shop.musicserver.cz
Chinaski - Rockfield

"Rockfield" přelomovým albem Chinaski není

Vydáno: 09.11.2014 16:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Z propasti až na vrchol. Chinaski dospěli od syndromu vyhoření k pocitům bezbřehé euforie během posledních několika let. Tuto cestu završilo album "Rockfield" nahrané ve studiu, které psalo rockovou historii. Pomohly tyto prostory k vytvoření výjimečného díla?

6/10

Chinaski - Rockfield

Vydáno: 24.10.2014
Celkový čas: 41:22

Skladby: Kapela, Milion dolarů, Jak je to dojemné I, Každý ráno. Láska & hvězdy, Až nebudu, Doják, Víno, Narozeniny, Slovenský klín, Jak je to dojemné II

Vydavatel: BrainZone

Mnohokrát to během letních měsíců bylo možné číst. Věty o tom, jak Chinaski po desce a koncertech k "Není na co čekat" dospěli do bodu nula. Nevěděli, kam se mají odrazit, v myslích jim ještě rezonovala tehdy stále poměrně čerstvá smrt bubeníka Pavla Grohmana, byli bezradní.

A najednou měli slavit kulatiny. Jak jinak než výběrovkou "20 let v síti"? Samozřejmě na ni chtěli dát i nové věci. Ale ten skladatelský a nahrávací stereotyp je už nebavil. Oslovili proto producenta Grega Havera, který jim pomohl natočit singly "Stížnost" a "Hlavolam". Není třeba se tady dlouze rozepisovat o tom, jaká to byla trefa do černého. Vznikly jedny z největších hitů v historii kapely a také pravděpodobně nejkrásnější léto, které tato parta chlapů ve své kariéře zažila.

Chinaski a také fanoušci byli tedy řádně namlsáni a spolupráce s Haverem mohla pokračovat i na novém studiovém albu. Jako místo nahrávání byl zvolen welšský Rockfield. Ten je opředen historkami o tom, kterak zde točili Queen "Bohemian Rhapsody" či Coldplay "Yellow". Aura místa měla dýchnout i na Michala Malátného a spol., kteří pouze dva songy natočili doma a zbytek jeli chystat na neznámé místo.

Když tam přijeli, byli velmi překvapeni. Všude pastviny, krávy, ticho a klid. Byli zvyklí chodit do studia nadrceni a tam pouze nahrát to, co se už ve zkušebně naučili. Tentokrát zvolili jiný přístup a spousta věcí se dělala až na místě. Byli prakticky pořád ve studiu, odloučeni od domova, rodin a běžných starostí a mohli se plně soustředit na práci.

Otvírák "Kapela" zapůsobí překvapivě neodpichově, zato však typicky chinaskovski. Hudebně rozvlačně, melodičně, v textu všelijací kaťáci, fesťáky, až by si člověk řekl, že se Chinaski opravdu našli. Přestali řešit, že hrají normální pop-rock, hudbu pro masy. Jenže dál se vše jakoby rozplizlo. Následující skladby působí jako šeď, vata, nuda a nepomůže tomu ani zhrubnutí jazyka v textu k písničky "Milion dolarů". Debilové, prdele a podobně, to už tu bylo, vzpomeňme na "Kérku", "Punčocháče" nebo na "Vinárnu u Valdštejna". Zde bohužel tato slova působí samoúčelně, jen proto, aby na desce taky byla.

Naštěstí závěr je vpravdě ďábelský. Seriálová hitovka "Víno" je mnohými brána za otravnou. Komerční rádia ji servírují horem i spodem, a pokud některé z těchto stanic máte (stejně jako pisatel článku) naladěny v práci, nemůžete se těmto názorům divit. Pokud se však oprostíme od těchto věcí, slyšíme velmi chytrou a melodickou věc, stavící do popředí stále se rozrůstající zálibu nejen Moraváků v moku, který dle mnoha vědeckých studií má příznivý vliv na zdraví člověka.

Nejhezčím ploužákem jsou tentokrát "Narozeniny". Jako by je Malátný zpíval se slzou v oku. Ani ty však na druhý singl neaspirují tolik jako duet "Slovenský klín". Zpěvačka Bára Hosnedlová spolupracovala s touto skupinou už dříve jako backing vocalistka, znají ji i fanoušci formace 05 & Radeček a tady svojí libozvučnou slovenčinou dodala skladbě neskutečný náboj a erotičnost, její vícehlasy znějí nádherně. Chinaski prostě mají rádi Slovensko a je to dobře. Nedá se zapomenout na hit "Na, na, na" s No Name nebo na spolupráci se Zuzanou Smatanovou v "Takmer svätý".

Tyto písně člověka naštěstí probudí z letargie, přestane zívat a vzpomínat na předcházející řadovku, která v sobě našla víc adeptů na singly. A skladby, které na ně neaspirovaly, alespoň nenudily ("Kompy"). Na desku, která ale byla označována za přelomovou v historii kapely, je to ale docela málo. Kdyby "Stížnost" i "Hlavolam" byly na tomto albu, hned by se hodnotilo jinak.

NÁZORY
  • No konečně (eva, 09.11.2014 18:27) Reagovat

    Když jsem si přečetla recenze na idnes a slyšela desku, tak jsem si řekla , že blbý je buď recenzent, nebo já.Konečně někdo na té desce slyší to, co já. Prostě jedna z mnoha dalších desek Chinaski.Žádná revoluce se nekoná.6/10 naprosto správně.

  • Mno... (Wiruss, 09.11.2014 21:00) Reagovat

    Osobně nejsem za jedno s touto recenzí (hodnocení sedí, ale né vyznění recenze). Po prvním poslechu jsem si říkal, že je to naprosto nijaká deska (a je to možná dáno hned první písní, která patří, dle mého, k tomu nejhoršímu co udělali). Po pár posleších bych ji zařadil k lepším albům kapely, zvuk či aranže přesně sedí. A písně jako Milion dolarů, Každý ráno, Slovenský klín se zařadí k dalším populárním písním....

  • Ale kdepak (jaanyna, 09.11.2014 23:21) Reagovat

    S pisatelem recenze zásadně nesouhlasím. Nejvíce se mi líbí skladby Milion dolarů, Každý ráno a Láska & hvězdy. Ostatní písně jsou cajdáky k uzoufání, nuda a nuda. Nechápu, co se může někomu líbit na písničce Slovenský klín. Chinaski to se svou láskou ke Slovensku už trošku přehánějí. Jistě, publikum je tam má rádo, ale proč nám to pořád cpou? Jednoznačně nejslabší album kapely. Jestli to jejich sebevědomí není na škodu...

  • Nic moc (Tony, 10.11.2014 01:38) Reagovat

    Chinaski jsem měl rád v původní sestavě (Malátný, Rajchert, Stivín, Grohman). Co si budeme namlouvat, Dlouhej kouř, 1. signální už jsou dneska kultovní alba. S každou další novou deskou se Chinaski nějak výtrácí ten původní "sound". Na Rockfieldu se mi líbí jen Milion dolarů a Láska & hvězdy. Některé písně na albu už docela silně závání kýčem.
    Rockfield ale stejně zase bude nejprodávanější deskou a vyplodí i pár úspěšných singlů. Proč by taky ne? Chinaski si svoje postavení vydřeli. Stejně jsem je však měl nejradši na konci devadesátých let.



  • Nemají už co říct (xman, 10.11.2014 09:50) Reagovat

    Chinaski sem nikdy moc neměl rád, v době kdy s nima byl Rajchert a dělali písně jako Dlouhej kouř nebo Stejně jako já, tak se to ještě jakž takž dalo. To co přišlo potom až do dneška, to už jde úplně mimo mě. V podstatě všechny jejich písně mi zní na jedno brdo a pro mě i hrozně otravně ( třeba Tabáček mi přišel úplně šílenej ). Jejich styl mi nic neříká a navíc mi připadá, že už stejně jen vykrádají sami sebe. Tuhle desku ani slyšet nemusím, abych věděl jak bude znít, úplně mi stačilo slyšet tu ´´hitovku´´ Víno k tomu pitomýmu seriálu. Pořád je to stejné a když uvážíme, že Malátný v podstatě technicky ani není zpěvák, tak by se to mělo vyvážit invencí nápadů a muzikantstvím, ale ani to se u nich bohužel neděje. Podle mě v dnešní době už zbytečná kapela, která už nemůže nic nového nabídnout a stává se revivalem na sebe sama. Možná se někomu budu zdát moc kritický, ale je to můj názor. Své skalní fanoušky mají a když se to někomu líbí, tak ať je poslouchá...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Chinaski i po třiceti letech hraní hlásají: "Mám chuť zlobit." A tak zlobí. V klipu jedou i BDSM (28.03.2024 08:55)
- Video: Sima Magušinová a Zuzana Smatanová spojily své hlasy a kytary v songu "Duše divoké" (27.03.2024 11:24)
- Video: Abstraktním klipem "Studený štart" lákají No Name na brzy startující turné (21.03.2024 14:26)
- Video: No Name zvou klipem "Ak nejde o všetko" na jarní turné (08.03.2024 08:14)
- Chinaski se vrátili z nahrávání v Rockfieldu a přidávají druhou O2 arenu, kde oslaví 30 let třiceti největšími hity (01.03.2024 14:22)
- Video: Idles ve videoklipu k singlu "Grace" zdeepfejkovali Chrise Martina z Coldplay. S jeho svolením (25.02.2024 11:44)
- Video: "Láska je na nic," tvrdí Chinaski v novém klipu (03.01.2024 09:11)
- Nové desky 49/2023 - od Nicki Minaj přes Tate McRae po No Name (13.12.2023 16:00)
- Chinaski oslaví třicet let na scéně v O2 areně třicítkou největších hitů (27.11.2023 18:51)
- Recenze: No Name zvážněli. Album "V pôvodnom znení" se hodí spíš k pozornému poslechu než k tanci (14.11.2023 16:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu