Lipo, jak ho neznáte: Ve "Všechno má svůj čas" je filmový a retro, zpívá mu u toho dětský sbor

14.10.2014 08:54 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Lipo už v posledních měsících dostatečně demonstroval, že si na české scéně vyšlapal vlastní cestu. Zatímco klasický rap pro něj nikdy nebyl, intimní deskou "O duši" a spoluprací s umělci z jiných žánrů typu Terezie Kovalové se na míle vzdálil i přímočarému rap-popu, který vytvářejí třeba jeho liberečtí kolegové ATMO Music nebo Paulie Garand. Ke skvělým písničkám navíc točí i skvělé klipy.

Pravda - po výpravném skvostu "Město, co spí", jenž se zabýval sociálními tématy jeho rodného města, vsadil v dalším videu "Kruhy" spíše na jistotu, novinkou "Všechno má svůj čas" ale znovu potvrzuje, že s vizuáním zpracováním svých skladeb si dává záležet jako málokdo na české scéně. Nejenže se retro nádech, podpořený natáčením na šestnáctimilimetrový film, a příběhový klip s pointou samozřejmě vůbec nenosí v hiphopu, ale je výjimečný i v kontextu českého mainstreamu, v rámci kterého poslední dobou vidíme maximálně tak balenou vodu na sto způsobů.

"Natáčeli jsme na místech, kde jsem trávil jako malý kluk prázdniny, představuje tedy jakousi vzpomínku na mé dětství, na to, co jsem prožíval. Navíc má song trochu meditativní charakter, je o stárnutí, o plynutí času a přijetí životních změn," prozradil Lipo o klipu v našem nedávném rozhovoru a dodal, že inspiraci čerpal například u starších českých filmů jako "Páni kluci" nebo "Obecná škola".

Snímek vznikl pod taktovkou Cinq Visuals, tvůrčího týmu, jenž se zaměřuje na filmovou tvorbu a s Lipem spolupracoval už na jarním videu "Město, co spí".

Příběh dospívajícího chlapce, který poznává tajemství života a během snímku stihne ochutnat první cigaretu nebo vyzkoušet šmírování, jistě vykouzlí úsměv na rtech nejednomu divákovi - možná i těm, co až dosud argumentovali, že Lipova tvorba je příliš vážná. A co teprve, když se na konci videa ukáže, že to vlastně celé byl jen sen a všechny ty vzrušující zážitky ho teprve čekají. Krásný klip, k němuž navíc vyhrává neméně povedená píseň, která plyne vlastně úplně přirozeně a nenásilně, přesto je hymnická. A ta čistota, již vytvořil hostující Kühnův dětský sbor, odzbrojuje. Lipo se opět vytáhl.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY