Když Zrní křtí desku, kojoti dostávají sprchu

11.11.2014 13:40 - Alena Bílková | foto: Čestmír Jíra / musicserver.cz

Zrní a Balthazar. To byli dva headlineři dvoudenního showcase festivalu Nouvelle Prague. Zatímco belgičtí Balthazar přijeli dostát své dobré pověsti a předvést se promotérům, Zrní se předvedli křtem své poslední desky. A šli na to - jak jinak - než od lesa.

Zrní - Nouvelle Prague 2014

místo: Pivovar Staropramen, Praha
datum: 8. listopadu 2014
Fotogalerie

Nouvelle Prague 2014, Pivovar Staropramen, Praha, 8.11.2014
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Na showcase festivalu dostal každý interpret férových třicet minut na to, aby zaujal publikum. Zrnitým klukům bylo k tomu účelu vyhrazeno trojnásobného času. Nejen tím se jejich číslo od ostatních lišilo. Zatímco další kapely byly odkázány na unifikované barevné projekce plné živelných obrazců v jednotném duchu, světelná i obrazová show Zrní se nesla plně v jejich režii.

Kladenskej uhelnej zen s sebou také přitáhl o poznání odlišnější publikum. Kromě původních návštěvníků festivalu se zahřátý stan odshora dolů zaplnil srdcaři z různých koutů republiky a ve vyšším věkovém průměru než například na takových The Feud. Však se také velmi změnila dramaturgie. Najednou nešlo o rozhýbání davu, ale o hodinu a půl čirého rozjímání a pomyslnou cestu někam do měkkého mechu za hýkalem a kojotem. Ten se tak proběhl po bicí soupravě, na tričku zpěváka Honzy se zase uvelebil medvídek. Zvířecí nájezd nedoplňovala jen standardní pětice členů skupiny, ale i sedmičlenný klasický orchestr a zpěvačka Nina Marinová hostující na křtěném albu "Následuj kojota". Honza Uger kromě podmanivého zpěvu přitáhl na pódium flétnu, taneční kreace a kufr, který si láskyplně přitiskl k srdci způsobem, jakým by si fanynky nejradši přivinuly na hruď jeho. Čerstvá deska tak byla předvedena v podobě tak komplexní, jako ji už dlouho naživo neuslyšíme.

Nouvelle Prague 2014, Pivovar Staropramen, Praha, 8.11.2014
© Čestmír Jíra / musicserver.cz
Ostatní členové seskupení si předávali nástrojovou štafetu, když si vyměňovali posty mezi bicími a tahací harmonikou. Listím ověšené melodie občas protrhla rocková kytara a z hluboké jámy veršů plných obyčejného lidství se vynořil beatbox.

Profesionální nadnárodní výkon doplnily kresby kapelního výtvarníka, který byl přizván, aby kojota zalil bez zbytečných řečí vodou a obrazovým doprovodem stvrdil historku na téma: "Když vyšel kojot na svět, vyšla na svět moje Ema."

Kladenští Zrní jsou nejen multiinstrumentalisti, ale především básnici, jež se nevyplatí jen poslouchat, ale také číst. Při křtu novinky navíc dokázali, že je také na co koukat a že jejich obavy, zda nahrají opět album plné experimentování, byly zcela zbytečné. Zrní jsou, mezi námi, v plné formě. Vír a šrumec.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY