shop.musicserver.cz
Kiesza - Sound Of A Woman

Kiesza na "Sound Of A Woman" ukazuje, jak má vypadat správný debut

Vydáno: 13.11.2014 08:00 v sekci Recenze - David Böhm | foto: facebook interpreta

"Sound Of A Woman" je deska, která vás během padesáti minut zvládne roztančit i rozbrečet. Přesto se rozhodně nebavíme o zvukově roztříštěném materiálu: všechno drží pohromadě a Kiesza si určitě nezaslouží zapadnout a stát se takříkajíc one hit wonder.

8/10

Kiesza - Sound Of A Woman

Vydáno: 17.10.2014
Celkový čas: 50:21

Skladby: Hideaway, No Enemiesz, Losin' My Mind (feat. Mick Jenkins), So Deep, Vietnam, Bad Thing (feat. Joey Bada$$), What Is Love, Sound Of A Woman, The Love, Piano, Giant In My Heart, Over Myself, Cut Me Loose

Vydavatel: Universal

Kdo by neznal hitovku "Hideaway". Rudovlasá Kanaďanka s námi trávila snad každý letní den. Na desku mohla song umístit s dalšími dvanácti neslanými-nemastnými výplachovkami. To se však nestalo a Kiesza nám servíruje takové retro, které by jí mohla závidět i Lana Del Rey. Nečekejte však ultrapomalé balady (i když i na ty dojde). Tahle holka nás zve hlavně na taneční parket.

Informační okénko

Jak se ta polská Kesha vlastně čte? Žádné Kíza, Kieza, ani Kéza, nýbrž Kejza.

Dalši položka na seznamu se jmenuje "No Ememiesz", což je takový větší, klubovější sourozenec prvního singlu. Co ale tento song (a vlastně i celou desku) vytahuje do kvalitativních výšin, je hlas zpěvačky. Taková "Loosin' My Mind" zpívaná běžnou popovou interpretkou by nikoho neohromila, hlas Kieszy ale snadno klouže z nízkých poloh do těch vysokých. Z toho by si leckteré hvězdy mohly vzít příklad.

Hudební nápady producenta jménem Rami Samir Afuni, který pomohl například LMFAO nebo Miley Cyrus, jsou občas skutečně ohromující. Pustíte-li si "So Deep" do sluchátek, budete pohlceni tajemným, hlubokým hlasem odříkávajícím refrén. Ze zasnění ale vytrhne trip-hopová smršť, která se na vás v závěru spustí.

Ve druhé polovině alba nalezneme jedno překvapení: přezpívanou verzi party hitovky "What Is Love" od Haddaway. A ne ledajakou. Klavírní podklad a smyčce totiž dodávají textu nový význam. Krásná poklona devadesátým létům. Jednoduše geniální. Pokud byste neměli klavírovek dost, těšte se na závěrečnou "Cut Me Loose", v níž se jenom potvrzuje, že Kiesza není jen taneční divou, ale i úžasnou zpěvačkou balad. Mimochodem, pokud byste dále lačnili po méně produkčně upravované poloze interpretky, na YouTube se válí spousta demonahrávek z dob, kdy jako muzikantka teprve začínala - tehdy (přibližně v roce 2008) se snažila prosadit folkem.

Vadou na kráse je snad jen fakt, že nás pětadvacetiletá tanečnice před vydáním celého počinu lehce rozmazlila - každý týden jsme se mohli těšit na nějakou tu ochutnávku. To, co nám nebylo do dne vydání odhaleno, sice není vyloženě slabé, ale v porovnání s dříve vypuštěným materiálem ničím nevyniká. Jde například o "Piano" či "Over Myself". Takový lehký nadprůměr. Na toto zaváhání ale rychle zapomenete, protože se po zmíněných písních objeví druhý singl "Giant In My Heart", o jehož schopnosti posluchače absolutně pozřít by se klidně dala napsat seminární práce.

Konečně se nám tedy zase dostalo nějakého nového zajímavého ženského jména spojeného s taneční hudbou. Vždyť v rádiích se to hemží samými muži. Po desce sáhněte pokud možno před návštěvou diskotéky. Výborně totiž rozehřeje.

NÁZORY
  • No to snad ne.... (Tomáš, 28.11.2014 19:44) Reagovat

    Tak jsem si tu desku bez předsudků a jakýchkoliv přehnaných očekávání pustil a teprve poté si přečetl tuhle recenzi. A jestli jsem k něčemu došel, tak hlavně a především k tomu, jak nekompetentní autor David Böhm je. Netvrdím, že musí hrát na nějaký nástroj, aby zde mohl vyjádřit svůj názor, to se od recenzentů nevyžaduje. Měl by však mít v první řadě opravdu hodně naposloucháno a načteno a v té druhé by měl rozumnět hudbě, o které se rozhodne psát. To se tady neděje.

    Kiesza totiž na svém debutu míchá utahané devadesátkové balady bez nápadu a jednoduchý, ničím nekomplikovaný deep house, tedy žánr, který v poslední době reprezentují lidi jako Fritz Kalkbrenner, nebo i na musicserveru recenzovaní Clean Bandit, Disclosure či Kele. O ničem takovém se ale David nezmiňuje a z jeho textu je znát nejen to, že netuší, co je to deep house a Kieszu mylně řadí do taneční hudby (nejspíš proto, že ji zná jen z Evropy 2 a ta přece nic jiného než tanyny tanyny nehraje), ale také že mu tato jména mnoho neříkají. A pokud ano, nevidí v nich spojitosti.

    Tím se dostáváme k druhému problému a sice, že David hudbě nerozumí. Snad až na klavír a smyčce, které by poznalo i pětileté dítě není v recenzi nikde zmíněno, s jakými nástroji nebo samply Kiesza pracuje a zda se jí to daří lépe či hůře než u konkurence. Na místo toho se čtenář bez jakkoliv relevantní argumentace například dozví, že je to "jednoduše geniální". (Ne, Davide, klavír fakt žádné další vyznění odrhovačce od Hiddeway nedodává.)

    Nic podobného by člověk, který má naposloucháno a přemýšlí nad tím, co píše, nemohl poslat do světa. Naopak by Kieszu správně odstřelil jako one hit wonder, který podobně jako srovnatelně unylá Ella Henderson recykluje devadesátky, deep housu nepřináší absolutně nic nového a netuší, že takhle dlouhá deska plná monotónních písniček s podobnou stavbou a tuctovým, nezapamatovatelným vokálem nemůže v tvrdé konkurenci obstát. Hodnocení 4 z 10 by pak bylo ještě mírné.

    Totální ústřel je pak ještě závěrečný odstavec, který shazuje mužský pop jako něco podřadného a uvádí jej jako něco, čeho je v rádiích až přílíš. Jako vážně? Justin, Robbie, Olly, Bruno, Pitbull, Enrique, Sam, Pharrell, Flo Rida a kdo dál? V ženách máme naopak Katy, Taylor, Rihannu, Arianu, Mariah, Lorde, Beyoncé, Lanu, Avril, Shakiru, Christinu, Britney, Madonnu, Gagu, Kylie, Miley, Nicki, Skylar, Meghan, Ellu, Adelle, Pixie a ještě bych mohl dlouho pokračovat... Konečná pointa o rozehřání před diskotékou už tomu několikanásobnému plácnutí se dlaní do čela jen nasahuje ultimátní korunu.

    Davide, není to nic osobního, ale pokud nám tady chceš prezentovat svoje články a názory, tak na sobě ještě hodně, hodně zamakej. Tohle je děs.

    • Re: No to snad ne.... (Tomáš, 12.12.2014 21:37) Reagovat

      Jo a ještě jednu do očí bijící blbost jsem zapomněl zmínit. Tohle je druhá deska Kieszy, ne debut, což znamená, že tenhle text je hloupý už od nadpisu. Jak tohle vůbec mohlo být vydáno?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Miley Cyrus a Pharrell Williams si v novém singlu hrají na doktory (14.03.2024 20:09)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Dua Lipa stále vládne českým rádiím, Miley Cyrus je mezi nejhranějšími už déle než rok (08.02.2024 16:00)
- Grammy ovládly hvězdy popu. Hlavní ceny si rozdělily Taylor Swift, Miley Cyrus a Billie Eilish (05.02.2024 11:00)
- Lana Del Rey na letošek plánuje vydání alba "Lasso". A bude to country! (04.02.2024 10:27)
- Dua Lipa převzala vládu v českých rádiích, Robin Zoot v albech přeskočil Viktora Sheena (26.01.2024 15:00)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (40-31) (23.01.2024 18:30)
- Stále na "Planetě opic". Viktora Sheena nesesadila ani Taylor Swift, Ben Cristovao prorazil v rádiích (10.11.2023 08:00)
- Ani The Rolling Stones nesesadili Viktora Sheena z čela domácí albové hitparády (03.11.2023 07:30)
- Recenze: Olivia Rodrigo deskou "GUTS" skvěle navazuje na povedený debut (19.09.2023 08:00)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Rush Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu