shop.musicserver.cz
Voxel - Náhody neexistují, vše se děje z nějakého důvodu

Voxel - Náhody neexistují, vše se děje z nějakého důvodu

Vydáno: 21.10.2014 17:00 v sekci Rozhovory - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Nový klip, první sólové turné a přípravy druhé desky, to jsou aktuální témata kolem písničkáře Voxela, který se každým dnem stane otcem. Je tedy jasné, že si bylo o čem povídat. Pár zajímavostí nám v rozhovoru prozradil i jeho koncertní parťák Pokáč, který mu také píše texty.

V současnosti absolvuješ své první sólové turné. Trvalo skoro tři roky, než jsi se z diskoték a různých akcí dostal až k vlastním koncertům. Dovedl sis vůbec na začátku představit, jakým vývojem budeš muset projít, nebo to vypadalo snadněji?

Voxel: To si člověk samozřejmě ze začátku absolutně nemá šanci uvědomit. Nejdřív (první rok) jsem žil ve falešné představě, že když interpreta hrají rádia a televize, má vyhráno. Teď už vím, že vyhráno má, až když SE VYHRAJE na koncertech, VYHRAJE si pozornost fanoušků a systematicky brázdí republiku jako správný hudební prostitut, o což se teď hlavně poslední rok hodně intenzivně snažíme. Diskotéky už ale bereme hodně velkým obloukem.

Voxel
© archiv zpěváka
Na turné tě doprovází písničkář Pokáč, se kterým dlouhodobě spolupracuješ, jedná se tedy o akustické koncerty. V jakém poměru hraješ písně z tvé jarní debutové desky "All Boom!" a v jakém už své akustické novinky?

Voxel: Z první desky hrajeme přibližně polovinu písní, raději ale mám ty novější, aktuálnější a dle mého názoru i uvěřitelnější. Ale například song "Bitch" o bývalé přítelkyni hraji přibližně od od svých sedmnácti let, kdy vznikl, tehdy byl ještě v angličtině, ale obsah i v současné české verzi verzi zůstal dost podobný. Zastávky turné jsou teď opravdu všechny akustické, od poloviny listopadu ale jedeme další turné s UDG a tam zase kluci z Ústeckého Drogového Gangu po našem téměř folkovém setu udělají pořádný bugr, i na to se těším!

Jaké máš zatím z turné pocity? Máte už za sebou několik koncertů, proběhly podle tvých představ a přání? Cítíš, že si fanoušci z koncertů odnášejí to, co by sis přál?

Voxel: Je to nádherná zkušenost a jsem moc rád, že jsme to riskli a šli do samostatné šňůry, samostatné ve smyslu, že nejedeme jako support někoho většího, ale děláme si všechny tyhle koncerty opravdu tak, jak chceme a jak to cítíme. Ten pocit svobody v tom, co děláme, je příjemný tělu i duši a věřím a cítím, že lidé odcházejí se stejným pocitem, s jakým my z klubu odjíždíme. Samozřejmě, pár drobností postupně ladíme během turné, ale vnímám to jako důležité zkušenosti pro nadcházející koncerty, nechci se nikdy přestat učit.

Na každý koncert jste do role předskokana vybrali některou z menších akustických kapel. Je mezi nimi nějaká, která tě opravdu hlouběji zaujala a myslíš, že má šanci prorazit u širšího publika?

Voxel: Zatím všechny byly moc fajn. Nejvíce mě baví kluci z Light & Love, mí kamarádi a jedni z nejtalentovanějších, nejsrdečnějších a nejskromnějších lidí, které jsem poznal, určitě všem doporučuji, aby si je poslechli.

Voxel
© archiv zpěváka
Na jarním křtu desky jsi dokonce po skončení koncertu ještě za fanoušky vyběhl s kytarou před klub a zpíval. Praktikuješ to i na jiných koncertech, nebo se jednalo jen o výjimečnou situaci?

Voxel: Když máme chuť si zahrát bez ozvučení, jdeme hrát do lidí, když je v závěru koncertu až moc velké horko, jdeme si zahrát s lidmi před klub ven. Takže pokud máme chuť a cítíme, že by se to setkalo s úspěchem, hráváme i před klubem. A právě tyhle momenty v lidech nejvíce zůstávají, alespoň mám ten pocit. Třeba v Šumperku jsme vyběhli se všemi před klub a tam hráli, ostatní zpívali a kolemjdoucí se zastavovali a divili, co že se to jako tady děje!

Zbývající zastávky Voxelova turné

7.11. Valašské Meziříčí
8.11. Klatovy
14.11. Rychnov u Jablonce

Jako pozvánku na turné lze vnímat i tvůj nový klip "V naší ulici", který tě představuje v tvé současné písničkářské poloze. Byl natočen na jeden záběr, je poměrně jednoduchý, přesto si už našel dost diváků a sklízí pozitivní ohlasy. Čím si ten úspěch vysvětluješ? Vnímáš to jako určité potvrzení toho, že jdeš správným směrem?

Voxel: Mé malé osobní potvrzení to svým způsobem je. Hlavně mi ale dělá obrovskou radost, že tenhle song i klip jsem dělal tak, jak jsem chtěl. Co se týče videa, jsem přesvědčený, že kdybych oslovil nějakou filmařskou bandu, stálo by to vše tak třikrát tolik, neměl bych z toho takovou radost a podle mě i lidi by vycítili, že tam není naše přispění. Měli jsme okolo toho všeho sice mnohem více práce, o to větší mám ale teď radost, když vidím, že se k posluchačům dostalo přesně to, co jsme jim chtěli předat.

Také samotné písničce se daří: už se dostala mezi dvacet nejhranějších českých či slovenských songů v našich rádiích, podle tamního IFPI ji hrají dokonce i rádia na Slovensku. Paradoxně se přitom zdá, že úspěch u rádií přichází v době, kdy ses k nim přestal upínat...

Voxel: Za tuhle informaci ti děkuji, protože do této chvíle jsem netušil, že se singl hraje i na Slovensku! Zatím mi tam žádný předchozí singl nehráli, takže je důvod slavit! (smích) Máš pravdu, mám s tím spojený jeden zážitek. Kromě hudby jsem se rozhodl, že budu terapeutem metody RUŠ, která rychle a účinně odstraňuje bloky, co si člověk vytvořil v dětství, a díky které teď žiji šťastnější a vyrovnanější život. Před nedávnem jsem jel na kurz této metody a v hlavě mi stále běhalo: "Ta rádia to musí nasadit, ta rádia to musí nasadit." Byla v tom křeč, lpěl jsem na tom, a proto se to nedělo. A cestou vlakem z tohoto kurzu, v moment, kdy mi to vše nějak bylo jedno, mi najednou zvoní telefon, že naše nejhranější rádio nasazuje singl "V naší ulici", a do toho mi ještě volal jeden promotér a domluvili jsme koncert. Náhody prostě neexistují a já vím, že kdybych na tom lpěl dále, nestalo by se to, co se stalo.

Už před časem jsi říkal, že "V naší ulici" je nejspíš posledním singlem z desky "All Boom!" Neuvažoval jsi třeba o tom, že některou ze skladeb přearanžuješ a vydáš znovu v akustickém hávu (jako tomu bylo u "Hitmakera")?

Voxel: Je opravdu posledním. O dalším přearanžování neuvažuji, protože ty songy už dál nejsou aktuální a rozhodně ani svým vyzněním nesedí do playlistu, který hrajeme. Asi tři skladby z první desky nehraji už vůbec, myslím si, že není těžké uhádnout které - ano, jsou to ty tanečnější párty songy.

Všiml jsem si, že i letos soutěžíš v anketě Hvězda internetu, která je součástí Českého slavíka a v níž jsi loni skončil druhý. Jak vnímáš celou loňskou kauzu ohledně diskvalifikace Řezníka a toho, co se následně seběhlo? Přemýšlel jsi někdy o tom, že vlastně chybělo málo a místo Johnyho Machetty se ten hněv některých lidí mohl obrátit k tobě?

Voxel: Celá loňská kauza byla především zábavná, několik lidí si na ní udělalo promo (jedni pozitivní, druzí negativní), rozvířilo to vody v rámci Slavíka a docela mě bavilo pozorovat, jak zprvu malá věc postupně roste a přerůstá. Přemýšlel jsem i nad tím, že nechybělo málo a byl bych přímým účastníkem, to se ale nestalo a žádné co by kdyby nemá smysl řešit, to bychom zase lpěli na minulosti/budoucnosti a víme, jak to pak dopadá - viz zmínka o rádiích výše.

Voxel

V SuperStar sice pod vlastním jménem Václav Lebeda neprorazil, jako Voxel si však brzy získal slušnou základnu fanoušků. Jeho první hit "V síti" s textem Xindla X vyšel už začátkem roku 2012, na celou debutovou desku si však museli fanoušci počkat až do letošního jara. Nahrávka "All Boom!" zachycuje změny, kterými za tu dobu prošel - od chytlavě štiplavého elektropopu k písničkářské poloze a pozitivním textům. V současnosti kromě objíždění republiky v rámci svého prvního sólového turné a čerstvého klipu "V naší ulici" chystá novou desku, s přípravou písní mu pomáhá i jeho osvědčený spolupracovník Pokáč.

Již delší dobu připravuješ nový materiál. V jaké je teď fázi a kdy bys chtěl posluchačům představit zase něco nového? Stále platí, že se chceš nadále rozvíjet v akustickém stylu?

Voxel: Písničky na novou desku jsou vlastně hotové, možná ještě jednu či dvě uděláme. Akustická vlna mi sedla více než cokoliv jiného v minulosti, baví mě a naplňuje takhle hrát, zároveň ale rád set, playlist i způsob hraní songů obměňuji, ať se dál bavím já i příchozí. Nechci nic slibovat a opírat se o nějaké termíny, rád bych ale další desku měl venku tak během půl roku.

Hodně spolupracuješ se zmíněným Pokáčem, vydali jste spolu dvě písničky ("Zejtra je taky den" a "Ekosong"), které vlastně ani nebyly singly, přesto se zdá, že fungují. Jak to momentálně vypadá s vaší představou o možném společném projektu - Voxel a Pokáč jako duo?

Voxel: Spolupracuji s ním snad čím dál radši, protože čím častěji s Pokáčem jsme a tvoříme, tím jsou písně uvěřitelnější a opravdovější. A pokračujeme dále v obou cestách.

Pokáč: Já jsem vždycky skládal písničky pro sebe, teď mě víc baví je připravovat s tím, ze to bude naše společná skladba s Vaškem. Takže písně, co složím ("Zejtra je taky den", "Ekosong"), mu automaticky nabídnu a zeptám se, jestli by je chtěl nazpívat se mnou. Už jsou na světě i další, takže budeme pokračovat nejen v projektu Voxel (Vašek melodie, já text), ale i v duu Voxel & Pokáč.

U "Ekosongu" bych se rád pozastavil, protože jeho klip je tak obyčejný, až je mimořádně zajímavý. Proč jste se rozhodli pro jednoduché černobílé animace?

Voxel: Jó, to se ptejte maestra Pokáče.

Pokáč: Jednak proto, že nic složitějšího bych asi udělat neuměl, a také díky tomu, že hned, jak mě způsob vytvoření a scénář klipu napadl, jsem měl pocit, že by to mohlo fungovat.

Šla ekologická tématika především z Pokáčovy hlavy, nebo je to problém, který více zajímá i tebe?

Pokáč: Vaškovi jsem písničku předvedl už hotovou, ale věděl jsem, že sdílíme podobné názory.

Voxel: Přesně tak, musím říct, že přestože je "Ekosong" Pokáčův, hraji ho stejně rád jako voxelácké songy, právě proto, že mi je tahle tématika dost blízká.

Voxel
© facebook.com/VOXELmusic
V současnosti zažíváš i velkou osobní radost. Podělíš se o ni s našimi čtenáři?

Voxel: Nemám co skrývat, doba, kdy jsem měl potřeby něco tajit, je pryč a zjišťuji, že čím více má člověk vyrovnaný vztah se sebou, tím menší má potřebu něco tajit, za něco se stydět. Každým dnem se nám narodí chlapeček a já se na tohle NOVÉ období moc těším. Malého jsme si totiž nevybrali my, on si vybral nás.

Na Facebooku jsi se nedávno pochlubil, že chystáš duet se svou přítelkyní, s níž sis zazpíval například i na jarním křtu. Kdy ho uslyšíme a co od něj můžeme čekat?

Voxel: Jarní křest a zážitek v podobě zpívání s přítelkyní mě tak zasáhl, že jsem se rozhodl udělat duet, chci před lidi předstupovat s opravdovými emocemi pramenícími z opravdového vztahu, ne oslovovat známější pěvecké kolegyně jen proto, že by to bylo výhodné a mělo to pořádné píárko. Song je hotov, teď už jej jen nahrát a vydat, což může trvat dva až tři měsíce.

Voxel zpívá s přítelkyní:


NÁZORY
  • ZČU fandí! (marki, 22.10.2014 10:40) Reagovat

    ZČU fandí Voxelovi :). Jen tak dál a plno úspěchů nejen během zkouškovýho :).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Pokáč si třikrát po sobě podmanil malou Lucernu (22.03.2024 19:30)
- Fotogalerie: Pokáč zaplnil Lucerna Music Bar, přišli malí, velcí i celé rodiny (22.03.2024 10:17)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Katka Knechtová s Xindlem X zvou duetem "Si zabil, kámo" ke sledování seriálu "Policie Hvar" (13.02.2024 15:38)
- Video: Xindl X bojuje se "Slabou vůlí" poněkud slabou písní (31.01.2024 10:19)
- Rozhovory: Pokáč - Priority se přeházely. Není nutné přešlapovat a čekat na zásah shůry (28.11.2023 08:30)
- Audio: Xindl X nabádá, že "Alespoň jeden den" v roce bychom měli vypnout a užít si klidu s rodinou (25.11.2023 10:46)
- Video: Pokáč laškuje s Gabrielou Laškovou "V peřinách" (03.11.2023 10:54)
- Recenze: Pokáčovo "Rodinné album" se prohlíží příjemně, chybí mu však moment překvapení (31.10.2023 15:00)
- Video: Voxel se s letní hitovkou "Nám už nic nechybí" protancoval do podzimu (20.10.2023 10:49)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík Justin Bieber The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Paws Télépopmusik Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu