shop.musicserver.cz
Lipo, Golf bar, Liberec (křest), 3.10.2014

Lipo a hip hop? Na křtu desky "O duši" byl nejlepší, když ho odložil

Vydáno: 04.10.2014 20:31 v sekci Naživo - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Z pódia se linul líbezný zvuk violoncella, ovládaného Terezií Kovalovou, který doplňoval mohutný hlas operní mezzosopranistky Ester Pavlů (i když jen z reproduktorů). Byli jsme snad na koncertě klasiky? Kdepak. To rapper Lipo křtil v Liberci osobní desku "O duši" s žánrovými experimenty.

Live: Lipo

místo: Golf bar, Liberec
datum: 3. října 2014
setlist: Všechno má svůj čas (feat. Kühnův dětský sbor), Víc než hudba, Šílená (feat. Yanna), V temnotě, Do města přišla zima (feat. Yanna) , Pořád jen to svoje, Hlubiny (feat. Terezie Kovalová), Město, co spí, Naposled (feat. Beef), Démoni (feat. ATMO Music, Chris), Otroci svobody, Plameny (feat. Yanna), Kruhy (feat. Yanna), Horizonty, Chill, Ležím v tvé blízkosti (feat. Debbi)

Lipo, Golf bar, Liberec, 3.10.2014
© fotofunke.cz
Vyrazit na Vladimira 518, nebo na křest druhé desky Lipa? Toto dilema asi v první říjnový pátek řešil málokterý hiphopový fanoušek v Liberci. Bavíme se totiž o dvou naprosto odlišných světech - nejen co se týče hudebních preferencí, ale především těch lidských. Zatímco klasický rapový fanoušek a milovník syrových textů dal téměř jistě přednost Vladimirovi, ti, co mají rádi civilní a poetická slova místního básníka před mikrofonem, a navíc se nebrání popové produkci i dalším žánrovým odbočkám, zase nechyběli v Gof baru na Lipovi.

Už když si na úvod odbyl premiéru nový klip "Všechno má svůj čas" (o něm nám něco pověděl i v čerstvém rozhovoru), znovu se potvrdilo, že osmadvacetiletému umělci už je škatulka hip hop dávno těsná. Ještě před nedávnem by se přitom zdálo jako sci-fi, kdyby se v žánru objevilo video, které by bylo natočeno na filmovou pásku a místo velkohubých gest sázelo na meditativní náladu, podtrhovanou účastí Kühnova dětského sboru, a absolutně netrendový příběh o tom, jak dvanáctiletý chlapec poznává tajemství života. O tom ale více až v samostatném článku o klipu, který by mě měl být snad brzy dostupný ke zhlédnutí na YouTube.

Právě ona poklidná písnička odstartovala i setlist koncertu, přičemž některé členky sboru byly přítomny osobně a publikum rozezpívaly hned na úvod. O to větší překvapení nastalo, když prakticky bez pauzy na houpavou skladbu navázal titulní song Lipovy první desky "Víc než hudba" s klasickým hiphopovým zvukem. Že by byl set předvídatelný, tedy nikdo nemohl tvrdit. Lipo se, podobně jako na své květnové desce, ani naživo nebál vrstvit, kombinovat a prolínat.

Lipo, Golf bar, Liberec, 3.10.2014
© fotofunke.cz
Na pódiu se střídal jeden host za druhým. Yanna obstarala popové refrény nejen v písních "Šílená" a "Kruhy", ve kterých hostuje i ve studiových verzích, ale zaskočila také za Terezu Černochovou ve funky kousku "Plameny" nebo za Kateřinu Marii Tichou v loňském hitu "Do města přišla zima". A i když má účastnice letošního Hlasu Česko Slovenska úplně jiný hlas než něžná písničkářka, zrychlený beat v refrénu jí seděl na jedničku a písnička kupodivu stále fungovala. Beef z ATMO Music nechyběl, stejně jako les hořících zapalovačů, při vystoupení s baladou "Naposled" a pochopitelně si pánové střihli i novější spolupráci "Démoni" (sluší se dodat, že ODD, druhý člen zmíněné formace, zaštítil celý večer v roli DJe). Koncert měl spád a diváci v sice ne zaplněném, ale o to lépe naladěném Golf baru reagovali skvěle.

Nejzajímavější moment však přišel ve chvíli, kdy se na jevišti objevila Terezie Kovalová se svým violoncellem a spolu s Lipem (vsedě) předvedli klidnou a atmosférickou písničku "Hlubiny", podle mnohých nejpovedenější skladbu nejen skvělé desky "O duši", ale dost možná i celé rapperovy (prozatimní) kariéry. A že by si vlastně křehká symbióza obou hlasů zasloužila úplně jiné prostředí než prostory zakouřeného klubu? Pravda. To ale pozitivní dojem z vystoupení nezkazilo. A byť se může zdát představa, že by si ji jednou společně zapěli třeba v nějakém komorním prostředí menšího divadla, zatím nepřiliš reálná, nemění to nic na tom, že je hezká.

Terezie Kovalová zůstala i na následující "Město, co spí", kde ale bohužel oproti původnímu plánu chyběla Ester Pavlů, jejíž výkon činí dubnový singl jedním z nejoriginálnějších tuzemských songů roku. Za operní mezzosopranistku tak zaskočily reproduktory, přesto mělo živé provedení grády a jednalo se, z uměleckého hlediska, možná o vrchol večera. I když co se týče povyku, který se ozýval z řad obecenstva, těžko mohla konkurovat fanoušky zbožňované "Pořád jen to svoje" s chytře a trefně mířenými hesly typu "Primitivním lidem imponuje síla, já se učil jenom věci dobře vnímat" nebo "Říkává se o mně, že prej čtu až zbytečně moc knih, ne, to není pravda, čtu jich mnohem víc."

Lipo, Golf bar, Liberec, 3.10.2014
© fotofunke.cz
Vlastní akt křtu obstaral zástupce vydavatelství (i rodiny) Martin Červinka, zatímco Martin Ledvina, hlavní producent květnové nahrávky, bohužel chyběl, protože se mu narodila dcera.

Jestli lze koncertu něco vytknout, pak snad jen to, že spěchal do cíle v možná až zbytečně zběsilém tempu. Šestnáct položek setlistu i samotné pokřtění desky se vešlo do rovné hodinky, přičemž sotva dozněly tóny závěrečného megahitu "Ležím v tvé blízkosti", při němž nechyběla Debbi a refrén s ní odzpíval snad celý sál, aktéři slezli z pódia a z reproduktorů následovaly diskohity. Zamrzí i fakt, že ze křtěné desky vlastně zazněla jen polovina písniček: třeba country-rapová "Poslední údolí" nebo sice zvukově nepřevratná, ale mimořádně chytlavá "Vím, že jsi tam někde" si o živou prezentaci vyloženě říkaly.

I přesto byl křest příjemnou tečkou za skvěle odvedenou prací v podobě desky "O duši", jejíž intimní texty a překvapivý zvuk ani po téměř půl roce nic neztrácí ze svého lesku. V Golf baru se sešla společnost lidí, která byla naladěna na podobnou vlnu nejen hudebním cítěním, ale také ideály. A vůbec je netrápilo, jestli jdou na koncert označený nálepkou hip hop, nebo ne. Nejde totiž o žánr, ale o výpovědi. A ty Lipovy jsou oduševnělé a uvěřitelné.

NÁZORY
  • Víc gay než růžový boa.... (Rastamaniac, 05.10.2014 01:42) Reagovat

    Víc gay než růžový boa.

  • Lipo není hip-hop (Bond, 05.10.2014 07:42) Reagovat

    Nechápu, jak můžete říkat a psát, ze Lipo ma neco společného s hip-hopem...nebo všechno, kde interpret nezpiva, ale do hudby mluví, je hip-hop??!! Hip-hop je specificky hudebně, a to u
    Lípa postrádáme od té doby, co se scuchl s Ledvinou a začal dělat pop...takže, prosím, neuvadejte uz rovnici Lipo = hip-hop!

  • .. (jarecek, 05.10.2014 08:58) Reagovat

    ty vole, tydle onanie jsou vzdycky tak neuveritelne slizky .. uchylnej usmev, slina v koutku a pest strcena lipovi do zadecku az po loket

  • Lipo.... (www, 05.10.2014 09:08) Reagovat

    Kolikrat se tady bude jeste psat o te 0????????
    A ty Lipovy jsou oduševnělé a uvěřitelné-pro koho uveritelne??? - se mi snad jen zda-tyhle zvejky

    • Re: Lipo.... (Tomáš Parkan - musicserver.cz, 05.10.2014 11:17) Reagovat

      Těžko říct kolikrát, nicméně jsem si jist, že články o Lipovi rozdělují redakci musicserveru tak, jako nikdy předtím, alespoň, co si pamatuju za těch jedenáct let, co jsem členem redakce.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Mark Knopfler - One Deep River 8/10
Recenze: Na "One Deep River" je Mark Knopfler pořád stejně solidní Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 00:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jan Braun vydává své první EP "Růže". Pomohl mu Lipo (12.04.2024 12:04)
- Terezie Kovalová dokončuje svou první sólovku. Pomoci jí můžete i vy (21.03.2024 12:16)
- Video: Kateřina Marie Tichá v doprovodu Bandjeez a dechů rozhodně nemusí být "Ta třetí" (19.03.2024 13:19)
- Naživo: Kateřina Marie Tichá publikum v Lucerna Music Baru roztancovala i dojala (16.03.2024 14:30)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Rozhovory: Kateřina Marie Tichá - S Bandjeez jsme si tak trochu postavili nový dům (13.02.2024 08:00)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Recenze: Z niterných písní na desce "Plamen" Kateřiny Marie Tiché & Bandjeez se tají dech (05.02.2024 00:00)
- Naživo: Slušnost, pokora, vděčnost. Kapela Jelen v O2 areně oslavila deset let nádherným koncertem (03.12.2023 13:29)
- Video: Kateřina Marie Tichá a Bandjeez představují první společnou píseň "Plamen". V klipu se zpěvačka ukazuje jako tanečnice (02.10.2023 09:14)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu