka Subject Lost, který kombinuje současnou elektroniku s post-shoegaze vlivy a který také představí svůj zcela nový audiovizuální koncert s albem Expo Nova.

Předprodej vstupenek na vystoupení, které se koná 25. listopadu v Paláci Akropolis, probíhá v kavárně Paláce Akropolis (200 Kč) a v předprodejních sítích GoOut a Ticketpro (200 Kč + poplatky). Na místě budou lístky k mání za 250 Kč.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY