shop.musicserver.cz
Slipknot - .5: The Gray Chapter

Zemřelý basák Paul Gray by měl radost. Slipknot pro něj natočili více než důstojný epitaf ".5: The Gray Chapter"

Vydáno: 27.10.2014 13:00 v sekci Recenze - Ondřej Hricko | foto: facebook interpreta

Po smrti ikonického basáka Paula Graye to se Slipknot nevypadalo vůbec dobře a fanoušci napjatě očekávali, zda se skupina vůbec odhodlá ještě někdy zamířit do studia nebo na koncertní pódia. Nová deska je však na světě a její název ".5: The Gray Chapter" je více než výmluvný.

9/10

Slipknot - .5: The Gray Chapter

Vydáno: 20.10.2014
Celkový čas: 57:39

Skladby: XIX, Sarcastrophe, Aov, The Devil In I, Killpop, Skeptic, Lech, Goodbye, Nomadic, The One That Kills The Least, Custer, Be Prepared For Hell, The Negative One, If Rain Is What You Want

Vydavatel: Warner Music

Posledním zářezem do diskografie maskovaných metalových strašáků bylo dosud album "All Hope Is Gone" z roku 2008, které si vysloužilo poměrně kontroverzní přijetí: nadšené ohlasy se mísily s názory, jež desku přirovnávaly k pseudo-metalovému odpadu. Slipknot však kontroverzi přitahují jako magnet a již vyslovení jejich jména budí bouřlivé výměny názorů od zarytých metalových fandů až po ty okrajové a sváteční. Pravdou ovšem je, že jsou úspěšným komerčním zbožím, co láká a kolem něhož tancují dolary i eura ve velkém. I proto je mnozí odsuzují, aniž by bez zaujetí zhodnotili jejich hudební tvorbu. Koukněme se tedy na novou, v pořadí pátou studiovku bez předsudků.

Současné Slipknot tvoří sedm plnohodnotných členů, které ještě nikdo nevyhodil ani nepřišli k jiné újmě. Mezi těmi vyvolenými ovšem není bicman Joey Jordison, jenž kapelu před nedávnem opustil a do jejích řad zřejmě nikdy znovu nevkročí. Dva noví maskovaní spoluhráči zatím stále oficiálně představeni nebyli. Asi netřeba připomínat, že Joey Jordison je velmi dobrým a technicky precizním režisérem svého rozložitého nástroje a obavy ze ztráty charakteristického zvuku nemusely být tak úplně plané. Všechny skepse se však rozplynuly po nedávném uveřejnění tria skladeb z novinky. Nejenže "The Negative One", "The Devil In I" i "Custer" sfoukly otazníky nad hlavami fanoušků i kritiky, s jakou formou se Slipknot po tak dlouhé době vrátí, ale rovnou jim svou explozí neurvalé energie rozbily jakoukoliv představu uměle oživované kapely. ".5: The Gray Chapter" nemohla být uvedena lépe.

Paul Gray a Joey Jordison

Od poslední, šest let staré desky "All Hope Is Gone" se toho v táboře Slipknot hodně změnilo. Tím nejpodstatnějším bylo nečekané úmrtí baskytaristy a jednoho ze stěžejních členů skupiny Paula Graye, který zemřel na předávkování léky. Ty mu naordinoval lékař Daniel Baldim, který byl poté obžalován z jejich nevhodného podávání. Nakonec byl lékař viny zproštěn. Další ránou byl odchod či spíš vyhazov bubeníka Joeyho Jordisona. Přesné detaily sporu mezi ním a kapelou nebyly nikdy úplně objasněny. Ani jedna strana se k rozchodu nechtěla obšírněji rozpovídat. Jisté je jen to, že zúčastněné dnes tento rozkol mrzí. Jordison po nedobrovolném odchodu dlouho neotálel a založil novou kapelu Scar The Martyr. Slipknot už náhradníky našli, ale oficiálně je zatím nepředstavili. Dle spekulací jde o basáka Alessandra Venturella, působícího ve formaci Krokodil, a bubeníka Jaye Weinberga, který je spojený s punk-rockovými Against Me!.

Páté album zachytilo americké hvězdy v takové formě, ze které padá čelist. Deska je téměř geniálním průsečíkem agrese, brutality, divokosti, ale i smutku, melancholie a střízlivosti. Koktejl natolik úžasný a skvěle namíchaný, že se z něho až tají dech. Tam, kde se svou tribální mystikou skončila před lety jména jako Sepultura a Soulfly, se nyní vrací Slipknot s její ještě vybroušenější podobou ("The Negative One"). Jindy zase dávají připomenout své nekompromisně brutální začátky z období počinů "Slipknot" a "Iowa" ("Sarcastrophe", "Lech"). Melancholií a důstojnou nostalgií je protkaná "Goodbay", které, ač je vzpomínkou na zesnulého Graye, nechybí patřičný nadhled a ani zde se formace neuchyluje ke zbytečné sentimentalitě a s ní spojeným klišé. I druhá pomalejší píseň na nahrávce "Killpop" nezní špatně - naopak ji výborně člení a dodává jí barvitější strukturu. Posluchač tak může na chvíli vydechnout, i když i v tomto případě se dočká drtivých riffů a chvílemi zuřícího Coreyho Taylora.

Největší lahůdkou, se kterou Coreyho banda přišla, je temná iowovská "The Devil In I", z jejíž kytarových riffů až mrazí. Právě zde se mísí temnota, smutek s agresí a neprvoplánově brutálním feelingem, tedy tím, co udělalo ze Slipknot opěvované i nenáviděné hvězdy metalového světa. Hlubina industriálního města Iowa vytryskla roku 1999 první sémě primitivního zla, aby o patnáct let později vzniklo toto geniální dílo. Ďábel rozhodně patří k nejpodařenějším a nejvybroušenějším skladbám v historii kapely vůbec. A kuloáry nesoucí se příměr k podobnosti repertoáru Stone Sour, tedy další skupiny zpěváka Coreyho Taylora, je v tomto případě úplně mimo mísu.

Album však disponuje i další nebezpečnou zbraní hromadného ničení. Při poslechu drtičky "Custer" hrozí naprostá destrukce všeho, co se v okolí posluchače nachází. Koncertní podoba bude jistě výživná: kotel pod pódiem se zřejmě zbarví do ruda, neboť taková divokost a údernost jako při refrénu se jen tak nevidí, a hlavně neslyší. Prvotřídní moderní metalový song.

Právě kombinace jednoduchosti, sytosti, ale i nápaditosti a údernosti dělá z nové desky zboží nejvyšší jakosti s varováním, že jde o nebezpečně návykový poslech. Dělat si iluze, že recenze i názory na desku budou pouze pochvalné, je stejné jako si myslet, že Elvis stále žije. Prostá utopie. Hateři si už jistě brousí jazyky a přemýšlí, jakými výroky novou produkci shodí a znemožní s odkazem na komerci, primitivnost a prvoplánovost. Přitom tak obdivuhodné zkombinování brutálního metalu a rock-metalové melodičnosti nikde jinde na této muzikantské úrovni nenajdeme. ".5: The Gray Chapter" je dost možná nejlepší metalovou deskou roku.

NÁZORY
  • . (poink, 27.10.2014 20:01) Reagovat

    "komerci, primitivnost a prvoplánovost " je jako definice numetalu obecne genialni, jen by se dalo dodat,ze
    jeden by skoro zapomnel, co byl numetal za neuveritelne otravnou slozku popu
    nebejt Kornu, Slipknotu, Linkin parku nebo ceho, kteri to furt cpou i v 2014.

    • Re: . (ElCid, 29.10.2014 23:35) Reagovat

      Postavit Slipknot vedle Linkin Park?...a celé to zastřít blábolením o nu-metalu...to někdo letos sklízel kvalitní matroš. Blahopřeju!:-)

    • Re: . (Jakub, 30.10.2014 17:11) Reagovat

      Porovnávat Knoty a Linkinpark, je jako porovnávat Knoty a Eminema se zkreslenejma kytarama...

  • Za mě jejich jejich nej po debutu a Iowa. Sice pr... (smiders666, 27.10.2014 20:32) Reagovat

    Za mě jejich jejich nej po debutu a Iowa. Sice pro mě 8/10 strejně jako poslední Korn. Ale stejně tak miluju Deftones, Norma Jean Bury Your Dead a další. Prostě mají něco, co jinde nenajdeš. :-)

  • Scars (Rizek, 29.10.2014 08:16) Reagovat

    S recenzi souhlas jen výtka - joey založil Scars ještě pred vyhazovem. Respektive dokonce s nimi vydal desku. A říká se ze na ni použil materiál který skládal pravé na nové album slipknot

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Grey256 - Tentokrát 8/10
Recenze: Rapper Grey256 na desce "Tentokrát" všem mladým pop-rockerům ukázal, jak se to dělá. A přitom to má jako vedlejšák Grey256 patří mezi spousty mladých rapperů, o nichž na musicserveru kromě pravidelného komentáře hitparád nepíšeme. V redakci totiž nemáme žádného teenagera, který by jim rozuměl. Jednadvacetiletý interpret se nyní rozhodl... čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 08:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Sepultura končí. Aktuální sestava se rozloučí i v Praze (11.12.2023 08:16)
- Rock for People ohlásil Avril Lavigne či Coryeho Taylora. Na další headlinery si prý máme počkat (01.11.2023 11:25)
- Video: Slipknot představili drsné video ke skladbě "Hive Mind". A je to pořádný art (23.10.2023 08:13)
- Nové desky 37/2023 - od Thirty Seconds To Mars přes Demi Lovato po The Pretenders (20.09.2023 19:00)
- Fotogalerie: Druhý den na Brutalu v obrazech (15.08.2023 15:55)
- Naživo: Rock For People odstartoval. Simple Plan a I Prevail zazářili, skupinu Lorna Shore pohřbil zvuk (09.06.2023 18:43)
- Naživo: Slipknot přejmenovali hradecký festival na Metal for People (09.06.2023 11:39)
- Nejvíc nej: Noční můry, krev a bolest aneb pět nejlepších klipů od Slipknot (28.04.2023 09:00)
- Startuje Thunderflix, streamovací služba zaměřená na heavy metal (19.04.2023 13:32)
- Video: Slipknot překvapili fanoušky novým singlem "Bone Church" - i se znepokojivým videoklipem (03.02.2023 07:53)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Queen AC/DC Sia U2 Kabát Rush Bono Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu