Klus ztrácí i získává v deskách, rádiím velí opět Xindl X

10.09.2014 22:17 - Marta Šindlauerová | foto: facebook interpreta

Druhý školní týden nepřináší absolutně žádné změny v singlové sekci. V elitní desítce se udrželi všichni, co v ní byli i minulý týden. Naopak albová část nám představuje nového lídra a důkaz, že Češi milují prostě všechno: od klasiky po metal. A samozřejmě Tomáše Kluse.
Xindl-X - Čecháček Made
© facebook interpreta
RÁDIA - Xindl X si prostě řekl, že první místo nikomu jen tak nedá. Z rádia zní pokaždé, když ho zapnete, a to snad z jakékoli stanice. Takže pozměněnými slovy Ondřeje Ládka: "Jsem in a dlouho nebudu retro."

Pozici si upevňuje seskupení kolem Chrise Martina, kultovní britská kapela Coldplay. O těch se v podstatě dá říci, že dosud nenahráli špatnou desku, neboť z každé kolekce se vyklubalo hned několik celosvětových hitů. Vzpomeňme například na předchozí dílo "Mylo Xyloto" z roku 2011. To si slízlo docela dost kritiky od hudebních znalců, a přesto si snad i batolata na písečku prozpěvovala "Princess Of China" nebo "Paradise". Letošní deska "Ghost Stories" je na tom - alespoň podle recenzí - docela dobře, ale opravdový hit z ní zatím vzešel jen jeden a je jím právě aktuální čtyřka v hitparádě "A Sky Full Of Stars", produkovaná Aviciim.

Avicii má prsty i v další hitovce "Lovers On The Sun", ta boduje na páté pozici. Hlavním producentem je ale samozřejmě David Guetta. O tom by se dalo s nadsázkou říci, že kdykoli si myslíte, že máte od něho na chvíli pokoj, objeví se s nějakou novinkou zase. A kdykoli zní písnička Guetty dobře, můžete si být jisti, že ji hudebník pokazí nějakým uši rvoucím intermezzem.

Na sedmdesáté druhé pozici startuje trojlístek Jessie J, Ariana Grande a Nicki Minaj s "Bang Bang", druhá jmenovaná pak o kus níže vstupuje do hitparády ze sedmdesátého sedmého místa se songem "Break Free".

Top 10 ČR - rádia:
  1. Xindl X - V blbým věku
  2. Lilly Wood & The Prick - Prayer In C (Robin Schulz remix)
  3. George Ezra - Budapest
  4. Coldplay - A Sky Full Of Stars
  5. David Guetta feat. Sam Martin - Lovers On The Sun
  6. Michal Hrůza - Zakázané uvolnění
  7. Bakermat - One Day
  8. Sigma - Nobody To Love
  9. Klingande - Jubel
  10. Chinaski - Víno

Různí - Tři bratři
© facebook interpreta
PRODEJNOST - Tomáš Klus neudržel své vedení v minulém týdnu, není tomu jinak ani v kole aktuálním. Avšak svým způsobem na prvním místě je - zlato totiž bere hudba k pohádce "Tři bratři", ve které Klus hraje i zpívá. Faktem zůstává, že se písničkář na desce podílí jen zčásti a velkou zásluhu na hitovosti kolekce má i Vojtěch Dyk.

Drastický vzestup zažívá i nahrávka "Má vlast", kterou v roce 1990 nahrál dirigent Rafael Kubelík s Českou filharmonií. Na více než hodinovém záznamu najdete cyklus symfonických básní složený z těchto částí: Vyšehrad, Vltava, Šárka, Z českých luhů a hájů, Tábor a Blaník. Smetana napsal celé dílo v době, kdy byl již hluchý

Své plody přinesla i tajemná reklamní kampaň Rytmuse a Dary Rolins ohledně jejich fingovaného rozchodu. Z dvacátého místa se deska Rytmusovy skupiny Kontrafakt dostala na příčku devátou.

Velmi vysoko se umístila novinka švédských metalistů Hammerfall. "(r)Evolution" je už jejich devátou deskou a také malým comebackem, neboť před rokem a půl vyhlásili tvůrčí pauzu.

Top 10 - prodejnost:
  1. ▲ Různí - Tři bratři OST
  2. ▲ ČF/Kubelík - Má vlast
  3. Tomáš Klus - Proměnamě
  4. new Hammerfall - (r)Evolution
  5. Eric Clapton & friends - The Breeze
  6. Hradišťan & Jiří Pavlica - Vteřiny křehké
  7. Ondřej Brzobohatý - Identity
  8. Xindl X - Čecháček Made
  9. Kontrafakt - Navždy
  10. Iveta Bartošová - Naposledy

    Úplnou rádiovou i prodejní hitparádu pro 36. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY