Martin Kyšperský se na svém BMX vrací o čtvrt století zpátky. Do dětství

23.09.2014 10:28 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

V loňském roce vydal Martin E. Kyšperský, ten co hraje v Květech, Čvachtavém lachtanovi nebo s Muchou, svou další sólovou desku "Svetr". Krásné album, které jsme trestuhodně zapomněli na musicserveru zrecenzovat. A jednou z nejlepších (a mou fakt nejoblíbenější) písní je "BMX ABC". Skladba, která odkazuje ke kouzelným artefaktům a pokladům, jež byly světem kluků vyrůstajících v osmdesátých letech minulého století. BMX, ABC, Malý bůh, Údolí vejce, Gojko Mitić. Pokud vám to nic neříká, jste moc mladí. Ale kdo to zažil, vrátí se spolu s písní s notnou dávkou nostalgie do těch bezstarostných let.

Martin Kyšperský nám k tomu řekl: "Skladba 'BMX ABC' je koláží vzpomínek z dětství. Když mi bylo tak deset, dvanáct let, nejraději jsem chodil jen tak ven. Kopal do kamenů, házel někam klacky, prohlížel si, co kde najdu. Dlouhé hodiny příjemného nic. Zdánlivě! Nakonec se toho vždycky dělo hodně. Toto video obsahuje dva takové výlety o čtvrt století později. Denní v okolí Stránské skály a noční v parku Lužánky."

A dodává "Píseň vyšla na albu 'Svetr' (Polí pět, 2014). Kromě nástrojů, na které hraju sám, je tam hodně samplů. Beatbox Ondry Slavíka z kapely Zrní, natočený na zvukové zkoušce, piano nahrané na dvoře Café Neustadt, neznámý dudák na Václavském náměstí a zvonečky natočené v nyní již neexistující čajovně v Litomyšli."



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY