Prahou se přehnala vlna neokoukaných kapel. Může za to Nouvelle Prague

11.11.2014 09:14 - Alena Bílková | foto: Čestmír Jíra / musicserver.cz

Pivovar Staropramen již podruhé hostil mix zahraničních nadějí a toho nejzajímavějšího na tuzemské scéně. Formát showcase festivalu je v Česku novinkou, přehlídka Nouvelle Prague se odehrála teprve podruhé. Proč je třeba víc takových akcí a komu všemu je určená? Čtěte.

Nouvelle Prague 2014

místo: Pivovar Staropramen, Praha
datum: 7.-8. listopadu 2014
Fotogalerie

"Cílem Nouvelle Prague je stát se nejvýznamnější hudební akcí pro odbornou veřejnost v Česku. Kromě odborníků z hudební branže však mohou festivalová vystoupení navštívit také všichni, kteří mají zájem poznat vycházející a ambiciózní hvězdy zámořské hudební scény."

Tak charakterizují akci samotní pořadatelé. Nouvelle Prague trvala dva dny a tvořily ji přednášky, kde se setkávaly české osobnosti ze zákulisí hudebního showbusinessu s mistry v oboru z Velké Británie nebo třeba Rakouska, a samozřejmě koncerty.

Návštěvník debat se tedy stává svědkem střetu zajímavých osobností, české malosti a výmluv, proč naše hudební scéna tolik zaostává za západní. Zároveň má možnost do debat aktivně vstoupit, nahlédne pod pokličku bookingu kapel, dramaturgie největších českých hudebních médií, role labelu nebo detailů zrodu nejúspěšnějších festivalů. Na jednom pódiu se tak sešel například člen booking teamu Glastonbury festivalu nebo osoba zodpovědná za chod rádia Evropy 2. Pár výroků za všechny:

Malcom Haynes (Glastonbury): "Jestli se při bookingu kapel potýkám s konkurencí? Tak leda mezi pódii našeho festivalu."

Jitka Fürst (Evropa 2):
"Proč moc nehrajeme český písničky? Ony nejsou zkrátka tak dobrý jako zahraniční produkce. Třeba 'Šrouby a matice' od Mandrage, to jsme hráli pořád. Krásná písnička, skvělej text."
Tak už aspoň organizátoři tuzemských festivalů a nově vznikající kapely vědí, komu poděkovat za to, že v Česku propagace nových jmen decentně skřípe.

Inspirativní setkání vyvrcholila oba večery stěžejní přehlídkou kapel na dvoře pivovaru a česká produkce rozhodně nezaostávala za zahraniční. Please The Trees a jejich hlučné vystoupení byste klidně přiřadili někam za oceán. Nylon Jail nezklamali svou porcí dramatu. Vložte kočku naléhavě střídali nástroje svého veksláckého orchestru a vrcholem programu se stal křest alba kapely Zrní, ze kterého přinášíme samostatný report.

Jako zahraniční host se na tuzemském pódiu opět objevili kluci z Manchesteru říkající si The Feud. Pravidelní návštěvníci festivalů je můžou v Česku vidět pravidelně zhruba třikrát do roka. Je trochu škoda, že tím získali status kapely, která si zkrátka vytvořila fanouškovskou základnu těch nejvěrnějších ve středu Evropy, ale jinde ve světě je o nich slyšet jen potichu. Snad jim právě Nouvelle Prague pomůže tuhle skořápku prorazit. Třicet minut, ve kterých se měla každá kapela představit, bylo přesně akorát a nutno uznat, že organizátoři předvedli s výběrem jmen skvělou práci. Nudit se nebylo kdy. Že v Austrálii svítí slunce přívětivěji, dokázali například Ball Park Music, čtyři kluci a holka s basou. Pokud potřebujete chytlavou melodii na spravení nálady, pusťte si je:

Než pro nahotu stáhnou z éteru tenhle klip, dejte si další ukázku talentu z klokanova. Takhle válí Calling All Cars:

A pokud si ujíždíte na 3D videoklipech, bude se vám líbit ukázka skupiny Slow Down Molasses z Kanady. Ti zatím působili na pódiu trochu nejistě, ale jistě mají své lepší chvíle teprve před sebou:

Momentálně jste se jistě sami přesvědčili, že objevovat nové kapely a nespoléhat na hitparády se často vyplatí. Showcase festivaly jsou tu od toho, poučí vás a přitom vám neupřou chuť se bavit. Příští rok na viděnou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY