Září v popu 2014: Pokračovala invaze zadků, Lady Gaga si podmanila jazz a U2 se fandilo i nadávalo

08.10.2014 08:00 - Josef Martínek | foto: therockrevival.com

Jennifer Lopez a Iggy Azalea vystrčily zadky, U2 nečekaně vydali nové album a Pharrell Williams to rozbalil v Praze. V Česku vyšla solidní sbírka povedených desek, mezi nimiž vyčnívají Lenka Dusilová nebo Markéta Irglová. Co dalšího se v popovém světě během září událo? Čtěte v našem měsíčníku.

Zahraniční část


NOVÉ SINGLY A VIDEOKLIPY

Singl září: Lady Gaga - Bang Bang (My Baby Shot Me Down)

To bylo zase povyku, když Lady Gaga dostala za videoklip "Bang Bang (My Baby Shot Me Down)" deset bodů z deseti. Jenže nedá se svítit: její verze klasiky ze šedesátých let oslnila řadu posluchačů a je úplně irelevantní, jestli by to nějaká jazzová specialistka zazpívala lépe, protože z pohledu výkonu popové zpěvačky, která si příležitostně střihla jiný žánr, jí prostě nejde nezatleskat. Co jsme o jednoduchém koncertním klipu napsali, si můžete připomenout v nedávném článku.

Nebyl to jediný kousek z jazzového alba "Cheek To Cheek" Mother Monster a legendárního Tonyho Bennetta, který nás zaujal: už dříve jsme mohli vychutnávat neméně povedený "Nature Boy". Desku coververzí chystá i Francouzka Zaz, představí ji v listopadu, přičemž první singl "Paris Sera Toujours Paris" se nám líbil. O francouzské metropoli bude pojednávat celá nahrávka, symbolicky pojmenovaná právě "Paris".

S jiným stylem hudby, než na jaký jsme u ní zvyklí, si pohrává také někdejší rebelka Pink, která se dala dohromady s písničkářem Dallasem Greenem a postupně nám jako You+Me minulý měsíc představili hned tři singly z jejích prvního společného alba "Rose Ave". A "You And Me", "Break The Cycle" i "Capsized" jsme chválili, což vzbuzuje velká očekávání od celého, folkově laděného materiálu. Nástupce dva roky staré "Girl On Fire" by měla již brzy představit také Alicia Keys a srdceryvná písnička "We Are Here" s minimalistickým klipem patří mezi ty, co obdržely maximální hodnocení.

Pokud jste si z nabízených dam nevybrali, v přehlídce aktivit představitelek něžného pohlaví pokračujeme: Nicole Scherzinger přinesla podzimní (i když trochu průměrný) cajdák, do království táhlých melodií nás pozvala i Jessie Ware (té autorsky vypomohl Ed Sheeran), La Roux si stále jede ve svém retru, zatímco Hilary Duff by chtěla po Taylor Swift, která dává od country ruce pryč, převzít nálepku dívčí country-pop. Pořád nic? Tak to nezbývá než vytasit nejvyšší kalibr - Siu a její fenomenální hlas v křehké akustické podobě hitu "Chandelier".

Snažila se i Jessie J, jež by ráda odčinila prodejní fiasko minulé studiovky "Alive", z Becky Hill se málem podlomila kolena kolegovi Drobíkovi, zatímco zkušená Macy Gray přispěla jen svým standardem, i když povedeným. Pixie Lott vydala klip k možná nejvýraznější písničce z jinak nepříliš zdařilé desky, Ella Henderson pokračovala v lákání na svůj debut, Lorde znovu něco natočila pro "Hunger Games" a Fergie by taky ráda zamíchala pořadím hitparád. To se asi nepovede australským dvojčatům The Veronicas s neoslnivou novinkou z chystané desky. A ani The Tings Tings se komerčně poslední dobou moc nedaří, přestože čerstvý, již dávno uniklý materiál hodnotíme v redakci kladně, což dokládá i čerstvý reprezentant "Do It Again".

Co se fakt nepovedlo...

Už zase ty zadky... Trend odstartovaný loňským peprným vystoupením Miley Cyrus na cenách MTV se rychle rozšířil mezi další zpěvačky a začíná to vypadat, že ženská pop music se brzy změní v soutěž o to, která odhalí ze svého těla nejvíc. Zatímco ze srpnového provokativního videa "Anaconda" Nicki Minaj byl cítit alespoň jistý nadhled, Jennifer Lopez a Iggy Azalea už v "Booty" klesly na absolutní dno. Vzkazuje jim to, koneckonců, i rockerka Brody Dalle. A také vysoký počet záporných hodnocení na YouTube naznačuje, že tohle se opravdu nepovedlo.

A co pánové? Po pěti letech o sobě dali vědět němečtí Tokio Hotel, kteří se do propagace comebackové desky pustili s pořádnou vervou. A spousta lidí se shoduje, že za tu dobu zaznamenali slušný posun kupředu, o tom ale až v říjnovém shrnutí, kam spadá vydání zmíněné nahrávky. Své fanoušky potěšil i Moby, ovšem v prostředí elektronické scény kraloval Calvin Harris díky spolupráci "Blame" s Johnem Newmanem.

One Direction se taky nenechali zahanbit (alespoň aktivitou, hudebně to nic světoborného není, jak usoudil kolega Koc) a po letech by se na výsluní moc rád vrátil Ricky Martin. My ale fandíme spíš OneRepublic, kteří úspěšně dojí loňskou nahrávku "Native" a čerstvý klip "I Lived" je emočně velmi silný. Obstojným pop-rockem se už dlouho prezentují i finští Sunrise Avenue, kteří se letos rozhodli rekapitulovat a přihodili k výběru toho nejlepšího i nějakou novinku. Zato aktuální materiál Maroon 5 se moc nepovedl, i když klipová "Animals" patří, naštěstí, k těm světlejším okamžikům alba "V". Zmiňme ještě možný hit Nickelback, čerstvý kousek Nicka Jonase a také nadějného nováčka Nicka Gardnera.

DESKY

Album září: FKA twigs - LP1

Debut "LP1" britského objevu jménem FKA twigs sice vyšel už v srpnu, nicméně vždycky chvíli trvá, než se rozkřikne, že je něco mimořádně povedené. A tak jsme vám recenzi přinesli až v září, když bylo jasné, že první album milovnice elektroniky si vysloužilo nominaci na prestižní Mercury Prize. "FKA twigs si své posluchače vybírá, zůstanou pouze ti, kteří se její hudbě naprosto oddají a pečlivě poslouchají každé slovo," upozorňuje však Jaroslav Hrách. Co dalšího o šestadvacetileté interpretce napsal, se dozvíte přečtením jeho rozboru.

K nejvíce diskutované novince, té od U2, se ještě dostaneme níže, jinak bylo ale září na zajímavá popová alba překvapivě docela chudé. "Cheek To Cheek" Lady Gaga a Tonyho Bennetta jsme v dvojí recenzi hodnotili slušně, avšak vyloženě nadšeně také ne, ale hlavně se nejedná o pop, nýbrž o jazz. Hodně se mluvilo o americké debutantce Banks, která si od Marty Šindlauerové vysloužila osm bodů z deseti. "'Goddess' zcela určitě není deskou pro každého. Je temná, pozvolná, vyžadující plnou pozornost posluchače. Pokud vám nesedne její styl, pak budete čas věnovaný jejímu poslechu možná považovat za svou nejnudnější hodinu života," shrnula.

A dál? Popový rapper Professor Green představil novinku "Growing Up In Public" bez většího humbuku, vyšli také The Script nebo Chris Brown. Byť už možná úspěch hitu "Bubbly" nikdy nezopakuje, nevzdává se ani písničkářka Colbie Caillat. Desky s nálepkou tradiční pop reprezentovala kolekce "Partners" Barbry Streisand. Hned dva počiny naráz vypustil mezi fanoušky Prince a na závěr jsme si schovali debut švédského objevu Tove Lo, jehož recenzi už chystáme.

O ČEM SE MLUVILO

U2 a jejich nečekané vydání alba

Téma měsíce je naprosto neoddiskutovatelné - U2. Irští (pop)rockeři napínali své fanoušky déle než pět let, aby je najednou jednoho krásného večera šokovali tím, že se deska "Songs Of Innocence" objevila v nabídce společnosti Apple - dostali ji zcela zdarma všichni jeho zákazníci, včetně těch, co o ni vůbec nestáli. Pánové tím hudební svět překvapili ještě víc než loni Beyoncé, která si, mimochodem, o tomto kroku myslí své. Někteří jásali, jiní nadávali, proč se jim Bono a spol. cpou do telefonů a dalších zařízení. Nakonec bylo jejich nářkům vyhověno a mohli album smazat. Jedná se ale prý teprve o začátek společné hudební revoluce U2 a Applu, uvidíme tedy, s čím přijdou příště. Samotná deska pak sklízí spíše vlažnější kritiky. Naše hodnocení ale patří k výjimkám - Jan Trávníček napsal možná nejdelší recenzi v historii musicserveru a udělil legendární skupině devět bodů z deseti.

Pravidelně sledujeme také situaci kolem chystané nové desky Madonny - nejprve popový svět obletěly spekulace, že se v jednom songu opře do své kolegyně Lady Gaga, abychom se vzápětí dozvěděli, že nahrávka vyjde příští rok a obsáhne i spolupráci s Aliciou Keys. Ve studiu se zavřela i Gwen Stefani, která něco chystá s Pharrellem Williamsem, a po komerčním neúspěchu poslední desky "Britney Jean" už na další materiál pomýšlí i Britney Spears. Má být prudce umělecký.

Asi na málokteré album se ale čeká tak netrpělivě jako na třetí řadovku Adele. Ta sice ani v září nic neprozradila, na internet však alespoň unikly dvě nevydané písničky. Jedná se ale o starší materiál, novinky zatím fenomenální Britka úspěšně drží pod pokličkou. Mluvilo se také o tom, že Beyoncé a Jay-Z spolu možná natáčí desku a že Kanye West, který o sobě dal vědět, když se doprošoval ovací vestoje, si do studia přizval Lorde. S jistotou se ale nic neví, tak si raději pojďme povědět něco o novinkách, které určitě vyjdou.

Patří mezi ně další deska One Direction, kteří ani letos neporuší pravidelné roční intervaly mezi jednotlivými řadovkami. Těší se i fanoušci poprockových Nickelback, legendárních Queen, roztančené Kieszy, sólově debutující Leny Katiny z t.A.T.u., půvabné Nicole Scherzinger nebo norských elektropopařů Röyksopp. Objeví se také to nejlepší z živých vystoupení Whitney Houston a Kylie Minogue hodila jen tak na internet čtyři nové písničky. Co naopak (zatím) nevyjde, je další deska Grimes. Její hitovka "Go" se sice líbí mnohým, zpěvačka ale usoudila, že se pro její repertoár nehodí a začala od nuly.

Bulvární okénko obstarala žabomyší válka Taylor Swift a Katy Perry, Justin Bieber byl (opět) zatčen, Aviciiho sklátila nemoc a Lorde je podle Billboardu nejvlivnější umělkyní pod dvacet jedna let. Lana Del Rey se dočkala koncertu na hřbitově, kde možná brzy hudebně skončí i Take That - ztratili totiž dalšího člena. Dobré zprávy nemáme ani pro obdivovatele La Roux, která si prodejem své nejnovější desky nevydělala ani korunu. A soužití Chada Kroegera s Avril Lavigne je údajně u konce. Špatných zpráv už ale bylo dost, připomeňme si tedy radši letošní nominace na evropské ceny MTV.

KONCERTY ZAHRANIČNÍCH HVĚZD V ČESKU

Koncert září: Pharrell Williams, O2 arena, Praha

Koncertní pódia u nás v uplynulém měsíci patřila Pharrellu Williamsovi a jeho show k jarní desce "G I R L". Úspěšný muzikant rozbalil svou smršť hitů, mezi nimiž pochopitelně dominovala rádiová hymna posledních měsíců "Happy", nechyběly ale ani skladby z dob jeho působení v N.E.R.D. nebo daftpunkovská "Get Lucky". "Pharrell Williams v Praze odehrál dobrý koncert, a to i přesto, že jeho nedávná konkurence byla v některých bodech uhrančivější. Bruno Mars lépe zpívá, lépe tančí a má výpravnější show. Justin Timberlake zase boduje gentlemanským vkusem a perfekcionismem, který je vidět v každém detailu jeho vystoupení. To Pharrell má hity. A má jich tolik, že jedno vystoupení je málo. Takže zase za rok?" shrnul koncert náš reportér Jan Trávníček. Všechny jeho dojmy si můžete připomenout zde.

Kromě Pharrella jsme měli možnost vidět Tonyho Bennetta, parťáka Lady Gaga, který vystoupil v Kongresovém centru a přítomné opět okouzlil. Strhla se ale lavina jmen, která teprve uvidíme - příští rok k nám poprvé zavítá Ed Sheeran, dorazí i Queen s Adamem Lambertem nebo dvojice Paul Simon a Sting. Katy Perry si s sebou jako předskokanku přiveze současnou hitparádovou raketu Charli XCX a charismatická Francouzka Zaz přidala k pražskému koncertu ještě jednu štaci v Brně.

Domácí část


NOVÉ SINGLY A VIDEOKLIPY

Singl září: Jelen - Magdaléna

Debut "Světlo ve tmě" folk-popové skupiny Jelen už je sice nějakou dobu venku, zdá se ale, že teprve aktuální singl "Magdaléna" je z hlediska jeho propagace trefou do černého. Písnička si rychle získala oblibu u rádiových dramaturgů a v září představený klip se také povedl. Energická hitovka s návykovým refrénem snad zvedne ze židlí i ty, co jinak návrat k akustickým kořenům po vzoru Mumford & Sons nebo The Lumineers nebere.

Podzim je ale vždycky plný ploužení a klavírních balad. Na takovou náladu vsadila třeba Slovenka Kristína, nový singl "Naveky" představila také její krajanka Katarína Knechtová. A aby těch slovenských pěnic nebylo málo, zahanbit se nenechala ani Celeste Buckingham - a také ona tentokrát nazpívala baladu, i když filmovou, a tudíž pro její hlas netypicky vystavěnou.

Porotkyně jarního X Factoru také kromě vlastní tvorby pomáhá svým soutěžícím, aby nezapadli podobně jako většina hvězdiček vzešlých z talentových show. S prvním singlem přišel pánský projekt Hangover, který spojuje zpěváky z Česka, Slovenska a Maďarska, a snažila se i Veronika Stýblová, jíž právě Celeste napsala písničku "One More Time".

Trochu jiný případ je Jan Bendig, jenž patří spíše mezi ty SuperStáristy, co se po soutěži hudebně trápí a nenacházejí schopné autory. Mnohem víc se nám líbí debutanti Holden Caulfield, kteří představili klip "Daydreaming". Kolegu Věžníka potěšilo, že novou písničku vvydala mladičká Elis, zatímco o něco starší Karel Gott zpíval "Chci tě" poměrně rozpačitě. Janek Ledecký připravil album duetů a lákal na něj spoluprací s Ivanou Chýlkovou, Lenka Dusilová pro singlové účely zvolila křehkou písničku "Takafei", Jana Kirschner přihodila filmovou skladbu "Deti" a ATMO Music se tentokrát nevytáhli. O to víc překvapil Marek Ztracený, i když song "O pravdě" má stále ještě daleko ke zpěvákovým starším hitům, což lze tvrdit i o novince Support Lesbiens.. A na závěr přikládáme ještě jednoho debutanta - písničkář Tomáš Pastrňák totiž nezní vůbec špatně.

DESKY

Album září: Markéta Irglová - Muna

Už tři roky stará prvotina "Anar" oscarové zpěvačky Markéty Irglové nabídla křehký svět krásných klavírních melodií, ale až na čerstvé dvojce "Muna" ho rodačka z Valašského Meziříčí dotáhla zcela k dokonalosti. Album vznikalo na Islandu pod dohledem jejího životního partnera a producenta Mio Thorissona a zaslechnete na něm náboženské odkazy, především ale z desky srší vnitřní klid a harmonie. Recenzi chystá Jan Trávníček. Těšíme se, až nám Irglová novinkový materiál představí také naživo: v listopadu se v rámci svého mezinárodního turné hned třikrát zastaví v České republice, termíny najdete na jejím webu.

Albová nadílka byla na Česko v září poměrně štědrá. Ne že by třeba "Mezi lopatky" Kieslowski nebo "V hodině smrti" Lenky Dusilové byly vyloženě popová nahrávky, nicméně rozhodně neurazí posluchače s širším rozhledem, tedy ani ty popové. Platí to také o novince "Následuj kojota" Zrní, kdežto indiepopoví Holden Caulfieldmají přece jen o něco přímočařejší zvuk, což ale v žádném případě nevadí.

Své fanoušky opět potěšil Karel Gott, tentokrát však ne X-tým výběrem, ale po letech uvedl na trh desku s novými písněmi. Zato obě Vondráčkové rekapitulovaly, Helena se pochlubila s "Best Of The Best" a Lucie před svým odletem do zámoří dala dohromady kompilaci "Duety". Pohádkoví nadšenci si běželi do obchodů pro soundtrack "Tři bratři" a připomněli se také Ivan Hlas, který má "Vítr ve vlasech", a Verona s novinkou "Meziprostor".

Že desky teprve vydají, nám dali na srozuměnou David Deyl, jenž se spojí s orchestrem, Mňága a Žďorp, která nám rovnou nabídla obal a tracklist, nebo Ondřej Ruml, oprašující písně Voskovce a Wericha. V projektu "Hlasy" se rozhodl pokračovat Richard Müller.

KONCERTY

Nejnavštěvovanější: Kabát, Vypich

Z akcí českých interpretů tentokrát žádný Koncert měsíce vyhlašovat nebudeme, ten, o kterém se chceme zmínit, si totiž tuto nálepku podle nás nezaslouží. Skupina Kabát sice čtyři roky nevydala žádnou novou desku, přesto se jí znovu na zablácený Vypich podařilo nahnat zhruba sedmdesát tisíc diváků. Jednalo se ale spíš o rutinní standard bez překvapení, jak ve svém reportu shrnul Milan Menčík. "Chtělo by to více odvahy a neusnout na vavřínech," doporučil formaci kolem Pepy Vojtka. Jeho dojmy si můžete připomenout tady.

Z koncertního hlediska se v září hlavně oznamovala turné. Lenka Dusilová nachystala sérii vystoupení s novou deskou "V hodině smrti", Divokej Bill a Jelen se spojili pro příležitost akustické šňůry a objíždět republiku se s novým materiálem vydali také Zrní. Mandrage po úspěchu jarních koncertů doplnili kalendář turné k desce "Siluety" o další zastávky, k podobnému kroku se odhodlal Ondřej Brzobohatý. A sály bude i nadále určitě vyprodávat Tomáš Klus.

Na co se těšit v říjnu


Říjen přichystal zejména bohatou přehlídku koncertů - čeká nás (nebo už je za námi) Lady Gaga, Kylie Minogue, Passenger, Asaf Avidan, Lara Fabian, Lindsey Stirling, James Blunt a mnoho dalších.

Z alb jsme moc zvědaví na folkovou odbočku Pink v podobě projektu You+Me, debut vydá Ella Henderson a Jessie J by s deskou "Sweet Talker" mohla odčinit komerční neúspěch předchozí "Alive". Tokio Hotel, Nicole Scherzinger, Gorgon City, Jessie Ware... je toho zkrátka dost a snad si vybere každý.

Tuzemští fanoušci se dočkají v Británii nahrávané studiovky Chinaski, po pěti letech se česky zpívanou řadovkou představí Ewa Farna a Václav Neckář nám připomene, že Vánoce už se nezadržitelně blíží. O Ondřejovi Rumlovi a Davidu Deylovi už jsme se zmínili o kousek výš, hodna zaznamenání je ale určitě Jana Kirschner, které koncem října uzraje "Moruša čierna".

O tom všem ale zase něco víc až v příštím měsíčním souhrnu. Pokud vám unikl ten minulý, prázdninový, a chcete si ho připomenout, máte možnost tady.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY