shop.musicserver.cz
Lara Fabian, Forum Karlín, Praha, 16.10.2014

Druhý český kamínek Lary Fabian

Vydáno: 17.10.2014 11:10 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: Markéta Bínová

Před pár lety se to zdálo takřka nemožné, aby k nám zavítala na koncert Kanaďanka belgického původu Lara Fabian. Pak ale vyprodala Smetanovu síň Obecního domu a bylo jen otázkou času, kdy se opět do Česka vrátí. Ten čas přišel letos, když zazpívala v koncertním sále Fora Karlín. A byl to znovu velký zážitek.

Live: Lara Fabian

místo: Forum Karlín, Praha
datum: 16. října 2014
setlist: Je T’aime, J'y Crois Encore, Caruso, Il est lune, Angel, I Guess I Loved You, Calling You, Alfonsina y el mar, La difference, Make Me Yours Tonight, Yeliel (My Angel), Pas sans toi, Mademoiselle Hyde, Je suis malade
přídavek: Adagio

Lara Fabian, Forum Karlín, Praha, 16.10.2014
© Markéta Bínová
Když před dvěma roky Lara Fabian koncertovala v Obecním domě, sebrala si při procházce kamínek, aby se sem zase vrátila. Hle a ono to fungovalo. Při jejím dalším turné už Česká republika nemohla chybět. Ovšem s oznámením jejího koncertu v Karlínském Foru začaly mizet vstupenky takovým způsobem, že bylo nutné přidat ještě jeden. Kdo by to byl čekal? Tedy zvlášť potom, co známým oznámíte, že se chystáte na její koncert, a ti na vás jen tázavě koukají s tím, kdo to vlastně vůbec je...

Na rozdíl od prvního koncertu s sebou tentokrát Lara přivezla o něco bohatší scénu. Ne, že by přichystala nějakou monstr produkci, o tom její hudba není, ale na pódiu se tyčily čtyři velké obrazové rámy a v každém z nich seděl jeden z muzikantů. S prvními tóny ovšem bylo možné vidět pouze jejich siluety, protože všechny rámy zakrývala prosvícená opona. Ony úvodní tóny byly ovšem střípky nálože těžkého kalibru. Zpěvačka totiž otevřela celý koncert jedním z největších hitů "Je T’aime" a jen těžko si dokážete představit, jaký to vzbudilo ohlas. Za ty dva roky samozřejmě neztratila nic ze svého umu a já vám garantuju, že tak, jak ji slyšeli ve čtvrtek návštěvníci koncertu, ji žádná účastnice SuperStar a podobných soutěžích nikdy nezazpívá. Tolik citu, poloh, křišťálově čistých tónů v kombinaci se sílou hlasu je unikátní.

Lara Fabian, Forum Karlín, Praha, 16.10.2014
© Markéta Bínová
Koncert nicméně pokračoval dále a ani druhá "J'y Crois Encore" nebyla jiná. Teprve během ní spadly z obrazů opony a siluety se konečně proměnily v muzikanty. Těch bylo tentokrát o jednoho více. Ke klavíru, bicím a kytaře přibyla ještě basa a rozhodně to bylo ku prospěchu zvuku. Sice se říká, že tvrdí muziku, nicméně v případě Lary Fabian spíše dělala zvuk bohatší, košatější a daleko lépe s ním hlas zpěvačky samotné vynikal. Navíc si mohla dovolit i dynamičtější věci jako "Make Me Yours Tonight" nebo "Mademoiselle Hyde" z muzikálu "Doktor Živago". Bylo to velmi příjemné rozptýlení mezi spíše pomalejšími skladbami bohatých na klenuté melodie.

Ono to tentokrát bylo vůbec o něco pestřejší než poprvé. Například mezi obvyklou francouzštinou a angličtinou zazněla ještě italština, nehledě na skladby jako "Alfonsina y el mar", které vše obohatily ještě o španělské a latino prvky. Vedle svých vlastních písniček zařadila na program i hit Sarah McLachlan "Angel", kterému mírně pozměnila rytmiku, což bylo na jednu stranu nezvyklé, ale na tu druhou osvěžující.

Když už jsem se zmínil o muzikantech, vedle obrazů předváděli především své instrumentální umění, ačkoli to bylo stále ve stínu samotné zpěvačky. Každý dostal prostor pro jedno sólo, které opět nejvíce využil perkusista Rony Iwryn. Zatímco mně to přišlo až příliš, ostatní byli opravdu nadšení z jeho rozšířeného vodně-lavorového intermezza poskládaného z bonga, cachtání, zurčení a zvonečků. Podobné tomu bylo i v případě basového úvodu k "Yeliel (My Angel)", které bylo zbytečně progresivní až disharmonické. Na druhou stranu samotnou písničku pak celý kvartet zahrál v tak výborné aranži, až jsem měl chuť se všem čtyřem poklonit. To bylo ale jedna z mála chvil, kdy na sebe pánové více upozornili. Jinak je na pódiu zastiňovala ona křehká a přitom neskutečně výrazná dáma.

Lara Fabian, Forum Karlín, Praha, 16.10.2014
© Markéta Bínová
Nebylo pochyb, že Lara Fabian, která tentokrát přišla v elegantních černých šatech, má celé publikum dokonale v hrsti. Je jedno, kolik v publiku sedělo cizinců a kolik Čechů, ona je všechny dokázala, i díky výborné akustice sálu, svým zpěvem, respektive hlasem sjednotit. I když ho člověk slyšel už mnohokrát, stejně se nemohl nabažit té neskutečné jistoty, s jakou sází jeden tón za druhým, a to i v těch nejtěžších přechodech, v obtížných rytmikách a bez ohledu na rozsah. A je úplně jedno, zda je zrovna v onom charakteristickém francouzském popu, latině nebo třeba šansonu, kde více vypráví. I tak mají její slova krásnou melodii. Její zpěv má tak úžasnou hloubku a dynamiku, kterou budete u jiných jen těžko hledat. Publikum to cítilo stejně, alespoň podle bouřlivých reakcí nejen na konci písniček, ale především díky spontánním projevům nadšení v jejich průběhu.

Mezi nimi naopak chvíli působila jako éterická bytost, která se zajímá o vyšší bytí, aby se pak během jedné písničky změnila v normální ženskou, která s vámi žertuje o neustálém stěhování věcí po pódiu, což dělá prý i doma, a její manžel z toho šílí. Má stále silný vztah k fanouškům, a tak si velmi ochotně mezi písničkami s nimi nejen vyprávěla, ale také přebírala kytky, dárečky a podobně. Koneckonců jeden z nejsilnějších momentů celého koncertu bylo, když se na začátku přiznala, jak moc ji návrat do Prahy dojímá, dokonce více, než když tu byla poprvé. Nebo, když sedíce na klavíru, písničkou "Pas sons toi" děkovala za to, že jsou tu stále pro ni.

Lara Fabian, Forum Karlín, Praha, 16.10.2014
© Markéta Bínová
Naopak hudebně nejsilnějším zážitkem byla poslední písnička před přídavkem "Je suis malade", kterou známe od Marie Rottrové jako "To mám tak ráda". Verze Lary Fabian je daleko více šansonová a patřila k těm, kde hodně vypráví. Tedy pouze ve slokách, protože refrén měl v jejím podání naopak takovou sílu, že se obešla bez mikrofonu. Není tedy divu, že s úderem posledního tónu byla celá hala na nohou a neutuchajícím aplausem si žádala přídavek. Ten dostala v podobě klasiky "Adagio", tentokrát anglicky zpívané, která patří mezi její vrcholné kusy. Pak už jen slíbila, že se opět brzy uvidíme a zmizela v zákulisí.

Lara Fabian i svým druhým koncertem přesvědčila, že je stále nejlepší současnou popovou zpěvačkou na světě. Ačkoli ono spojení současnou popovou nelze brát až tak doslova, protože současný pop už zní krapet jinak, zatímco ona zůstává v tom klasičtějším pojetí. Na druhou stranu tomu věkově nejrozmanitějšímu publiku, které si dokážete představit a které bylo při odchodu nesmírně spokojené, to bylo úplně jedno. Miluje ji, jaká je, jaké písničky si vybírá, jaké skládá, doslova hltá každý její tón a ona na oplátku miluje jeho. Takže: Au revoir madame Lara a zase brzy v Česku.

NÁZORY
  • S recenzí nemohu než na 100% souhlasit. Byl to f... (Roman, 17.10.2014 18:59) Reagovat

    S recenzí nemohu než na 100% souhlasit. Byl to fakt zážitek a lépe bych to popsat nedokázal...

  • Lara skvělá, recenze vynikající, není potřeb... (Aliere, 18.10.2014 00:18) Reagovat

    Lara skvělá, recenze vynikající, není potřeba řešit. Mistr lavóru byl pro mého strýce, který nahradil mou nemocnou partnerku, možná spouštěčem pro větší ovace, takže délku sóla neřeším.
    Můj problém je, jak bych řekl, business plan pořadatele. Neřeším cenu vstupenek ani občestvení. Ale kde je takzvaný „merchandising“?
    Mají v baráku chlapa, který má v peněžence cca 5000 kč a platební karty a nebojí se je použít, a přesto u nich utratí pouze 200 kč za catering i dýškem ? Kde bylo možno zakoupit program koncertu, kde upomínkové předměty? Byl jsem ochoten utratit 500 euro navíc za předměty na koncertu Mylene Farmer. A nemyslím si, že by Lara Fabian byla pro mne menší Diva. Nenavštěvuji koncerty v ČR tak často, takže možná je to tady běžné, možná je manager prodeje tajný agent, a umí prodejní místa dovedně skrývat.
    Nejde o mě, ale pokud chcete přivést dárek někomu,kdo se těšil, ale nemohl se zúčastnit, pak bylo být možné získat více než kelímek s obskurním logem fóra kalín a kartou na smluvní taxikáře.


    • Re: Lara skvělá, recenze vynikající, není potřeb... (Petr, 19.10.2014 11:15) Reagovat

      Také jsem byl překvapen, že nebyla možnost zakoupení programu, zatím jsem se s tím na koncertě nesetkal. Myslel jsem si že neexistuje, ale po přečtení Vaší recenze jsem se díval na oficiální stránky Lary a je k dospizici za 15 EUR. Tak nevím ...
      Lara má výborný hlas a jsem rád, že jsem měl možnost ji ve čtvrtek vidět a slyšet živě. U Lary je to o hlasu, zmiňovaná Mylene Farmer má daleko větší dopad na fanoušky, kteří skutečně merchandising kupují po 100 eurovkách a čekají před halou 3 - 4 týdny před začátkem koncertu.
      Lara hlasově naprosto suverénní, přesto se těším na další koncerty Mylene Farmer :-)

  • krásně a přesně napsané (David, 18.10.2014 02:53) Reagovat

    Laru zbožňuji a byl to pro mě životní zážitek, který vím, že nemůže být překonán! Je prostě úžasná.Musel jsem se štípnout, jestli se mi to nezdá


    • Překrásný koncert (Stáňa, 20.10.2014 22:57) Reagovat

      Lara byla dokonalá, předala nám neskutečnou energii, z koncertu jsme měli fantastický zážitek :-). Jen abych doplnila bezchybnou recenzi, musím napsat, že mě doprovázel na koncert manžel, který poslouchá trochu jinou hudbu, ale když slyšel zpívat Laru, tak seděl jako přikovaný a soustředěně poslouchal až do konce ... ;-)
      Kapku mě mrzelo, že není v prodeji žádný program, který by nám tento jedinenčný kulturní zážitek připomínal. Snad příště :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Lara Fabian se po pěti letech vrací do Prahy (06.12.2023 19:37)
- Lara Fabian oslaví koncertem v Praze své narozeniny (13.10.2019 19:00)
- Lara Fabian vydá v únoru nové album "Papillon" (26.11.2018 08:46)
- Naživo: Lara Fabian okouzlila Prahu i pošesté (15.06.2018 11:01)
- Lara Fabian se vrací do Prahy. Vystoupí rovnou dvakrát (05.06.2018 14:33)
- Video: Lara Fabian roztahuje opět svá anglická křídla (21.08.2017 12:45)
- Nové desky pro 8. týden (28.02.2016 12:04)
- Naživo: Klapka... Lara Fabian v Praze potřetí ...Akce! (06.06.2015 14:52)
- Lara Fabian se v červnu vrátí do Prahy i s filmovým štábem (24.12.2014 09:56)
- Lara Fabian má vyprodáno a přidává další koncert (04.08.2014 08:06)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Mirai Lucie Vondráčková
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu