shop.musicserver.cz
Bright Light Bright Light - Life Is Easy

Newyorský sen v podání Bright Light Bright Light

Vydáno: 28.09.2014 16:30 v sekci Recenze - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Sir Elton John mu hostuje na desce a vzal si jej i coby support na své právě probíhající turné. Bright Light Bright Light zažívá velké věci a letošek mu napevno zůstane vryt do paměti, nejenom díky vydání druhé desky "Life Is Easy". Ta je pevně ukotvena k New Yorku, nabízí několik hitovek a působí vyrovnaně.

8/10

Bright Light Bright Light - Life Is Easy

Vydáno: 07.07.2014
Celkový čas: 47:50

Skladby: Everything I Ever Wanted, There Are No Miracles, I Wish We Were Leaving (with Elton John), An Open Heart, Good Luck, I Believe, Lust for Life, More Than Most, In Your Care, Too Much, Happiness

Vydavatel: Self Raising Records

Rod Thomas podnikl cestu do New Yorku, kde strávil dostatek času, aby zde stihl natočit své druhé album. Při volných večerech dýdžejoval, potkával nové tváře, které se mu nepřímo stávaly inspirací. Bright Light Bright Light (název si vypůjčil z fráze, kterou pronesla postava Gizmo ve filmu "Gremlins") začínal u klavíru, záhy však objevil své zalíbení v housu a synthpopu. Pro vznik "Life Is Easy" opustil rodnou Anglii, ulice Londýna a celkem brzy začal střádat své nápady. O tomto odloučení a srovnání se s ním plně pojednává text a video k písničce "In Your Care".

Make Me Believe In Hope (8/10)

Bright Light Bright Light - Make Me Believe In Hope
© facebook interpreta
Zpěvákova první deska "Make Me Believe In Hope" vyšla ve dvou rozličných verzích. Na jedné ji Bright Light Bright Light prezentuje jako chytlavý electropop s prvky retra a diska, tu do nebes vychvaloval i server Popjustice. Na pozdější variantě s podtitulem "Blueprints Version" Rod nechal elektroniku ve skříni a natočil všechny písně jen s klavírem a mnoha hosty, včetně spřízněných The Sound Of Arrows. Samotnému vydání předcházelo hned několik singlů; "Love Part II" dokonce vyšel se speciální značkou spojenou právě se zmíněným Popjusticem. Na něm se pak prvně objevila i skladba "Cry At Films" coby b-strana, v ní hostuje kytarista Del Marquis (ze Scissor Sisters), z této spolupráce vzešla i Thomasova participace na jeho projektu Slow Knights a povedené prvotině "Cosmos". Rod vlastní snadno rozpoznatelný hlas, zapamatovatelný rukopis a nechybí mu cit vtisknout do tvorby nemalé množství hitovosti. "Make Me Believe In Hope" šlape od prvních chvil, "Feel It" má neoblomný groove, "Moves" a "Disco Moment" nezapřou onu zmiňovanou chytlavost, a pokud máte rádi balady, závěrečné "Debris" a "Grace" si vás snadno získají. Klavírní podoba "Make Me Believe In Hope" pro svůj vyčnívající melancholický podkres zabere spíše na podzim, naopak pulsující originál je spíš do jara vepsanou nadějí.

Na "Life Is Easy" asi nejvíce upozornil, kromě již zmíněné "In Your Care", něco jako duet "I Wish We Were Leaving", ve kterém několik frází a jednu sloku nazpíval sám Elton John. Rázem z toho byl jeden důležitý milník jeho kariéry a impuls dotvořit vypilované album s jasně rozpoznatelnými prvky slyšenými již na "Make Me Believe In Hope". Reminiscence synthpopu s odkazem na protančená devadesátá léta (patrným třeba v "Good Luck") se stala základem všeho. Rod tyto vjemy s lehkostí transformuje do chytlavých melodií, ty korespondují s náladami v textech. V nich se v náznacích objevuje nejenom radost, víra v optimismus, ale i zcela kontrastní smutek a melancholie - tato linie je jakousi spojnicí celé desky. "An Open Heart" je i velkou poctou New Order, kdy klávesové rejstříky připomenou fascinaci jménem "True Faith".

Bright Light Bright Light dokáže jednotlivé skladby díky výrazovým prostředkům nechat důmyslně vygradovat a naplno jimi tak obepnout emoční prohlubně a zákoutí, do nichž snadno zapadnete. V tomto ranku figurují zejména "Everything I Ever Wanted" a dojemně zahalená "Lust For Life". Pomalejších tracků zde nakonec příliš není, své místo si však našly třeba v podobě "More Than Most" a závěrečné "Happiness". Nahrávka v mnoha úrovních naplňuje podstatu popu, aniž by zbytečně padla do hlubin patosu a slovní prázdnoty. Pomocníky jsou pak patrné žánrové úkroky a načerpané vlivy okolí. Zároveň je to i svým způsobem splněný Americký sen, včetně překonání jeho nástrah a záludností. Dalším nepřehlédnutelným faktorem je (sice dobře maskovaná) osobní zpověď autora, ryze civilní, plachá, a přesto uvěřitelná, nestojící jen na vzdálenosti mezí jím a vlastní rodinou.

Matters: EP & Non Album Tracks (7/10)

Bright Light Bright Light - Matters
© facebook interpreta
Rod na své singly a épéčka často vkládá zajímavé b-strany, jejichž počet by vydal na jedno slušně našlapané album. V rámci Cassette Store Day (ten letos připadl na sobotu 27. září a je obdobou Record Store Day) přichystal speciální kazetovou kolekci spojenou právě s deskou "Life Is Easy". Kolekce "Matters: EP & Non Album Tracks" na své a-straně nabízí pětici béček z tohoto období, z nichž třeba "Wishful Thinking" nebo "Movement In The Dark" by klidně mohly plnit funkci singlových áček. Druhá strana kazety nabízí stejný počet rarit - dočkáme se převážně klavírních přepracování nejenom hitovek "In Your Care" a "I Wish We Were Leaving" (ta je tentokráte bez Eltona a dojímá snad ještě víc). "Winter Version" titulní "Matters" je něco jako acapella variace, v níž vynikne zejména atmosféra textu. Zamrzí snad jen fakt, že zde není umístěná dost vyvedená "Arms Of Another" z aktuálně vydané singlovky "An Open Heart". Několik málo kusů kazet se prodávalo i prostřednictvím jeho obchodu a vyprodaly se v řádu minut. Digitální obdoba épéčka je k dispozici na tomto místě, kde si jej můžete i poslechnout.

"Life Is Easy" pokračuje na vyšlapané cestě debutu "Make Me Believe In Hope", působí však sevřeněji a vyrovnaněji. Bright Light Bright Light tímto uzavřel jednu etapu svého newyorského pobytu/snu a do blízké budoucnosti je jasné, že se tam bude často vracet nejenom pro inspiraci. "Life Is Easy" je optimistické, se siluetami melancholie, ale takový už Rod Thomas ve skutečnosti je a zůstává jím i nadále.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
girl in red - I'm Doing It Again Baby! 9/10
Recenze: girl in red je zpátky! Na desce "I'm Doing It Again Baby!" překypuje sebevědomím girl in red, norská alternativní popařka s červenou čepičkou, se na druhé studiovce "I'm Doing It Again Baby!" znovu hlásí o slovo. A je to jenom dobře. Upřímné, otevřené a autentické umělkyni se totiž se svou nakažlivou a... čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Iveta Bartošová - Málo mě znáš 7/10
Hudba v TV: Třídílný dokument "Málo mě znáš" citlivě provází kariérou Ivety Bartošové V návaznosti na úspěch seriálu "Iveta" uvedla streamovací platforma Voyo dokument "Málo mě znáš". Jeho tři díly režíroval Tomáš Klein, který dává na zpěvaččin příběh nahlédnout z mnoha různých úhlů pohledu. Také tento... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 15:00 v sekci Recenze | Hudba v TV
The Libertines - All Quiet On The Eastern Esplanade 8/10
Recenze: The Libertines se na "All Quiet On The Eastern Esplanade" vracejí do minulosti a demonstrují svou sounáležitost Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern... čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 00:00 v sekci Recenze
Mirai - TOMODACHI 5/10
Recenze: Album "TOMODACHI" zachycuje Mirai v období tvůrčí krize Také na své čtvrté studiovce pokračují Mirai v tradici japonských názvů, na hitový standard předešlých počinů ale novinka "TOMODACHI" nenavazuje. Muzikanti říkají, že si na této desce hrají, spíše se ale zdá, že zkrátka... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 16:30 v sekci Recenze
Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2)
Rozhovory: Marcell & fiedlerski - Táta mě inspiroval, nastavoval hranice (2/2) Když fiedlerskému zemřel otec, vydal se s Marcellem do Alp a tam společně pracovali na desce, která je jiná. Těžká. Bolavá. Obtížně šlo přistoupit i k rozhovoru - jak se chcete s cizím člověkem bavit o něčem tak osobním? Jak se... čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 10:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Elton John otevřel síť pop-up shopů s brýlemi. Část výdělku půjde na pomoc lidem žijícím s HIV (13.04.2023 12:58)
- Nové desky 12/2023 - od Depeche Mode přes Lanu Del Rey po Fall Out Boy (28.03.2023 17:30)
- Elton John se s Británií rozloučí na Glastonbury (06.12.2022 08:11)
- Video: V novom klipe letného hitu Eltona Johna a Britney Spears "Hold Me Closer" interpretov neuvidíte. Zato je plný tanca a farieb (29.09.2022 16:16)
- Mary McCartney natočila dokument o studiích Abbey Road. Brzy bude na Disney+ (26.09.2022 10:43)
- Audio: Hořkosladký návrat - ve společném singlu "Hold Me Closer" nejsou Elton John ani Britney Spears skoro slyšet (27.08.2022 09:07)
- Elton John a Britney Spears chystají duet "Hold Me Closer". Na obalu jsou oba jako malí (21.08.2022 17:53)
- Nové desky 23/2022 - od George Ezry přes Carrie Underwood po Nikol Bókovou (15.06.2022 08:00)
- Vzniká dokument o Eltonu Johnovi (19.05.2022 15:44)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Čt 18.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Themroc Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Queen Adele AC/DC U2 Sia Rush Beyoncé Bono Taylor Swift Linkin Park Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu