shop.musicserver.cz
The Madden Brothers - Greetings From California

Z východního pobřeží na západní: Maddenovi urazili na "Greetings From California" pořádný kus cesty

Vydáno: 27.09.2014 17:00 v sekci Recenze - Simona Knotková | foto: emi.com

Když toužíte po procestování jiných hudebních destinací, než je vaše domovina, zahráváte si s ohněm v podobě konzervativních starých příznivců. Dvojčata Maddenova to dobře věděla, a pro své kalifornské kratochvíle proto založila nový projekt. Nazvali ho jednoduše - The Madden Brothers.

7/10

The Madden Brothers - Greetings From California

Vydáno: 15.09.2014
Celkový čas: 50:00

Skladby: Dear Jane (Intro), Dear Jane, Brixton, Out Of My Mind, We Are Done, U R, Jealousy (All Your Friends In Silverlake), Love Pretenders, California Rain (Intro), California Rain, Brother, Bad, Good Gracious Abbey, Suddenly, Empty Spirits

Vydavatel: Capitol Records

Jako The Madden Brothers se Joel a Benji Maddenovi poprvé představili v roce 2011. Mixtape "Before - Volume One" bere ale spousta fanoušků domovských Good Charlotte jako špatný vtip. Sourozenecké duo chtělo skrze spolupráci s rapery zřejmě fyzicky zúročit několikaleté zkušenosti za DJským pultem. Klubové publikum ale neoslovilo a o rockovém netřeba asi mluvit. Možná je proto lepší, že kompilace dvanácti songů vyšuměla stejně rychle, jako ze studia bratrů nečekaně vzešla. Coby první regulérní počin tak můžeme brát "Greetings From California".

Good Charlotte sice před třemi lety oznámili přerušení kariéry (a následně ho zase odvolali, třebaže tvůrčí i koncertní pauza se prakticky opravdu odehrává), ale neznamenalo to schování nástrojů do skříní a dovolené s rodinami a přítelkyněmi. Dvojice muzikantů se naopak stáhla do své tvůrčí dílny a několik měsíců se důkladně věnovala vývoji společné desky. Nasávala inspirace, zkoušela, k dýchánkům zvala osobnosti v podobě Pharrella Williamse nebo producenta druhých a třetích Good Charlotte - Erica Valentina. Výsledná kolekce poctivou a dobře promyšlenou práci nezapře.

A ještě malá připomínka pro stále nechápající - Good Charlotte a The Madden Brothers jsou i přes totožná jména autorů dvě oddělené jednotky. Vkládat disk do přehrávače a čekat zvuk první zmiňované skupiny by bylo pošetilé. Spílat jeho tvůrcům stylový odklon potom výkřikem do tmy od umíněného dítěte. Tohle jsou jednoduše The Madden Brothers. A ti si pod rouškou jiné značky můžou dovolit hrát cokoliv. V případě čerstvě vylisovaného alba můžeme pro pořádek uvést pop rock, třebaže takové označení je opravdu hodně obecné. Beach Boys, soul, folk i blues - to jsou jen některé z mnoha prvků, které proces skládání zásadním podílem ovlivnily. Nahrávka má tak lehce nezařaditelný střih: mainstream si svým retro nádechem asi úplně nepodmaní, ale stejně není ještě natolik alternativní. Tohle outsiderství je nejspíš právě jedním z jejích kouzel.

Vždyť už debutový singl "We Are Done" byl neodolatelný první posel. Song, který by pravděpodobně nikdo od páru rockerů nečekal, naladěn na úplně jinou žánrovou notu, byl navzdory všem okolnostem skutečně dobrý. Snad budu mluvit i za další ze základny starých GC fans, když řeknu, že byl lepší než většina repertoáru vydaného marylandskou bandou od roku 2004. Letní znělka ušitá pro rádia, ale zároveň příjemně kazící kolovrátkový průměr. Hlavně pak skladba, ze které šla poznat muzikantská zralost, vlastnost, na niž se už deset let u Good Charlotte marně čeká.

Podobně uvolněná a oslavná nálada prosvětluje také další části tracklistu. Není se čemu divit, vždyť se nám skrze nich dostává pozdravů z bájné a každým druhým (nejenom) americkým hudebníkem opěvované Kalifornie. Místa, o němž snili za chladných nocí východního pobřeží také Maddenovic dvojčata. V konejšivých melodiích "California Rain" se ohlížejí právě za tímto snovým přeludem teenagerského věku. Doby, která je odchodem otce navždy formovala. Otce, jemuž ale v dospělém věku odpustili a konečného očistce mu dopřávají prostřednictvím folkového vyprávění "Brothers".

Na debutu se The Madden Brothers ohlíží za svými kořeny, za hudební esencí doby, z níž vzešli. Možná příjemné překvapení vzhledem k předešlým počinům - elektronika takřka chybí. Přiostřenou kytaru odsekávající riffy jako modlitby pro náctileté publikum mění na mnoha místech za zvuk poctivé španělky. Hlučné bubny nahrazují za poklidné perkusové siesty. A namísto vysokého napětí přeladili na střední tempo, v němž není kam spěchat a všechno je fajn pod zlatavým oparem kalifornského léta. Sborové zpěvy, pískot, hravé střídání melodických poloh - všechny ingredience jeho rázu napomáhají.

Nebylo by ale správné nostalgie, kdyby sladkost nedoplňovala i hořkost. Smutně úsměvnou stopou je "Good Gracious Abbey". Úvod v rytmu líné bossa novy přechází do skočného refrénu, ve kterém se zpěvák nestačí během setkání po letech divit, co se proboha stalo s jeho punkrockovou kámoškou Abbey. Nejvíce něhy a emocí si bratři schovali do závěrečné "Empty Spirits". Za zvuku jemného brnkání Benjiho se Joel vrací do opuštěného baru svého mládí a s Jeffem Buckleym linoucím se z jukeboxu v pozadí vzpomíná.

Největším nedostatkem alba je poté klasický nešvar i spousty jiných nesoudných interpretů - jednoduše příliš mnoho skladeb na jeden dlouhohrající počin. "Suddenly", "Love Pretenders" nebo "Bad"; tyhle songy jsme vůbec slyšet nepotřebovali a jenom zbytečně vyplňují stopáž. Přesto nakonec z "Greetings From California" převažuje pozitivní dojem. Hudebně si na něm The Madden Brothers zavzpomínali, zrekapitulovali svá místa v životě, vzdali hold Kalifornii, která je před několika lety vzala za své. A především - konečně se představili jako skutečně zralí hudebníci.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Pharrell Williams a Travis Scott potřetí spolu. "Down in Atlanta" se chlubí pohodovým beatem (26.11.2022 13:23)
- Video: Alter Bridge v pařížské Olympii oživili vzpomínky na Buckleyho "Hallelujah" (15.12.2019 19:38)
- Video: Gesaffelstein a Pharrell Williams spojili síly a natočili futuristický videoklip "Blast Off" (24.04.2019 13:29)
- Naživo: Good Charlotte v Praze podrželi hlavně fanoušci (13.02.2019 00:11)
- Fotogalerie: Good Charlotte ve Forum Karlín (12.02.2019 10:57)
- Good Charlotte se už za týden vrací do Prahy (04.02.2019 21:51)
- Recenze: Good Charlotte na "Generation Rx" postavili bezbariérový vchod do světa punku (25.09.2018 11:09)
- Nové desky 37/2018 - od Diany Krall s Tonym Bennettem přes Olympic po Davida Guettu (18.09.2018 13:00)
- Naživo: Pharrell s N.E.R.D. Ostravu "Happy" neudělal, Beth Ditto však ano (19.07.2018 14:29)
- Naživo: Foo Fighters na Rock im Parku excelovali, Gorillaz lákali na novou desku (09.06.2018 11:16)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu