Sister Cristina podává Madonninu "Like A Virgin" jako modlitbu. Pobouřila italské biskupy

27.10.2014 10:18 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Řeholnice v reality show není ničím výjimečným ani u nás. Cristina Scuccia však na rozdíl od českého případu dotáhla v italské verzi Hlasu svou misi do úplného konce a celou soutěž vyhrála. V týmu rappera J-Axe proplula show v převážně křesťanské Itálii velmi hladce a s napětím se čekalo, s čím přijde po ní. Dlouho se nic nedělo, a tak se mohlo zdát, že se nad půvabnou Italkou zavřela voda. Ale ouha - hned prvním videoklipem řádně ťala do živého a rozbouřila vody hudební veřejnosti i římskokatolické církve. Vybrala si totiž song "Like A Virgin", který představila Madonna téměř přesně před třiceti lety a drtivá většina lidí v jeho textu nachází ódu na první milování.

Scuccia si však - jako už v mnoha písních předtím - přetransformovala lásku člověka k člověku za lásku člověka k bohu. Interpretka s novým pseudonymem Sister Cristina z popového hitu udělala epochální baladu, modlitbu, kterou adresuje přímo stvořiteli. Navíc upravila i část textu. Pěvecky se dokonce odlišuje natolik, že by se v určitých pasážích Madonnin originál horko těžko hledal (sami si ho také můžete připomenout pod článkem). Za místo natáčení videoklipu byly, stejně jako v případě americké popové ikony, zvoleny Benátky. S výběrem skladby vstoupila Scuccia na tak tenký led, že pobouřila i Konferenci italských biskupů, která předělávku označila za bezohledný a vypočítavý tah. Mezi samotnými věřícími vládne rovněž velmi nejednotný názor - ostatně u samotného videa na YouTube je i velký počet palců dolů.

Cristina se však veškerým nařčením brání. "Píseň jsem si vybrala sama bez jakékoli touhy provokovat nebo způsobit skandál. Při čtení jejího textu, bez toho, aniž byste byli ovlivněni předcházející interpretací, zjistíte, že je o schopnosti lásky k probuzení lidí, aby se vykoupili ze své minulosti. A přesně takhle jsem to chtěla interpretovat." Tomuto vyjádření člověk může věřit a nemusí. Na jedné straně šlo sáhnout po jiné písni - málokdo by si toho ale všiml a neupoutala by tolik pozornosti. Sister Cristina však jde ve stopách papeže Františka, který chce přinést hodnoty katolické církve blíže k věřícím, a hlavně k těm, kteří víru dosud nepoznali. Jestli v tom skutečně vězí vypočítavost, či ne, ví pouze Cristina sama.

Pokud pomineme tyto aspekty, samotná coververze upoutá pozornost na první poslech. Scucccia zpívá fantasticky, profesionálně natočený videoklip s množstvím leteckých a žánrových záběrů dokonale podtrhuje text a smysl nové verze skladby. Nálada je zcela jiná, meditativní, přemýšlivá, donutí k rozjímání. Již nyní můžeme být zvědaví na další kroky této bezesporu zajímavé osobnosti.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY