shop.musicserver.cz

Podzem 9/2002

Vydáno: 21.05.2002 18:24 v sekci Publicistika - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

V dalším pokračování přílohy o hudbě mimo mainstream se dočtete tradičně o nových albech, budete pozváni na některé koncerty, rozloučíte se s jedním hudebním vydavatelem, ozřejmíte si skutečnost jedné fámy a kapely dostanou jeden zajímavý tip, jak pomoci.

Podzem
© facebook interpreta
V následujících řádkách se otevírá další příloha MusicServeru Podzem. Úvod si dnes odpustím, berte to třeba tak, že moc svítí sluníčko, že jsem línej, mám depresi nebo tak něco. Ba ne. Jednu věc je třeba připomínat, protože taková nehoráznost nemá obdoby. Mám na mysli nový zákon, díky kterému si třeba jen za to, že prohlásíte někde do mikrofonu, že kouříte marihuanu už třicet let a přesto vypadáte zachovaleji než soused, který do sebe těch třicet let obrací lahváče, můžete být odsouzeni k nepodmíněnému pobytu ve vězení. Ale možná bude jen stačit, když si budete v parku zpívat nějakou písničku - třeba "Brown Sugar" od Rolling Stones, co já vím. Každopádně by pak třeba ze "Samotářů" mohl být pěkný trezorový film. Na závěr cituji svého rádiového kolegu DJ Kayu: "Když poslanec krade cizí brambory, nebo opilý nedodržuje dopravní předpisy, tak se mu nic nestane. Když náhodou projeví nějaký názor, což sice není tak obvyklé, jako ty aktivity dříve jmenované, tak se mu taky nic nestane. Občane, chceš projevit svůj názor? Aha, ty nejsi politik! Tak táhni do basy!!!!!!! Opravdu chcete žít v zemi s takovými zákony? Nezapomeňte, ze volby se blíží a vezměte rozum do hrsti dříve, než vhodíte ty divný lístky do urny!!!

Tonda Kocábek

Review: Jak SPB nekřtili.
Předminule jsem tu informoval o plánovaném křtu debutového alba "Nic se nestalo" tria Skyrytý půvab byrokracie. Jak jsem se shodou náhod dozvěděl, ten se nakonec vůbec nekonal - a to z dost kuriózních důvodů. Když se kapela, a posléze postupně i zhruba stovka diváků (přece jen to nebyl obyčejný koncert a měli být i zajímaví hosté), dostavila na místo určení, nalezli jen zamčené dveře. Ačkoliv provozovatelé akci sami dali do všech možných programových přehledů a i podle cedule na dveřích se koncert normálně konat měl, jednoduše se nikdo z provozovatelů neuráčil dorazit. Po několika pokusech byl sehnán dramaturg, se kterým byl koncert dohodnut (a který mimochodem sám kapelu oslovil...) a ten sdělil, že už v klubu nepracuje! Majitele se telefonem vůbec nepodařilo sehnat, takže zklamaná společnost se později rozešla do okolních občerstvoven. Jestli si tímto chtěl klub Nedostižný éter udělat reklamu, pak si mu dovoluji zde tímto poskytnout prostor.

Minority bohužel končí
Jedno z nejmenších - ale přiznám se, že mně svým edičním plánem jedno z nejsympatičtějších - domácích hudebních vydavatelství, Minority records, se rozhodlo po více než šesti letech existence ukončit svou vydavatelskou činnost. Posledním titulem se tak stalo album amerického písničkáře Michaela Nace. Plánované tituly vyjdou jinde - druhé album táborských Waawe vyjde u Free Dimension rec., čtvrté CD pražských OTK u Silver Rocket rec., kteří také převezmou sklad dosud neprodaných titulů. Distribuce bude fungovat až do konce roku, a pak bude ukončena spolu s webovou stránkou.

VRM debutují
O něco později, než bylo plánováno, asi v polovině června vyjde debutové album tria VRM / Václavek, Pařez, Dvořáček, a to společnou péčí nového vydavatelství Ginkgo Biloba Edition a podobně maličkých G Parrot. CD bude v prodeji za 300,- Kč, ale na webových stránkách si ho můžete objednat za poměrně lidových 250,- Kč. Nevím, jestli je to pro vás směrodatné, ale podle mého se jedná o nejlepší projekt V. Václavka od rozpadu Dunaje. V každém případě si od té desky hodně slibuji.

Rozpad Čikori je fáma!
Dne 6. května uveřejnil časopis Týden informaci, že se rozpadla skupina Iva Bittová & Čikori. Jak potvrdil manažer skupiny Romek Hanzlík, jedná se nejen o zprávu silně mystifikační, ale každopádně nepravdivou. Zároveň vysvětlil, že skupina má pouze momentálně koncertní pauzu (mj. i díky paralelní účasti Vladimíra Václavka a Miloše Dvořáčka ve skupině VRM - viz předchozí odstavec) a poprvé po pauze posluchači Čikori budou moci vidět a slyšet na festivalu v Mikulově koncem srpna.

Bon Pari opět na scéně
V programu teplického klubu Velvet jsem objevil u data (zdůrazňuji data - stále rozšiřovanější paskvil a ostudu prznitelů češtiny "datumu" ode mne fakt nečekejte!) 14. června koncert legendární příbramské novovlnné party Bon Pari, kteří zde vystoupí společně s pražskou, stále populárnější partou Prohrála v kartách. Usuzuji z toho, že se opět (poněkolikáté) pokoušejí o reunion. A jestlipak to tentokrát dotáhnou? Dostal jsem sice mail na manažera, ale ten mi na můj dotaz na podrobnosti ani po týdnu neodpověděl, takže jaká je třeba aktuální sestava vám prozradím, až to zjistím.

Kurtizány dokončují nové album
Po delší době přidává pražská čtveřice Kurtizány z 25. Avenue do své diskografie novou položku. Na začátku června se objeví pod zatím nezveřejněným názvem, pro někoho možná překvapivě na major značce Sony Music. Dle vlastních slov bude trochu jiné, než předchozí repertoár, zvukově barevnější, s různými polohami zpěvu a s náladou navracející se k původnímu gotickému zaměření skupiny ("Ovšem žádný Sisters Of Mercy to nebudou", říká kytarista a producent Tomáš Vartecký). Nahrávku bude doplňovat datová stopa, obsahující hru, přičemž design hry, comicsového bookletu a animovaného klipu, který bude vznikat celé léto, má na svědomí kytarista Tata Bojs Maťo Mišík. Křest desky bude 12. června v pražském Paláci Akropolis.

Hutná porce v Akropoli
A ještě jednou Akropolis pro ty, kteří nechtějí čekat na Kurtizány do června. Tak nadupaná sestava se u nás nevidí každý den, takže si dovolím upozornit - 26. května by v Paláci Akropolis mělo vystoupit hned několik zajímavých spolků najednou. Konkrétně letošní vítězové žánrových cen Akademie Hard&Heavy Endless, loňští vítězové téhož Silent Stream Of Godless Elegy, dále brněnští Insania a Root (obojí bez komentáře), a pro toho, komu by to všechno připadlo moc tvrdosti najednou, pak ještě přidám severočeské gothicpopové Calathea, kteří bývají zatím skloňováni hlavně jako předkapela Him. Další informace na webu vydavatele

Browsení na síti
Tuhle rubričku dnes trochu ošulím, protože jsem tentokrát měl na podobné radovánky dost málo času. V každém případě musím upozornit na web pardubické skupiny Volnost . Přehršel nápadů, která nutí návštěvníka myslet, a všechny informace, které si lze představit. Navíc je ta kapela příjemná na poslech. Toť můj jediný dnešní tip, který ovšem vydá za tři jiné. Více zase příště. Třeba si do té doby uráčí konečně zřídit web vydavatelství Warner Music...

Obelix nabízí
Obelix není jen galský hrdina, ale i občanské sdružení, sdružující lidi s větší či menší mírou postižení schizofrenií. Zkrátka - vlastními slovy - "Jedná se o první sdružení, kdy se "schízy", který jsou na tom momentálně líp, snaží pomáhat těm, co se zrovna vracejí z pakárny a jedou si svůj hodně špatnej trip. Snaží se nezblbnout nastálo a začít tam, kde jim to pěkně rozjetý reinkarnace, mánie, deprese, hovory s BOHEM a ĎÁBLOVO pokušení utnuly. Z každýho výletu se musí někam vracet a odněkud vzlítnout. Když se to podaří, z reálu je návrat taky do reálu a bludný kruhy praskaj jak mýdlový bubliny. Reál těch cvoků je, že sice jsou cvoci, ale že se zas tak moc neděje. Když se něco děje. A s nima se děje. Dali dohromady, co kdo umí a dělaj to. Vyměňujou si to mezi sebou a vznikaj z toho docela zajímavý kroužky a kurzy hlavně pro děti, ale i pro dospělý. Přesvědčili pár doktorů, terapeutů a takzvaně zdravejch jedinců (ale kdo z nás je normální, že jo...). I jejich psychiatři jim svěřujou děti, a když je to nutný, tak zas nabízej takovej ten odbornej dozor pro ty, který sou tak mimo, že by si je nikdo sám vzít nikam netrouf. Vědí, že když je člověku blbě, tak je mu blbě. Přesvědčujou pracovnice sociálních odborů, že to fakt někdy skřípe, a že nemocný a vyplašený mamině není nutný vyhrožovat, že děti skončej v děcáku , ale že je lepší pomoct. A taky si myslej, že pro ně v Praze je to brnkačka. Ty, co si musej tohle všechno procházet přes okresní pakárny a pak se vrátěj do malýho prostoru, kde je ukazujou zlobivým dětem se slovy - "když nebudeš hodnej, dopadneš jako von", sou na tom mnohem hůř." Proč se o tom ale dočítáte tady? Protože jednou z aktivit tohoto sdružení by měly být benefiční Koncerty pro Obelixe ve Sklípku u Karlose v Mnichově Hradišti. A sdružení Obelix nabízí všem kapelám, které by si tam chtěly zahrát, tuto možnost. Pochopitelně se hraje zadarmo, výdělek jde na činnost sdružení. Pokud máte kapelu a chcete pomoci, můžete psát na tento mail. Tam se dozvíte podrobnosti.

...a ještě tradiční třešnička na závěr
V pravidelné, jen minulým nedostatkem vynechané, pozvánce na koncert zahraničních interpretů vás dnes mohu upozornit na pro mě zcela čerstvou informaci, že v Praze 14. června vystoupí Pleasure Forever (původně Slaves). Tahle kapela je ze San Franciska, patří do stáje všeobecně známých Sub Pop a je řazena k mladé generaci rockových kapel, čerpajících jak z post punku, tak i tradičních "velvetovských" schémat jako jsou stále populárnější White Stripes, And You Will Know Them By The Trail Of Dead nebo Black Rebel Motorcycle Club. A nenechte se odradit tím, že je třeba neznáte. Třeba se tím za pár let budete chlubit, že jste je viděli, když je ještě skoro nikdo neznal... A jako předkrm si můžete střihnout 28. května legendární punkery U.K. Subs v čele s dědečkem Charlie Harperem. Jako předkapely je podpoří brněnští rovněž klasici žánru Zeměžluč a pražští Američané Squall.

NÁZORY
  • Squall (Trash, 22.05.2002 10:06) Reagovat

    Squall pokud vim nejsou Američané

  • Re-Squall (Fun, 22.05.2002 13:06) Reagovat

    chybicka se vloudi...nejsou to Amici...Squall jsou hodne hlucnej vorisek, ale s kapkama CDN/IRL/ENG krve :))

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Insanie Poly se pouští do dark-country projektu Poly Noir (22.03.2024 17:51)
- Režisér "Dobré ráno, Brno!" je členem Insania kultu (11.01.2024 10:19)
- Recenze: Ravenoir přinášejí "Cultus Inferi", nejkompaktnější album své dosavadní kariéry (13.12.2023 14:30)
- Krucipüsk a Kurtizány z 25. Avenue vyrážejí na společné turné (13.10.2023 12:15)
- Insania vydává klip plný násilí "Jedeme peklo" (18.09.2023 15:52)
- Tak tohle Insania pos*ala! (07.09.2023 17:28)
- Insania vyhrála Anděla a vydá v reedici minulou desku (18.04.2023 13:02)
- Představuje se nové české vydavatelství Smile Music Records (02.12.2022 11:03)
- Rány i pásky, Insania pod kuratelou (z)boží (11.10.2022 12:10)
- Recenze: Temné duše z Ravenoir jedou na "In The Womb Of Sin" na plné obrátky (05.10.2022 14:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu