shop.musicserver.cz
Kabát, Vypich, Praha, 13.9.2014

Kabát předvedl na Vypichu nablýskanou, ale rutinní show

Vydáno: 14.09.2014 16:08 v sekci Naživo - Milan Menčík | foto: Patrik Bouzek

Říká se, že dvakrát do téže řeky nevstoupíš. Kabát se ale nebojí ničeho, proto si po pěti letech znovu troufl zaplnit prostranství na pražském Vypichu. Více než rok se připravoval na jediný letošní koncert před domácím publikem. Znovu vsadil vše na jednu kartu. Vyplatilo se to?

Live: Kabát

Místo: Vypich, Praha
Datum: 13. září 2014
Předkapely: Lo Hrůzová, D.A.D.
Seznam písní, které zazněly: Úsměv pana Lloyda, V pekle sudy válej, Porcelánový prasata, Opilci v dějinách, Máš to už za sebou, Žízeň, Centryfuga, Starej bar, Colorado, Dávám ti jeden den, Králíci, Víte jak to bolí, Bruce Willis, Šaman, Go satane, go, Na sever, Bára, Pohoda, Dole v dole, Stará Lou, Kalamity Jane, Shořel náš dům, Burlaci, Malá dáma, Joy, Kdoví jestli, Virtuóz, Buldozerem, Banditi di Praga, Ebenový hole, Moderní děvče Fotogalerie

Kabát slaví čtvrt století na scéně. Jak to udělat, aby byly oslavy důstojné nejpopulárnější porevoluční kapely, aby se podařilo zabavit co nejvíc lidí a aby akce v porovnání s Vypichem 2009 nepůsobila jako přes kopírák? Tyto a mnohá další dilemata skupina řešila už v průběhu minulého roku. Taková monstrózní akce není jen tak: veškeré zařizování, shánění různých povolení a razítek je třeba začít už víc jak rok dopředu. Jakmile se ale stanoví termín, celá mašinérie se rozjede a už ji nejde zastavit.

Lo Hrůzová
© facebook.com/lohruzova
Letos angažovala formace i předkapely - naprostý úvod programu patřil mladé vítězce Hlasu Česko Slovenska Lence Lo Hrůzové, která jako členka týmu Josefa Vojtka dostala privilegium vystoupit před publikem čítajícím desítky tisíc hlav. Společně s kapelou vyšperkovanou o elitní a zkušené kytaristy Marcuse Trana a Yardu Helešice vsadila na předělávky zahraničních hitů. Po svém a s velikou bravurou předvedla skladby od Lenny Kravitze, Depeche Mode či Patti Smith. Co jí ale vůbec nešlo, byla prezentace na pódiu mezi písněmi.

Nebýt nápověd od zmíněných zkušených muzikantů, neznalí lidé by se nejspíš nedozvěděli ani její jméno a Kabát by se nedočkal veřejného poděkování za pozvání. O jakékoli sebepropagaci ani nemluvě: zpěvačka divákům neprozradila na čem pracuje, kde se o ní mohou dovědět víc či kde ji mohou vidět a slyšet.

D.A.D.
© facebook.com/pages/dad
Dánští výtečníci D.A.D. jsou v tomto směru zcela někde jinde. Zpěvák Jesper Binzer se naučil několik českých frází, což působilo mile, stejně jako jeho výslovnost "Mili lidé" a "Jak se k...a máte?" Samotná muzika byla poctivým hard rockem. Mnozí tvrdí, že právě D.A.D. je dánský Kabát. Nebo - lépe řečeno - Kabát jsou čeští D.A.D. Na tom ale tolik nesejde. Horší byl fakt, že jejich muzika s publikem nic moc nedělala a ani na frontmanovy opakované výzvy k rozezpívání publika prostě nedošlo. Nepomohly tomu ani bizarní kostýmy a divoké tvary nástrojů baskytaristy Stiga Pedersena. Hodinový set byl na nedočkavé publikum příliš dlouhý.

Před hlavními hvězdami nastoupila skvadra bubeníků, která Vojtka a spol. uvedla na pódium. Úvodní tóny patřily méně známé písni z alba "Corrida" nazvané "Úsměv pana Lloyda", nicméně hned poté začala formace, přesně jak slíbila, sypat hit za hitem. Kabáti hráli precizně, drobné chybičky v textu "Dávám ti jeden den" Vojtek dokázal využít ve svůj prospěch a koncert letěl kupředu závratnou rychlostí. Oproti minulému Vypichu kapela vyměnila zhruba čtvrtinu písní a slyšet "Centryfugu", a hlavně "Králíky", při kterých se zpěvák nechal doprovázet pouze tubistou, bylo nesmírně osvěžující.

Kabát, Praha, Vypich, 13.9.2014
© Patrik Bouzek
Jenomže takových okamžiků se během dvouhodinovém programu objevilo poskrovnu. Donekonečna omílané songy měly znovu drtivou převahu a fanoušci, kteří očekávali, že by mohla zaznít některá ze starších ostřejších pecek, byli víc zklamaní než po prvním koncertu na stejném místě. Tehdy alespoň zazněla část skladby "Má ji motorovou" nebo "Óda na konopí". Kabát také umí napsat chytlavé pomalejší písně, na fanoušky oblíbené "Schody" či "Ohroženej druh" se však nedostalo ani tentokrát.

Kabát, Praha, Vypich, 13.9.2014
© Patrik Bouzek
Nešlo přeslechnout ani sice intenzivní, leč rychle pomíjející reakce diváků po jednotlivých písních, jako by na většinu z nich po tom několikahodinovém čekání na hlavní hvězdy večera prostě padla únava. Akci by moc prospěla slibovaná nová deska, několik písní z ní a také méně sázek na jistotu, které se formaci sice vyplatí, ale časem omrzí. Po minulém Vypichu následovalo album "Banditi di Praga" (z něj zahráli pouze dvě písně), turné k této desce a šňůra koncertů s big bandem, která v podstatě také spočívala v odehrání největších hitů.

Možná srovnáváme nesrovnatelné, ale vzpomeneme-li na Olympic, kteří mění repertoár každým rokem, neustále nahrávají nový materiál, osvěžují staré a dávno zapomenuté písně a snaží se pořád přicházet s něčím novým, skoro se až zdá, že Janda a spol. slaví dvacet pět let na pódiu a Kabát padesátku. Přitom je to přesně naopak. Chtělo by to více odvahy a neusnout na vavřínech.


NÁZORY
  • Kabát (Gustav, 14.09.2014 19:42) Reagovat

    Ty nové songy bych vyměnil za nějaké z alba Čert na koze jel...kromě Kralíků, tam nehrála ani jedna :/

    • Re: Kabát (Jirka N., 15.09.2014 18:37) Reagovat

      ... řekl bych, že tentokrát byl play list sestaven uvážlivě a rovnoměrně. Možná to říkám proto, že mi nejvíc sedí deska Corrida ... :o) Ale i tak z prvních čtyř desek 8 písní - to není zas tak málo. ¨
      A desku Čert na koze jel nepovažuji za obzvlášť zdařilou. Jen titulní píseň, Všechno bude jako dřív a Wondera mám v TOP30.

  • koncert (Mirek, 15.09.2014 09:26) Reagovat

    Myslím že Lo Hrůzová předvedla to co uměla a komunikace s publikem a co mezi skladbama ji teprve čeká. Hlas byl velmi dobrý a když bude chtít ostatní přijde. Postavit se před 60.000 lidí chce odvahu. Každej nějak začínal. D.A.D. dali skvělou muziku. hlas a podání byl ona velmi dobré úrovni a rozezpívat publikum bylo velmi těžké, protože text který se snažili předhodit publiku nebyl příliš srozumitelný. Nic méně sešlo-li by se více příznivců této kapely jistě by se to podařilo. Kabát měl úžasnou scénu a velmi brilantní zvuk, myslím že se podařilo skloubit i spoustu světelných efektů s pyrotechnikou. výběr skladeb byl jaký byl, myslím že nešlo šlápnout vedle. Do dvou hodin nelze vtěsnat vše a tak se muselo vybrat mezi tutovkama který nesmějí chybět a tím co se dlouho živě nehrálo a nebo málo. Věřím že koncert tohoto ražení se ještě někdy v budoucnu zopakuje.

    • Re: koncert (Jirka N., 15.09.2014 18:30) Reagovat

      Souhlasím. Lo ať hlavně dál tak pěkně zpívá. Mluvit může, až jí bude 75 let jako mistru Gottovi.

      • Re: koncert (Monika, 01.10.2014 12:54) Reagovat

        Tou dobou jsme byli zrovna na Djerbě a tak jsme vzpomínali aspoň na zážitek z minulého Vypichu!!!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Depeche Mode v Praze skvěle zahráli, svou show ale neoslnili (23.02.2024 14:13)
- Fotogalerie: Depeche Mode odehráli ve čtvrtek v O2 areně koncert, na který se bude ještě dlouho vzpomínat (23.02.2024 08:35)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (10-1) (02.02.2024 19:00)
- Video: Depeche Mode se v "Before We Drown" symbolicky loučí (30.01.2024 08:52)
- Na slovenském Topfestu 2024 vystoupí Scorpions i Kabát (01.12.2023 18:18)
- Absolutní slavicí je poprvé Ewa Farna. Zvítězili také Marek Ztracený, Kabát a Calin (24.11.2023 23:45)
- Video: "My Favourite Stranger" je setkáním Depeche Mode s tajemnou cizinkou... bez Depeche Mode (22.09.2023 07:55)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Depeche Mode v Letňanech zahnali déšť a ovládli masy lidí (31.07.2023 10:00)
- Fotogalerie: Depeche Mode smrti navzdory v obrazech (31.07.2023 09:11)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Kryštof Bono Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu