Stromboli pokřtí na jubilejním koncertě v O2 areně nové album "Fiat lux"

28.10.2014 09:56 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Dvojice Michal Pavlíček a Bára Basiková netvořila ve druhé polovině osmdesátých let pouze milenecký pár. Byla i základním stavebním kamenem formace pojmenované dle sopky Stromboli. K třicátému výročí vzniku nachystala kapela pro sebe a své fanoušky dva lahůdkové dárky.

"Fiat lux" znamená v latině "budiž světlo". Tato dvě slova ovšem slouží i jako název zcela nové studiové desky, které znovu dominuje hlas Basikové. "Album je víc písničkové, ale nejsou na něm obyčejné skladby. Mají určitou hudební nadstavbu, nejsou v nich tradiční a zažité postupy. Michal napsal krásné melodie, které jsou pro Stromboli charakteristické a navazují na první období kapely," prozradila zpěvačka o nové nahrávce.

Stromboli - Fiat Lux
© facebook interpreta
Objeví se na ní deset písní Michala Pavlíčka, které otextovali Vlastimil Třešňák a Petr Kolečko. Obal - jak můžete vidět na snímku - vychází z původní debutové desky a zpracovali ho akademický sochař Michal Blažek společně s fotografem a kameramanem Janem Malířem.

Michal Pavlíček řešil při tvorbě nového materiálu dilema. "Hudebně pro mne nebylo těžké navázat, ale o čem zpívat? To byla zásadní otázka, kterou jsem si kladl. A jsem rád, že obsah sdělení nakonec určily první texty Vlasty Třešňáka. Poslal mi své básně a ty mne prostě vzaly u srdce. Některé jsem zhudebnil, některé vznikly až poté, co jsem napsal hudbu. Dva texty napsal Petr Kolečko, i ty do koncepce alba zapadly."

Některé nové skladby si budou posluchači moci vychutnat na velkolepě pojatém koncertě 4. prosince v O2 areně v Praze. Právě tam vystoupí Stromboli v původní sestavě i s dřívějšími příležitostnými hosty. Fanoušci tak uvidí na jednom pódiu sestavu Michal Pavlíček, Bára Basiková, Klaudius Kryšpín, Jiří Veselý, Vendula Kašpárková, Vilém Čok, Vladimír Guma Kulhánek a Roman Dragoun.

Součástí vystoupení bude i křest nové desky. Zájemci si mohou zakoupit vstupenky v síti Ticketportal.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY