shop.musicserver.cz
Markéta Irglová - Muna

Markéta Irglová hledá na "Muně" boha. Dokážete ji následovat?

Vydáno: 14.10.2014 08:00 v sekci Recenze - Jan Trávníček | foto: facebook interpreta

Jemnost, křehkost, citlivost, intimita. To jsou slova, kterými bývá tvorba Markéty Irglové charakterizována nejčastěji. Díky novému albu "Muna", jehož název v překladu znamená rozpomínání, by ale materiál rodačky z Valašského Meziříčí mohl být popisován ještě jedním slovem - zbožnost. Překousnete to?

7/10

Markéta Irglová - Muna

Vydáno: 22.9.2014
Celkový čas: 52:45

Skladby: Points Of Creation, Time Immemorial, The Leading Bird, Fortune Teller, Without A Map, Remember Who You Are, Mary, Phoenix, Seasons Change, Gabriel, Who Is This?, This Right Here

Vydavatel: Indies Scope Records

Už je to šest let, co Markéta Irglová a Glen Hansard přebírali Oscara za píseň "Falling Slowly" z nádherného snímku "Once". Památná myšlenka, že můžete dosáhnout všeho, o čem sníte, z jejího tehdejšího projevu zní i na aktuální sólovce "Muna", která je po "Anaru" druhou deskou, jež vznikla poté, co se cesty obou interpretů rozešly. Jediná česká držitelka prestižního ocenění se mezitím přestěhovala z New Yorku na Island a právě tam se svým partnerem a producentem Sturlou Miem Þórissonem nahrávala už dříve připravené skladby na album, jehož obal opět zdobí malba Nahid Hagigat.

Na novince je slyšet, jak Markéta Irglová hudebně a aranžérsky vyrostla. Primárním nástrojem pro ni stále zůstává její hlas v doprovodu klavíru. Ale nejenže na něj tentokrát hraje zajímavější a svébytnější kousky, pozitivní také je, že mimo klavíru tentokrát dostávají větší prostor i smyčce (překrásná "The Leading Bird"), islandské kostelní zvony, varhany (obojí "Points Of Creation"), akustická kytara nebo třeba rytmika, která ve válečně laděné "Time Immemorial" připomíná pochod vojáků. Klepání na banjo Pákistánce Shahzada Ismailyho, perský buben daf a hlas jeho majitelky a Markétiny spoluhráčky Aidy Shahghasemi zase nechává skladbu "Fortune Teller" načichnout exotickou vůní Blízkého východu.

Irglová, velká obdivovatelka formy dialogu v muzikálu "Jesus Christ Superstar", se svým hlasem navíc zkouší po pěti letech od společných děl s Glenem Hansardem experimentovat ve "Without A Map", kde jí sborový zpěv odpovídá na její nábožensky laděné otázky.

A právě náboženství a rozhovory s bohem jsou ve většině stopáže hlavním tématem. V interview pro časopis Full Moon se Irglová nechala slyšet, že se vždy snažila o to, aby i přes užité metafory zůstala ve svém sdělení dostatečně srozumitelná. Znát to bylo na "Anaru", slyšet je to i na "Muně". Jenže zatímco před třemi lety zpívala o lásce a do určité míry se vyrovnávala s minulostí, v současnosti je ve svých dialozích s bohem natolik otevřená a konkrétní, až je to vlastně na škodu.

Jestliže je totiž schopná vložit do "Without A Map" odříkávání otčenáše, v "Remember Who You Are" zpívat "Tvoje existence je to, s čím stojí i padá moje slovo / Protože jestli nejsi skutečný, jak mám vědět, co skutečné je? / Možná si to všechno jen představuju..." a třeba v "Mary" se boha ptát, jestli s ní je spokojený, a prosit ho, aby jí dovolil hrát si s dětmi nebo jít ven, dostává se tak na tenkou hranu, která už zavání fanatismem a na níž už se s ní každý není schopen ztotožnit.

Chtě nechtě ve vás tak poslech jejích debat s bohem vyvolá otázky, zda je tohle ještě druh textů, které si chcete v uších nechat znít častěji. Víc než kdy jindy je tak při hodnocení nutné brát do úvahy konkrétního posluchače a jeho vztah k víře, protože právě od jeho míry tolerance nebo naopak vášně pro náboženství se bude odvíjet vztah, který si k "Muně" vytvoří.

Ze stejného důvodu se tak pravděpodobně najdou lidé, kteří album odloží po pár posleších, stejně jako ti, kteří jej budou, ehm, vynášet do nebes. Recenzent se proto domnívá, že by vůči čtenářům i autorce bylo fér, aby také přiznal, na základě jakých názorů čerstvý počin hodnotí.

Jako člověk, který je s nábožensky orientovanou hudbou obeznámen a do kostela chodí z lásky k přítelkyni, která věří, ačkoliv sám zůstává ateistou, autor přiznává, že míra určité formy propagandy je na "Muně" na jeho vkus až příliš vysoká, řečí našeho velikonočního speciálu o nábožensky orientované hudbě jsou to 4 z 5. S texty se proto dokáže ztotožnit jen velmi zřídka a i přes aranžérskou vyzrálost zůstane spíše u "Anaru" nebo vynikajících společných desek s Glenem Hansardem.

Z tohoto důvodu také hodnocení míří o bod níž než v případě díla předchozího. Autor ale zároveň naprosto chápe, pokud právě velmi specifická výpověď Irglové bude pro člověka s duchovnější povahou přesně tím, na co dlouhá léta čekal.

Proto je tentokrát na čtenáři, aby se rozhodl, zda jsou silně náboženské texty na "Muně" tím, co od tvorby Markéty Irglové očekává, a zda jim hodlá věnovat svou pozornost. Pokud bude odpověď kladná, je to jen dobře, protože s poslechem zpěvaččiny druhé sólovky se určitě není za co stydět. Pokud si ale odpovíte záporně, taktéž to nevadí. Stačí totiž počkat pár let, než se se na svět dostane třetí díl čtyřpísmenkové trilogie, který by se, alespoň podle života, jaký dnes Irglová na Islandu vede, mohl věnovat její roli matky a tou dobou už možná i manželky. A to už by v jejím podání mohlo být zase o fous zajímavější.

NÁZORY
  • Je to nádherná deska. Za mě 9/10.... (Rob, 13.12.2014 23:14) Reagovat

    Je to nádherná deska. Za mě 9/10.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci
Rozhovory: Thom Fröde (Imodium) - Viselo to ve vzduchu. Jsme bojovníci Skupina Imodium se po pěti letech vrací na scénu se vší parádou. Už 4. dubna předvede svoji energii ve Foru Karlín, v září pak vydá novou desku. "Zůstáváme nohama na zemi, ale chtěli jsme ukázat, že jsme kapela v plné síle a... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 09:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: S Thomem Artwayem znovu zpívá Markéta Irglová. Singl "Na vlnách" by mohl prozářit rádiový éter (19.04.2023 20:43)
- Publicistika: České kolo Eurovize odstartovalo. O postup bojují Markéta Irglová, Pam Rabbit nebo Vesna (31.01.2023 08:30)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2022 podle musicserveru (10-6) (26.01.2023 12:15)
- Naživo: Anděl se vrátil do Prahy. Markéta Irglová si získala publikum písněmi i kouzlem osobnosti (21.12.2022 18:14)
- Recenze: Markéta Irglová albumom "Lila" uzavrela trilógiu o zrení človeka (27.09.2022 19:00)
- Nové desky 33/2022 - od Demi Lovato přes Five Finger Death Punch po Markétu Irglovou (25.08.2022 10:00)
- Markéta Irglová vydává po osmi letech nové album "Lila" (19.08.2022 14:15)
- Za Island v Eurovizi možná nastoupí Markéta Irglová (09.02.2022 08:53)
- Video: Markéta Irglová a Thom Artway podpořili Moravu oscarovou písní "Falling Slowly" (03.07.2021 10:53)
- Naživo: Vřelé islandské pozdravy z tepla domova, to byly Iceland Airwaves (16.11.2020 12:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Karel Gott Adele Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Télépopmusik Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu