Electric Lady natočí album v USA pod křídly firmy Fender

03.10.2014 19:11 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Žen s elektrickou kytarou na krku je stále jako šafránu. Jednou z nich však je i Tereza Hrubanová, Češka, která loni podnikla pouť po New Orleans a již brzy odlétá do Texasu, kde natočí vytoužené album pod taktovkou producenta Kirka Covingtona, navíc jako oficiální hráčka amerického výrobce kytar a příslušenství Fender Musical Instruments Corporation.

Právě s Covinghtonem se Hrubanová setkala při jeho letošním vystoupení v klubu Jazz Dock v Praze. "Naše setkání bylo osudové, naprosto přesně odhadnul ráz hudby, kterou chci dělat, a to je funk, rock, pop. Byl nadšen pro mé skladby, pro můj hlas i projev, pro mou kytaru a způsob, jakým kapelu vedu. To nikdy nezapomenu, šla jsem se převléknout do šatny na koncert, takže vlastně do šatů, do uší náušnice, udělat si pořádné šílené vlasy. Zavřely se dveře od šatny do klubu a já jsem ve vysokých lodičkách zakopla o kabely mojí kytary, a tak jsem tam na pódiu pěkně zaškobrtla. V ten moment na mě kouká Kirk a volá přes celý klub: Hey! Electric Lady! You are real rock'n'roll baby! V té chvíli mi také nabídl, abych za ním přijela natočit desku."

Univerzálnost a žánrové fúze Covingtona jsou nejvíce spojeny se jménem americké kapely Tribal Tech, ale také s osobnostmi, s nimiž koncertoval nebo nahrával - klávesista Joe Zawinul, kytaristé Scott Henderson či Allan Holdsworth. Můžeme proto očekávat pestřejší směs skladeb, kterým však nadále budou vévodit funk a hendrixovský sound, k němuž se Tereza hrdě hlásí.

Pobyt v Americe potrvá měsíc a nezbytným článkem ve tříčlenném týmu je také dokumentarista. Žádné ze stěžejních dějství nebude chybět a divák zhlédne živý a energií nabitý filmový dokument zachycující přípravy před cestou, průběh nahrávacího procesu a samozřejmě následný návrat.

Jako bonus se pravděpodobně objeví záznam vystoupení, které proběhlo pod záštitou FMIC v druhé polovině září v Praze v rámci mezinárodního semináře pro prodejce této značky. "Je pro mne neskutečnou ctí, že si Fender vybral právě mě jako interpreta, kterého chtějí podpořit, nicméně si myslím, že to je teprve začátek. Electric Lady se ukáže v plném světle po natočení první oficiální desky, která se bude nahrávat v Americe. Je až neskutečné, že vlastně první deska bude točena v USA," poznamenává Tereza.

Vzhledem k narůstajícímu počtu klubových a festivalových vystoupení v Česku i v zahraničí (Francie, Rakousko, Slovensko) můžeme očekávat skloňování jejího jména mnohem častěji jak ve fanouškovské základně, tak mezi odbornou veřejností u nás i ve světě. Ta se bude moci přesvědčit o jejím talentu i bezprostředně před odletem do USA na rakouském showcase festivalu Waves Vienna, kde svůj set odehraje 3. října. Motto této mezinárodní přehlídky kapel zní East meets West, motto Electric Lady je ale více otevřenější: "Hey world come and meet Electric Lady!"



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY