Lady Gaga a Tony Bennett v USA nakonec porazili Kennyho Chesneyho

03.10.2014 01:11 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Navzdory predikcím v souboji o první místo v americké deskové hitparádě zvítězili Lady Gaga a Tony Bennett, když se "Cheek To Cheek" nakonec prodalo o tisíc více než "The Big Revival" Kennyho Chesneyho. V Top 5 se objevili alt-J a Pentatonix. Singly si ošéfovala Meghan Trainor, dařilo se Tove Lo a Clean Bandit.
Meghan Trainor - All About That Bass
© facebook interpreta
SINGLY - Počtvrté za sebou máme v první pětce jen samé ženy, dokonce hned sedm interpretek, a počtvrté jim vévodí Meghan Trainor. Pokud si ženské podrží Top 5 i příště, bude to tak vůbec poprvé v historii, kdy se to stalo pětkrát v řadě.

"All About That Bass" tentokrát dominovalo všem komponentům žebříčku. S 147 miliony impresí rádiím, s 253 tisíci downloadům a s 14,3 miliony i streamům. I přes nárust v rádiích si však celkově Meghan pohoršila, naopak stříbrná Taylor Swift si lehce polepšila. "Shake It Off" totiž konečně vydala na Spotify, kde se okamžitě stal nejstreamovanější skladbou. Celkový počet streamů jí stoupl o 40 % na 11,8 milionu, což vyneslo ocenění Streaming Gainer.

Pořadí na třetím až pátém místě se vrátilo do stavu před dvěma týdny, Nicki Minaj je tedy s "Anaconda" zpět na bronzu, Iggy Azalea s "Black Widow" zůstala čtvrtá a Jessie J s "Bang Bang" spadla na pětku. Zatímco Nicki má dvojnásobné streamy, konkurentky zase dvakrát lepší čísla v rádiích, kde všechny tři singly dále stoupají.

Sam Smith si na šestku už zvykl, je na ní počtvrté v řadě. Sedmičku nezopakovala Ariana Grande, "Break Free" spadlo na osmičku. O místo nahoru naopak postoupil Jeremih, "Don't Tell 'Em" je tedy deváté.

V první desítce pak můžeme oslavit příchod kvalitní evropské muziky. Švédská skladatelka a zpěvačka Tove Lo se s "Habits (Stay High)" posunula na sedmičku s výborným nástupem v rádiích a na devítku poskočili angličtí Clean Bandit s "Rather Be". Album Tove Lo "Queen Of The Clouds" jinak už vyšlo a obsahuje také v Evropě úspěšnější verzi "Stay High (Habits Remix)". Clean Bandit tento týden zase prospěje vystoupení u Jimmyho Kimmela.

Do druhé desítky nám tedy spadly Charli XCX a Sia, směrem nahoru do druhé desítky se posunul Ed Sheeran s "Don't", nyní na sedmnáctce. Airplay Gainer byl "Animals" Maroon 5, a po pondělním vydání videa rozhodně třiatřicítka není konečná (pozn.: rádia se počítají až do úterý, proto se jejich reakce na novinku promítla už do uplynulého týdne, který streamy a downloady jinak počítá pondělí-neděle).

Novinkou týdne byl líbívý singl Kendricka Lamara "i" na třicet devítce. Černá hudba debutovala i níže, Big Sean + E-40 s "I Don't Fuck With You" na sedmdesátce, Rae Sremmurd + Mike Will Made It s "No Type" o sedm míst níže či I LOVE MAKONNEN + Drake s "Tuesday" na devadesátce.

    Top 10 - singly:
  1. Meghan Trainor - All About That Bass
  2. Taylor Swift - Shake It Off
  3. Nicki Minaj - Anaconda
  4. Iggy Azalea feat. Rita Ora - Black Widow
  5. Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj - Bang Bang
  6. Sam Smith - Stay With Me
  7. Tove Lo - Habits (Stay High)
  8. Ariana Grande feat. Zedd - Break Free
  9. Jeremih feat. YG - Don't Tell 'Em
  10. Clean Bandit feat. Jess Glynne - Rather Be
  11. Charli XCX - Boom Clap

Lady Gaga & Tony Bennett - Cheek To Cheek
© facebook interpreta
DESKY - Náhoda zapříčínila, že Lady Gaga i Tony Bennett se oba vydali s show do ČR během dvou týdnů, což posloužilo jako skvělá reklama a společné album "Cheek To Cheek" v našem minitrhu debutovalo na krásném čtvrtém místě. Komentář českých hitparád ale suplovat nebudu, tady jsme v USA. A i když to ze začátku nevypadalo, dvojice dokázala vyhrát.

Zlaté umístění je pro osmaosmdesátiletého Bennetta teprve druhým, po "Duets II", Gaga následuje úspěch předchozích dvou řadovek. Prodejně se samozřejmě s vlastním repertoárem jazzové album nemůže měřit, 131 tisíc nakonec jen velmi těsně porazilo konkurenci.

Jen o tisíc méně měl country zpěvák Kenny Chesney, sedmnáctá řadovka "The Big Revival" tak nezopakovala zlato většiny předchozích. A o pouhé tři tisíce za ním, tedy se 127 tisíci, skončila Barbra Streisand. "Partners" si tak oproti zlatému debutu pohoršilo jen o 35 %, což nepočítaje kompilace je nejpříznivější číslo za poslední čtyři roky. Naopak posledně stříbrný Chris Brown ztratil tři čtvrtiny prodejů.

Předehnali jej dvě další novinky, Alt-J a Pentatonix. "This Is All Yours" je druhá nahrávka anglických ∆ a 68 tisíc je desetinásobek nejlepšího týdne debutového "An Awesome Wave". Také acapelloví Pentatonix dosáhli nejlepšího prodeje a umístění, 46 tisíc a páté pozice s třetím EPčkem "PTX: Vol. III". Na osmičce pak dáme zpěváka a kytaristu Joea Bonamassu s "Different Shades Of Blue" s také nejlepšími čísly kariéry. První desítku uzavírá Jennifer Hudson s třetím počinem "JHUD", který tak nezopakoval stříbra předchozích dvou.

Jedenáctku obsadil Aphex Twin se "Syro", patnáctý byl Leonard Cohen s "Popular Problems", devatenáctý Lenny Kravitz s "Strut". Níže, viz odkaz na celý žebříček, najdeme ještě Lights, Juliana Casablancas nebo Erasure.

Pokud to tento týden country nakonec na zlato nevyšlo, může to vyjít příště: Blake Shelton s "Bringing Back The Sunshine" míří k 90 tisícům, což možná bude stačit na poražení Barbry Streisand. V Top 10 dále přivítáme Lady Antebellum s "747" a Prince s "Art Official Age".

    Top 10 - alba:
  1.  N Tony Bennett & Lady Gaga - Cheek To Cheek (131)
  2.  N Kenny Chesney - The Big Revival (130)
  3. Barbra Streisand - Partners (127, -35 %)
  4.  N Alt-J - This Is All Yours (68)
  5.  N Pentatonix - PTX: Vol. III EP (46)
  6. Chris Brown - X (37, -75 %)
  7. ▲ Různí - Guardians Of The Galaxy: Awesome Mix Vol. 1 (30, +16 %)
  8.  N Joe Bonamassa - Different Shades Of Blue (26)
  9. Maroon 5 - V (26, -24 %)
  10.  N Jennifer Hudson - JHud (24)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady. Spotify playlisty se automaticky updatují, takže budou odpovídat vždy jen aktuální týden vydání článku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY