Adéla Sejkorová - Roxy si zaslouží slavit každý rok. A stylově

20.10.2014 14:00 - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

V Dlouhé ulici opět propuknou sedmidenní narozeninové oslavy pořádané klubem Roxy a spřízněným prostorem NoD. Třetí ročník výjimečné události proběhne ve dnech 20. až 26. října. Důležité informace a zajímavosti ze zákoutí její organizace prozradila Adéla Sejkorová, promotérka a dramaturgyně klubu.
Můžeš představit v obecné rovině událost BE22, která bude celý týden probíhat v klubu Roxy a spřízněném prostoru NoD?

BE22 jsou týdenní oslavy 22. výročí klubu Roxy, které mají tradici už od klubových dvacetin. Letos to tedy bude třetí ročník, kdy pořádáme tyto sedmidenní oslavy, protože si myslíme, že si ROXY zaslouží slavit každý rok. A stylově. Je to týden velkých jmen, kdy celý barák doslova ožije. Od pondělí 20. do neděle 26. října zde máme nabitý program. V Roxy proběhnou koncerty a DJské sety, v NoDu kromě koncertů nabízíme také výstavy, divadla a další zajímavé věci s tím, že během každého dne by měl vystoupit jeden velký headliner. Zpravidla se do programu snažíme zařadit premiéry, nová jména, legendy, přičemž svébytné zastoupení má v rámci týdne oslav také česká scéna. Ve středu se uskuteční český den, tzv. Soundz Czech, kdy v prostorách klubu Roxy a NoD vystoupí na šesti pódiích celkem třináct kapel, které jsou podle mě největšími poklady tuzemské scény. Tento středeční český den jsme pojali jako narozeninový dárek našim návštěvníkům, a proto bude zcela zdarma a pro všechny.

Roxy BE22...

Roxy BE22
Klub Roxy a spřízněný prostor NoD, které dohromady tvoří pražskou multižánrovou kulturní tepnu, společně zavedli tradici týdenních narozeninových oslav, pořádaných k příležitosti výročí jejich existence. I letos v Dlouhé ulici přichystali nabitý program, který v týdnu od 20. do 26. října 2014 nabídne přehršel hudebních a kulturních zajímavostí. Těšit se můžete na klubové koncerty a DJské akce, taneční vystoupení, divadelní představení a spoustu dalších jedinečných záležitostí.

Jaká jsou kritéria při výběru českých kapel, které se objeví na line-upu Soundz Czech? Jde o představení nováčků, nebo spíše o výběr předních jmen české scény?

O objevování nových jmen tady ani zas tak moc nejde. Koncept tohoto dne je skutečně založen spíše na výběru té nejzajímavější hudby, která je na české scéně v současnosti ke slyšení. Na line-upu většinou najdete kapely, které jsou podle mého názoru něčím zajímavé, jsou mladé a zároveň již relativně známé. I tento den, podobně jako zbytek narozeninového programu, má svého headlinera. Tím jsou letos populární WWW, se kterými má Roxy úzký, velice přátelský vztah. WWW mají rádi Roxy a my zase je. Vlastně mě ani nenapadá žádná jiná kapela, která by se do pro tuto příležitost hodila více.

Jak vznikl nápad uspořádat v rámci narozenin právě Soundz Czech?

Tenhle den je především jedním z dárků pro fanoušky Roxy, ale také to trochu souvisí s tím, že já jsem zarytým podporovatelem mladé české scény. Celá akce, během níž proběhne takový malý velký showcase, má být společnou oslavou Roxy týmu, umělců a fanoušků. Do narozeninového programu české kapely nepochybně patří. Minulý rok byl headlinerem českého dne Bonus a vedle něho vystoupila na ostatních dvou stagích spousta dalších účinkujících, kteří si chtěli na narozkách Roxy prostě zahrát. Tak jsme jim ten prostor s radostí dali a zbytek jsem obvolala. Letos jsem opět oslovila vybrané kapely a znovu se zadařilo. Máme úplně famózní line-up plný kapel, které já osobně naprosto miluju. Jmenovitě jsou na něm například již zmínění WWW, Ventolin, Peter Pan Complex, PzH, dále třeba Lukáš Landa nebo skupina Kalle, která je pro mne velkým objevem. Ta vystoupí ve spojení s kapelou Manon Meurt v divadelním prostoru NoD, kde je zaručena úžasná intimní atmosféra. Konkrétně na tuto akci se moc těším a vážím si toho, že se to takhle sešlo.

Bude program Soundz Czech opět rozložen na tři stage stejně jako loni?

WWW
© WWW
Minulý rok koncerty probíhaly v Roxy na třech pódiích a tento koncept harmonogramu se nám moc osvědčil. Kapely si žánrově ani hlukově nijak nekonkurovaly a zároveň oslovily více posluchačů. Letos jsme přitvrdili. Kromě zachovaných tří pódií v v Roxy jsem přidala jednou tolik do prostoru NoD. Přestože program bude nabitý, díky tomuto rozšíření stagí nebude tak hektický jako loni. Návštěvníci budou mít příležitost poznat kromě Roxy i dosud neprobádané prostory NoDu. V Roxy na mainstage vystoupí již zmínění WWW, dále Ventolin live a také Tom Holič live. Aby byl program vyvážený, své slovo samozřejmě dostanou také kytary. Na vedlejším pódiu zvaném Roxy 2nd stage se můžete těšit na oblíbené Peter Pan Complex společně s Jéčkem a jeho kapelou The Cold Cold Nights. Speciální Roxy Foyer stage, kterou jsem si uměle vytvořila, se nachází v prostoru poblíž šatny. Tam zahrají Lukas Landa nebo Blacksheepboy audio. V minulosti se na tomto místě představili například Niceland, Kuba Alexa nebo Vivien's Shadow, všechno akusticky a bylo to úžasný. V NoDu zvlášť stojí za zvláštní zmínku Video NoD stage, kde vystoupí audiovizuální projekt Piča z hoven a nabídne inteligentní, hodně experimentální elektronický set, který podle mého názoru do těchto prostor skvěle sedne. Program po něm převezme osvědčený Mardoša. Na Teatro NoD stagi zahrají již zmiňovaní Manon Meurt a Kalle a o kavárenskou náladu se na Café NoD stagi postarají The Contemplativists a Iris s Davem.

Docela podrobně jsme probrali český den, ale co zahraniční koncerty na BE22?

V úterý 21. října vystoupí americká dance-punková kapela Liars, která přijede s novým albem "Mess". Věřím, že Liars jsou a budou velké překvapení pro české publikum. Já sama jsem dost zvědavá, co se v Roxy vlastně odehraje. Slyšela jsem o jejich koncertech z několika stran, nové album má podle mě hlavu a patu, ale bláznivý to bude, předpokládám, stejně.

Bylo těžké Liars pro BE22 získat?

Ani ne. Oslovila jsem je, představila BE22, jim se to zrovna hodil termín v rámci tour, tak jsme si plácli a bylo. Kéž by to tak šlo vždycky a se všemi umělci.

Usilovali jste o někoho konkrétního ze zahraničních hostů, kterého se na line-up dostat nepodařilo?

Neusilovali jsme o žádná konkrétní jména. Takhle to zpravidla nefunguje. Já mám samozřejmě svůj seznam top kapel, které bych ráda na programu měla a průběžně je zkouším oslovovat. Když se snažíš zabookovat kapelu přímo na nějaký termín, je to strašně těžký. Oslovíš klidně dvě stě nebo tři sta umělců a vypadne z toho třeba jeden, dva, tři, se kterými se dá termínově dohodnout. U těch se pak snažím zvolit takové účinkující, aby narozeninový týden byl co nejzajímavější. Z toho, že vyšli právě Liars, mám velkou radost. Velkou radost mám i z legendárních The Herbaliser, které v Roxy přivítáme v neděli, a příjemně houpavě tak uzavřou narozeninový týden BE22. S umístěním umělců takového formátu na konec týdne máme pozitivní zkušenost už od minulého ročníku, kdy jsme takhle zařadili akustický set amerického rapera Everlasta. To byla úžasná tečka. Všichni, návštěvníci i my z teamu Roxy/NoD, jsme byli unavení po tom týdenním maratonu, ale zároveň plní štěstí z toho, jak se B21 vydařilo. Do téhle nálady Everlast skvěle zapadl. Na aftermovie z BE21 je to moc dobře zachycené.

Roxy je tradičně taneční klub, zaměřený spíše na elektronickou hudbu, kdo ze zahraničních hostů zastoupí tuto část programu?

Přijedou top světoví DJs, opravdu velká jména. Hned v pondělí 20. října, kdy oficiálně odstartuje BE22, vystoupí například britská hvězda Feed Me. To bude stylová narozeninová otevíračka, jak má být. V pátek přijede americko-španělský houseový DJ Maceo Plex, kterého zasupportuje Andrea Oliva. Den poté se v Roxy ještě otočí Joris Voorn.

Velká část programu bude probíhat ne přímo v klubu Roxy, ale v sousedním NoDu? Proč to, má to nějaký zvláštní význam?

BE22 jsou sice narozeniny klubu Roxy, oslavujeme je ale společně s NoDem. Roxy a NoD jsou jako velká sestra a mladší bratr. Vlastně i to je důvod, proč je středeční Soundz Czech koncipovaný tak, že jeho podstatná část bude probíhat právě v NoDu. Spousta lidí neví, že patříme k sobě, že jsme jeden tým lidí, který tu společně pracuje na multikulturních projektech - hudba, divadlo, tanec, výstavy, performance. Jsme známý klub i kavárna, obojí by se zároveň dalo nazvat kulturní pražskou tepnou. Na narozeninový týden NoD přiveze moc hezká zahraniční divadelní a taneční představení např. japonský tanečník Ken Mai, ruský soubor Do-Theatre a další.

Je možné zakoupit vstupné na program celého týdne, nebo pouze na jednotlivé akce?

Z praktického hlediska celotýdenní vstupné nenabízíme. Každý den má svého headlinera a svou cenu vstupenky. Navíc, BE22 je multi-žánrový týden, kde každého zajímá něco jiného.

Nemyslíš, že by to ale mohlo pomoci dosáhnout toho, že se budou lidi víc zaměřovat na festival B22 jako celek, potažmo Roxy a NoDu jako takových, než na jednotlivé akce?

Liars
© exclaim.ca
My nemáme moc rádi, když se ve spojitosti s BE22 používá slovo festival. Pro nás je to zkrátka týden oslav nabitý doslova od sklepa až po střechu různorodým programem a na návštěvnících je, aby si vybrali, zda je zajímají koncerty, divadla, výstavy a třeba zjistí, že jsou tu i další přitažlivá představení. Lidé si zpravidla vybírají jen několik představení v rámci týdne, není třeba to vyloženě tlačit jako celek. Koncerty v Roxy většinou začínají kolem osmé, deváté hodiny, DJské akce většinou dokonce až kolem desáté večer, čas předtím je ideální k tomu dát si něco v kavárně, prohlédnout si výstavu a tak podobně. Stejně tak je to obráceně, lidé i umělci mají možnost po skončení koncertu v Roxy zajít ještě do NoDu. O takové spojení nám jde.

Když se bavíme o NoDu, zaregistrovala jsem, že během letošního roku tady proběhlo několik opravdu zajímavých koncertů - kytarové věci, post-rockové, trochu alternativní. Stojí za nimi team Roxy, nebo je dělá někdo externě?¨

Já mám primárně na starost koncerty v Roxy. Po domluvě s dramaturgií NoDu občas pořádám koncerty i v prostoru Teatru NoD. Ráda se na jejich organizaci podílím například s klukama z Landmine Alert, se kterýma jsme spolupracovali na koncertu post-rockové australské kapely Sleepmakeswaves, která v Roxy kdysi předskakovala mojí srdcovce 65daysofstatic. Ten prostor je často kapacitně více vyhovující. Krásný koncerty si tam dělá pravidelně například kapela Vložte Kočku, nedávno si jej vyzkoušel James Harries a v budoucnu by se zde měla představit zpěvačka Ille. Dramaturgie NoD se soustředí hlavně na divadelní představení, ale příležitostně sáhne i po koncertech. V rámci BE22 tam pořádají například velký koncert kapely Voilá!.

Co je pro tebe v Roxy akce podzimu? Chystáte nějaké velké hosty během podzimu/zimy 2014?

Koncert podzimu už proběhl, a to byl Trentemoller. Teď všechno žije programem BE22, z něhož se nejvíc těším na Liars, The Herbaliser a Soundz Czech. V prosinci pak na Taking Back Sunday a Marmozets. Mezitím Free Mondays se zajímavými zahraničními kapelami. Co bude po Novém roce, to je zatím ve stadiu vyjednávání.


Kompletní program:

BE 22 @ Roxy

20. října
Slavnostní zahájení - Jana Vrána We Are 1ONE
Feed Me (UK)
Suport: Smack, Pixie, 2K & Sweg

21. října
Liars (USA)
Support: Wife (IRL)

22. října
Soundz Czech - 6 stage - Free Entry
Main stage: WWW, Ventolin Live, Tom Holič Live
Chillout stage: Wild Tides, Peter Pan Complex
Foyer stage: blacksheepboy, Lulas Landa
Teatro stage: Manon Meurt, Kalle
Video stage: PZH, DJ Mardoša
Café stage: The Contemplativists, Iris ne-jde s davem

24. října
Maceo Plex (USA/ESP), Andrea Oliva (CH)
Support: Lumiere, Fatty M

25. října
Joris Voorn (NL)
Support: Subgate, Loutka, Biodan

26. října
The Herbaliser (UK)

22 @ NOD

20. října
19:00 Slavnostní vernisáž - Jiří Černický: Památník obětem ruské mafie / Proun Space Station 2014; D.Chatrný, V. Krůček, V. Merta, P. Písařík, D. Pitín, J. Hošek, O. Brody, B. Štěpánek: Film - obraz. Obraz - film; VideoNoD | Time-based Media; NoD Mini | Narozeninová párty; Pavel Kopřiva: Minimax & Drops
20:00 Ken Mai: Dhyana / Meditation

21. října
20:00 S. Ch. Repar: Slovenka na kvadrát
21:30 DJ Maverick

22. října  Soundz Czech - informace výše

23. října
  20:00 Do-Theatre: Gofmaniana. Dust of dreams
22:00 DJ Inkognito

24. října
20:00 Do-Theatre: Gofmaniana. Dust of dreams

25. října
19:00 Voilà!: Křest CD "Décollage"
22:00 USB (Universal Swing Brothers)

26. října
14:00 - 18:00 Odpoledne v Galerii NoD

BE 22 @ Roxy/NoD
22nd Anniversary of Roxy
20.-27.10.2014

Předprodeje:

- v kavárně NoD za zvýhodněnou cenu
- online přes Goout, Ticketportal a Ticketpro


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY