Tichá dohoda - Rok nula

01.11.2014 15:25 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Z šuplíku bubeníka Jiřího Šimečka (Letadlo, Tichá dohoda, Toyen) se vynořila raritní nahrávka prvních zkoušek Tiché dohody z roku 1986. Tu kazetu, která původně patřila Danovi Šustrovi, měl u sebe celkem osmadvacet let. Málokdo už dnes pamatuje, že Tichá dohoda vznikla již v roce 1986 a založili ji, kromě Dana Šustra, právě bubeník Jiří Šimeček tehdy bez angažmá, protože Letadlo komunisti zakázali, a basista Zdeněk Marek (později Dirty Pictures). První sestava Tiché Dohody ještě nehrála indie pop, šlo o kytarovou postpunkovou a postnovoromantickou kapelu. Vycházela z Joy Division, The Jesus And Mary Chain, The Cure a především z U2.

Dan Šustr o první generaci Dohody vzpomínká: "V triu hrála skupina jen několik zkoušek, ale protože jsem tehdy ještě nebyl tak dobrý instrumentalista, měl jsem problém hrát na kytaru i zpívat současně. Proto jsem posléze přizval jako čtvrtého člena kytaristu Jana Hájka (později Jižní pól), se kterým jsem se znal z dřívější spolupráce ve skupině Půl Tváře, abych si uvolnil ruce a mohl zpívat a skládat a psát texty. Podobně, po rozpadu první Tiché Dohody jsem akceptoval zpěvačku a soustředil se na skládání, texty a hraní na kytaru.

Teprve s Honzou Hájkem jsme začali vytvářet repertoár, který se pak dostal na demokazetu 'Zlatý Grál' z roku 1987. Naše první zkoušky se konaly v bytě u Zdeňka Marka a natáčely se na kazetový magnetofon. Kazety byly tehdy vzácnost - nedostatkové zboží, a tak se používalo, co bylo k dispozici. Kazeta s labelem 'Tichá dohoda 1986' skrývá ještě několik nápadů a taky dlouho hledané živé nahrávky mé první skupiny První liga.

Jirka Šimeček je ze zdravotních důvodů trochu problémový člen kapel. V Tiché dohodě vydržel v jen několik měsíců. Potom začal postupně vynechávat zkoušky a nakonec za sebe přivedl náhradu Pavla Špačka (Dirty Pictures). S ním jsme pak hráli koncerty a natočili demo 'Zlatý Grál'."

Poslechněte si unikátní nahrávku, která se mezi posluchače dostává vůbec poprvé. Jde o jedinečný záznam z jedné z prvních zkoušek kapely. Za bubny ještě sedí Jiří Šimeček, na kytaru už hraje Honza Hájek. Skladba už je témeř ve finální podobě, zpívá ji Dan Šustr v pseudoangličtině. Později se stala úvodní písní demokazety "Zlatý Grál", dostala jméno "Chór" a stala se i otvírákem koncertů.

Chór

Obzor zas hoří, ptáci už jdou spát a všechno ztrácí svůj stín
A muž pod horou nikam nespěchá, dívá se vzhůru a sní
Věří,
že složí chór věří
Chór slavných dnů v dálce zní
Zahrát svůj tón
Znovu
Slyšet ten chór...


V roce 1987 vyšla demokazeta "Zlatý Grál", kde byla mj. i píseň "Je čas"


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY