shop.musicserver.cz
Asaf Avidan, Forum Karlín, Praha, 25.10.2014

Caveman, Asaf Avidan a jiné příběhy. Takový byl večer v pražském Foru Karlín

Vydáno: 26.10.2014 13:41 v sekci Naživo - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Vystoupení Asafa Avidana jsou jeden velký originál. Dokážou vás rozesmát, ale i dojmout. Zpěvák tvrdí, že všechny prožitky musí bolet. A naživo to předvádí do posledního puntíku - co vše se svým hlasem dokáže, bere dech. Turné "Back To Basics" pomalu končí a v Praze došlo i na několik standing ovation.

Live: Asaf Avidan

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 25. října 2014
setlist: My Latest Sin, Left Behind, Maybe You Are, This Cool, Hangwoman, Weak, Bang Bang, I Want You To Die, Conspiratory Visions Of Gomorrah, Different Pulses, Your Anchor
Přídavky: Her Lies, Reckoning Song, Love It Or Leave It

Asaf Avidan
© archiv Asaf Avidan
Pojmenování "Back To Basics" může a nemusí přesně říkat, jaká mohou být finální očekávání. Asaf Avidan se v jednom z monologů přiznal, že stále není úplně fit (kvůli nemoci musel před pár dny zrušit koncert v Curychu), ale na jeho vervě dát do svého setu maximum to vůbec nebylo znát. A pokud posluchač přišel s nastudovanou akustickou variací "Avidan In A Box" (jeho uzávěrka etapy s The Mojos), vesměs věděl, do čeho jde. A třeba taková "Your Anchor" zazněla v obdobné verzi, jaká je ke slyšení právě na této desce. Asaf během příprav nového alba "Gold Shadow" (vyjde v lednu 2015) potřeboval nějaké odreagování, vrátit se k tomu, s čím začínal, kdy se jen tak s kytarou vyzpívával ze zlomeného srdce a ztracené lásky (trocha klišé, ale zdá se být hmatatelnou minulostí). Celý koncept tomu byl podřízen: on sám na několika světly ozářené scéně s hromadou nástrojů okolo sebe, židlí, stolečkem a věšákem. A zvukař odvedl precizní práci, nebylo co vytknout.

Asaf Avidan
© archiv Asaf Avidan
Zkraje vystoupení to vypadalo, že toho večera hlavní aktér moc komunikativní nebude - v rychlém tempu za sebou přicházely skladby "My Latest Sin", "Left Behind" a "Maybe You Are" (v ní prvně zazněla i foukací harmonika). Posléze na onen věšák odložil sako a prvně se více rozhovořil, začal prostým představením a popsáním, jak se vlastně dostal k muzice (rozchod s dívkou snů). Z tohoto úvodu bez problémů vklouzl do téměř velmi rozverného, košatého hereckého čísla, kdy hrál dvojroli - muže a ženu, kteří se do sebe zamilovávají, a když vztah začne skomírat, vzdalují se na zcela odlišných ostrovech. Bylo to vtipné, až to chvílemi připomínalo one-man show "Caveman" Roba Beckera v reáliích Asafova příběhu. "This Cool" (z jeho épéčka "Now That You're Leaving") tak získala skvělou předmluvu, samotná píseň se stala jedním z vrcholů večera a od toho momentu měl publikum zcela na své straně. "Hangwoman" tuto kapitolu rozvinula - různé mezihry a průpovídky o tom, jakými lháři mohou muži být a co vše dokážou vysněné ženě slíbit, vykrystalizovaly v další vtipnou pointu. To, co bylo loni na Colours of Ostrava jen náznakem komunikace s posluchači, bylo během pražské premiéry maximálně rozvinuto. Asaf je zkrátka showman a dojemný písničkář v jednom. Tyto vsuvky a krátké skeče asi nelze úplně opakovat do posledního slova, cítíte z v nich spontánnost a vždy jsou ovlivněny reakcemi, děním před pódiem. Evidentně představují tyto chvíle pro Asafa onen hnací motor.

Nebyl to však jen recitál s akustickou kytarou a harmonikou. Avidan v druhé polovině setu využil dalších instrumentů a naživo vytvořených smyček, stejně jako u nás třeba funguje Circus Ponorka Honzy Ponocného. V tomto ranku nejlépe vyzněly "Bang Bang" a rytmicky výrazná (díky podivnému beatu) "I Want You To Die". Až v tento moment teprve přišel čas pro skvělou desku "Different Pulses". Nejdříve to byla osobním výkladem biblického příběhu a zjištěním, zda Asaf je věřící, nebo ne, uvedená "Conspiratory Visions Of Gomorrah", tu následovala titulní "Different Pulses" - její kouzlo v akustickém hávu zkrášlovala závěrečná vybrnkávačka s odhalením, jak multifunkčně to je napsaná kompozice.

Asaf Avidan
© archiv Asaf Avidan
Přídavky byly rozděleny na dvě části. První z nich uvedla storka, jak si Asaf na cestách po americkém kontinentu koupil kdesi v zapadlém shopu s hudebními nástroji stařičkou elektronickou harfu, ke které mu jeho tour manager řekl, že kupuje další krám do své sbírky, jenž nikdy nevyužije a bude ho jen všude vláčet. A tak v poslední části koncertní štace (drobet na truc) na ní hraje melancholickou "Her Lies". Než ji odehrál, ještě zmínil, že tehdy, v šedesátých letech, omladina ulítávala na všech těch Cohenech, Dylanech a Donovanech (což jsou i jeho inspirace a zanotoval pár úryvků), přičemž právě jejich písně se hrály na podobné elektronické harfě, a že dnes se mládež spíše nechává napálit umělotinkami (na tomto místě zmínil Miley Cyrus a Nicki Minaj). A posléze nemohla chybět nadšeně přijatá "Reckoning Song".

Po poslední písničce na přání ("Love It Or Leave It") se rozloučil, oblékl sáčko a odešel z pódia. Skončilo tak velké představení člověka s darem od muzikálního boha, nezaměnitelným hlasovým rozsahem a sršícími emocemi do všech směrů. V jeden moment dokázal rozesmát až svým lehce rošťáckým postojem k životu (i počet tetování na jeho těle se stále zvyšuje) a následně uzemnit dojemnými skladbami. Podle zahlédnutých spokojených tváří a prvních reakcí to byl pro mnohé možná dokonce koncert tohoto roku. Více není třeba dodávat.

NÁZORY
  • ... (Nikeman, 27.10.2014 00:37) Reagovat

    Skvely koncert, uzasny zazitek, vyborna recenze ... diky za ni.

  • Bratislava (Filip, 28.10.2014 12:25) Reagovat

    27.10 mal vystúpiť aj u nás v Bratislave. Veľmi som sa tešil a lístky som mal kúpené dobrého pol roku dopredu, ale pre nízky počet predaných vstupeniek koncert nakoniec zrušili. Je to dosť smutné, že si ľudia nenašli cestu na tak skvelého (aj keď v našich končinách nie veľmi známeho) speváka.

  • O, to musel byt fakt mimoradny koncert. Srdce me p... (Radka, 03.11.2014 15:52) Reagovat

    O, to musel byt fakt mimoradny koncert. Srdce me place, ze jsem tam nemohla byt...:{

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bob Dylan a Willie Nelson v létě znovu vyrazí na společné festivalové turné (28.02.2024 14:32)
- Fotogalerie: Malostranskou besedou zněly písně Boba Dylana (09.10.2023 08:16)
- Jedinečný Asaf Avidan se představí v Praze sólově (12.09.2023 12:41)
- Nové desky 22/2023 - od Foo Fighters přes Noel Gallagher’s High Flying Birds po Sophii Ellis-Bextor (07.06.2023 08:00)
- Show My Leonard Cohen připomene nejslavnější skladby známého hudebníka (03.02.2023 10:14)
- Audio: David Gilmour hostuje ve skladbě "Rock Me" písničkáře Donovana (04.12.2022 09:44)
- Bob Dylan vydal po téměř dvaceti letech novou knihu. V "The Philosophy of the Modern Song" zkoumá podstatu populární písně (15.11.2022 18:18)
- Nové desky 41/2022 - od Tove Lo přes Red Hot Chili Peppers po Richarda Müllera (20.10.2022 08:00)
- Recenze: Kniha "Dylan & já" vnímá slavného písničkáře jako člověka z masa a kostí (07.08.2022 12:30)
- Vzácná nahrávka Dylanova songu "Blowin' In The Wind" se v aukci prodala za 43,5 milionu korun (11.07.2022 19:03)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu