Temná elektronika Dána Trentemøllera pohltila pražskou Roxy

04.10.2014 12:17 - Jaroslav Hrách | foto: Martin Chochola / musicserver.cz

Naposledy jsme si mohli vychutnat naprosto strhující vystoupení dánského multiinstrumentalisty Anderse Trentemøllera v létě na Colours of Ostrava. Po pár měsících se k nám Trentemøller vrátil, tentokrát však se svou temnou severskou elektroniku zavítal do pražského klubu Roxy.

Live: Trentemøller

místo: Roxy, Praha
support: First Hate
datum: 2. října 2014
Fotogalerie

Trentemøller, Roxy, Praha, 2.10.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Nejenom, že nás severské země atakují temnými detektivkami a melancholickými filmy, nabízejí také spoustu hudebních producentů, kteří se vyžívají v temné elektronice. Jedním z takových případů je dánský multiinstrumentalista Anders Trentemøller, který má za sebou nejenom řadu skvělých remixů, ale také tři dlouhohrající nahrávky. Před několika měsíci u nás vystoupil pod širým nebem na Colours of Ostrava a nyní se do České republiky vrátil, tentokrát však zahrál s celou svojí kapelou v pražském klubu Roxy.

Role předkapely se ujali nováčci First Hate, dvojice introvertních muzikantů, kde jeden stál za klávesami a druhý nemotorně poskakoval před mikrofonem a zároveň se svým hlubokým a velmi výrazným přízvukem anglicky zpíval. Tato severská dvojka se svými synthpopovými podklady a melodiemi silně připomínala Depeche Mode. Trentemøller si je zvolil jako předskokany pravděpodobně z toho důvodu, že sám dřív s Depeche Mode koncertoval. Nicméně i přes občasný za uši tahající přízvuk zpěváka a nic moc ozvučení to nebylo zas tak marné vystoupení a skupina se dočkala celkem vřelé odezvy od posluchačů.

Trentemøller, Roxy, Praha, 2.10.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Od devíti hodin začal hlavní program večera, kdy na pódium nastoupil Trentemøller se svou (opravdu velkou) kapelou. Pódium se zahalilo do tak husté mlhy, že z celé skupiny prosvítaly jen siluety jednotlivých postav. To samozřejmě umocnilo atmosféru, která v klubu jen houstla. Trentemøller po krátkém decentním intru rozjel svůj devadesátiminutový set ve velkém stylu se svižnou skladbou "Still On Fire" z jeho poslední nahrávky "Lost", která vyšla minulý rok. Téměř všechny návštěvníky pražského klubu si tak okamžitě získal na svou stranu. Temná hudba a propracované osvětlení se světelnými efekty spolehlivě dostaly fanoušky do hudebního transu.

Trentemøller, Roxy, Praha, 2.10.2014
© Martin Chochola / musicserver.cz
Výrazné bicí a kytary umocňovaly prožitek z živé show. Otázkou sice je, co všechno bylo skutečně hrané a co už bylo předehrané, avšak i přesto byla pódiová show pro fanoušky strhující. Setlist se od toho, který bylo možné slyšet na Colours of Ostrava výrazně nelišil, zazněly skladby ze všech Andersových desek, převažovaly samozřejmě ty z posledního alba "Lost". Nechyběly hity jako "Trails", "Never Stop Running" či "Silver Surfer, Ghost Rider Go!!!". Co se ovšem výrazně lišilo z festivalového vystoupení, bylo ozvučení. Na pódiu pod širým nebem v Ostravě vynikl každý nástroj, v Roxy se bohužel zvuky jednotlivých nástrojů slévaly do sebe. Výsledek tak za moc nestál, což je škoda, protože Trentemøllerova hudba je velmi pestrá, a právě na to klade veliký důraz.

Devadesátiminutové vystoupení bylo možná krapet přestřelené a drobné zkrácení stopáže by nevadilo, každopádně nenastal žádný vyloženě nudný moment, během kterého by Trentemøller a celá jeho kapela polevili. Když přivřeme oči nad nepříliš vydařeným ozvučením, čtvrteční koncert se Andersovi a celé jeho partě opravdu povedl.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY