"Bang Bang" Jessie J a spol. otřáslo britským žebříčkem, v albech slaví premiérové zlato Alt-J

28.09.2014 22:26 - Josef Martínek | foto: facebook interpreta

Britské žebříčky hlásí i tento týden nové lídry: v singlech kraluje dámská trojice Jessie J, Ariana Grande a Nicki Minaj s "Bang Bang", alba si pak podmanili Alt-J, jejichž druhá studiovka "This Is All Yours" se prodává lépe než opěvovaný debut. Na dalších místech následuje slušná nálož novinek.
Jessie J feat. Nicki Minaj & Ariana Grande - Bang Bang
© facebook interpreta
SINGLY - Tři roky čekala Jessie J na další #1 úspěch v britském singlovém žebříčku. Po "Price Tag" a "Domino" z roku 2011 se piedestalu nově dočkala i s "Bang Bang", prvním singlem z chystané říjnové kolekce "Sweet Talker". Spolupráce s Arianou Grande a Nicki Minaj se stala objektem zájmu dvaadevadesáti tisíc kupujících, slušný přírůstek obstaraly také streamy, kterých bylo přes osm set tisíc.

Dodejme, že pro Minaj se jedná o úplně první singlový triumf, až dosud bylo jejím maximem dva roky staré stříbro hitu "Starships". Jak si asi povede "Anaconda", která na ostrovech vychází v polovině října? To Ariana už jedničku ochutnala, před pár měsíci na ni vystoupala s "Problem".

Pánové z dua Sigma a Paloma Faith se po minulém zlatém startu přesunuli na dvojku, bronz konečně urvala Taylor Swift. Ta se "Shake It Off" už od srpna pravidelně obsazovala příčky těsně pod stupni vítězů, medaile jí ale stále unikala. Až nyní se ve svém šestém týdnu v žebříčku probojovala na třetí post a překonala výsledek minulého pilotu "We Are Never Ever Getting Back Together", jenž se musel spokojit s bramborovým umístěním. Lépe už na tom zpěvačka byla jen s "Love Story" a "I Knew You Were Trouble" (v obou případech druhá pozice).

Nedávní vítězové Calvin Harris s Johnem Newmanem elitní trojici opouštějí a s "Blame" je najdeme na čtvrtém stupínku, hned za nimi jsou další bývalí šampioni Lilly Wood & The Prick zásluhou "Prayer In C". Sam Smith si šestku drží, ze sedmičky už ale dotírá George Ezra, který má po "Budapest" zaděláno na další výrazný hit - "Blame It On Me" totiž týden co týden stoupá.

Svá místa museli britskému písničkářovi uvolnit Professor Green a Tori Kelly, Iggy Azalea a Rita Ora i již velmi dlouho bodující MAGIC! s "Rude". A to je z první desítky vše.

I za jejími branami se ale děly zajímavé věci - zaujme hlavně třiatřicáté místo Meghan Trainor a aktuálně největšího hitu v zámoří "All About That Bass". Singl totiž v Británii ještě nevyšel, přesto si už našel cestu do hlavního čtyřicetimístného žebříčku, stačily mu k tomu streamy. Je to poprvé, co jejich výhradní vliv katapultoval nějakou písničku tak vysoko.

    Top 10 - singly:
  1. N Jessie J. feat. Nicki Minaj & Ariana Grande - Bang Bang
  2. Sigma feat. Paloma Faith - Changing
  3. Taylor Swift - Shake It Off
  4. Calvin Harris feat. John Newman - Blame
  5. Lilly Wood & The Prick feat. Robin Schulz - Prayer In C
  6. Sam Smith - I'm Not The Only One
  7. George Ezra - Blame It On Me
  8. Professor Green feat. Tori Kelly - Lullaby
  9. Iggy Azalea feat. Rita Ora - Black Widow
  10. MAGIC! - Rude

Kompletní singlový žebříček je k vidění zde.

Alt-J - This Is All Yours
© facebook interpreta
DESKY - Dvouletý debut indie rockerů Alt-J zdobil zisk prestižní Mercury Prize, v prodejním žebříčku se ale deska "An Awesome Wave" vyšplhala nejvýše na třináctou příčku. Novinka "This Is All Yours" ale startuje rovnou na vrcholu, když si ji pořídilo zhruba o pět tisíc fanoušků víc, než jich zatoužilo po druhé Barbře Streisand. Ta si tak s "Partners" uchovala dvojku z minulého týdne.

Ani nezničitelný Sam Smith svou pozici nemění a s "In The Lonely Hour" si hlídá bronzový stupínek. Podobnou trvalkou je i čtvrtý George Ezra, hned za ním se umístila druhá nejvýše umístěná novinka týdne - Leonard Cohen a "Popular Problems". Kanadský muzikant oslavil před pár dny osmdesátiny, přesto ho stále chuť k tvorbě nových alb nepřešla, stejně tak o ně neztrácejí zájem posluchači.

Ed Sheeran se s "X" tentokrát umístil na šestce, následují The Script, kteří se na vrcholu moc dlouho neohřáli a po jediném týdnu padají až na číslo sedm. Zbytek první desítky pak obstaraly už jen novinkové kusy. Nejlepší kariérní výsledek si osmičkou zapsal milovník elektroniky Aphex Twin, devátý je americký rocker Joe Bonamassa díky "Different Shades Of Blue".

Do Top 10 se vmáčkli také Tony Bennett a Lady Gaga s hojně diskutovaným jazzovým počinem "Cheek To Cheek". Zajímavostí je, že pro osmaosmdesátiletého Bennetta se v rámci řadových alb jedná o teprve druhou návštěvu britské elitní desítky, přičemž tu první absolvoval před třemi lety, kdy krátce po smrti Amy Winehouse dosáhl pětky s nahrávkou "Duets II", která zahrnovala právě spolupráci s předčasně zesnulou talentovanou zpěvačkou, nahranou nedlouho před jejím skonem. Z hlediska kariéry Lady Gaga se pochopitelně desítka nemůže rovnat předchozím výsledkům - "The Fame" (počítáno dohromady s "The Fame Monster"), "Born This Way" i "ARTPOP" slavily zlato.

Jako dvanáctý nejprodávanější startuje Professor Green s "Growing Up In Public", Erasure berou s "The Violet Flame" dvacítku a o pozici níže zakotvil Lenny Kravitz zásluhou "Strut". Novinek byla zkrátka spousta, s čímž se ale na konci září musí počítat.

    Top 10 - alba:
  1. N Alt-J - This Is All Yours
  2. Barbra Streisand - Partners
  3. Sam Smith - In The Lonely Hour
  4. George Ezra - Wanted On Voyage
  5. N Leonard Cohen - Popular Problems
  6. Ed Sheeran - X
  7. The Script - No Sound Without Silence
  8. N Aphex Twin - Syro
  9. N Joe Bonamassa - Different Shades Of Blue
  10. N Tony Bennett & Lady Gaga - Cheek To Cheek

Kompletní albový žebříček je k vidění zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY