shop.musicserver.cz
<i>Šíleně smutná</i> Helena Vondráčková pluje i po padesáti letech kariérou s úsměvem na rtech

Šíleně smutná Helena Vondráčková pluje i po padesáti letech kariérou s úsměvem na rtech

Vydáno: 05.09.2014 08:00 v sekci Publicistika - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Snad žádná česká zpěvačka nevzbuzuje už léta tolik emocí jako Helena Vondráčková. Letos je tomu padesát let, co odstartovala svoji pěveckou dráhu, během které zvládla přerod z hvězdy totalitních pořadů v královnu diskoték. Při příležitosti vydání výběrovky "Best Of The Best" rekapitulujeme její počínání i my.

"Zatímco většina jejích konkurentů usilovně soutěžila, Vondráčková působila dojmem, že si zpívá jen tak," řekl o ní například doyen české hudební publicistiky Jiří Černý. Měl na mysli vystoupení v soutěži Hledáme nové talenty.

HV1
© archiv zpěvačky
Vondráčková vyrůstala v hudebně založeném rodinném prostředí ve Slatiňanech. "Slatiňany, to byly louky, voda, koně, klid. Táta, který mě učil muziku i mít k ní vztah, maminka... Tam se formoval můj vztah k životním a lidským hodnotám," vyznala se Helena v rozhovoru pro měsíčník Melodie na sklonku roku 1985. Dodělala si gymnázium, úspěšně zvládla maturitu a hned se s vervou vrhla na dráhu zpěvačky. Natočila svůj první song a hned z toho byl megahit jako hrom - "Červená řeka".

Šedesátá léta byla zlatá i pro ni. Snad polovina toho, co tehdy natočila, snese i dnešní přísná měřítka. Od počátečních koketérií s country ("Náramek", "Hříbě", "Tisíc mil") se dostala i k popu, swingu a rokenrolu. Mnohé písně dostaly novější kabátky v podání mladších interpretek. Vzpomeňme na Zuzku Norisovou a skladbu "Pátá" z filmu "Rebelové", "Stín katedrál" v podání Petra Muka či "Hej, pane zajíci" předělanou bizarním triem New Golden Kids.

Vondráčková také ochutnala něco, co jako malá holka neměla čas poznat: úspěch a ruku v ruce s ním přicházivší slávu. "Tehdy mi šla ze všeho tak hlava kolem, že jsem si to ani nestačila uvědomit. Cítila jsem se spokojená. Tvrdě jsem na sobě pracovala, spousta skvělých lidí mi radila, pomáhala. Lidé na ulici se na mě usmívali, potřásali mi rukama a dožadovali se autogramu. Měla jsem pocit, že mám vše, co člověk potřebuje k životu."

HV2
© archiv zpěvačky
Další dekáda už ale s sebou nenesla jen zdar. Helenu postihla krize, stejně jako celou populární scénu, která se v důsledku normalizace zcela zadrhla. Nejprve to odnesli Golden Kids. Populární trio ve složení Kubišová-Vondráčková-Neckář by zřejmě kvůli rozjetým sólovým kariérám jednotlivých členů stejně dlouho nevydrželo, ale nejmladší členka jako by se svojí kariérou nevěděla, co dál. Skákala ze stylu do stylu, kvalita materiálu byla nevyrovnaná: chuťovky typu "Slza z tváře padá" střídaly příšernosti formátu "Malovaný džbánku". Jako malá snila o tom, že se stane princeznou, a to se jí díky režiséru Bořivoji Zemanovi povedlo ve filmu "Šíleně smutná princezna".

Jenže přišla i první opravdová kauza - podepsala Helena Vondráčková antichartu, nebo ne? Sama interpretka tvrdí, že v tu dobu byla na měsíčním turné v Polsku. Na druhé straně umělci, kteří nepodepsali a svědčili u soudu, doznali, že si poté díky svému činu ani nevrzli. Známý hudební kritik Jan Rejžek se kvůli tomu dostal až k soudu. Tvrdil totiž, že Vondráčková na seznamu figuruje, a soud mu dal za pravdu. K tomu si ještě přisadil, když pro Lidové noviny tvrdil, že "zpěvačka Helena Vondráčková za svůj polistopadový profesionální návrat zřejmě vděčí kontaktům s mafiány, kteří ji v sedmdesátých a osmdesátých letech prosazovali v médiích". I tento výrok řešili pracovníci v talárech, a i když původně Vrchní soud v Praze nařídil Rejžkovi omluvu v hlavních českých médiích, Ústavní soud jeho nařízení zrušil. Mediálnímu obrazu interpretky v té době nepřispěly ani drby o jejím intimním vztahu s tehdejším předsedou vlády Lubomírem Štrougalem.

HV3
© facebook interpreta
Zpěvačka zkusila prostřednictvím jazzrockové desky "Paprsky", kterou natočila s Martinem Kratochvílem v roce 1978, oslovit i jiný druh publika. To jí ale vydrželo jen velmi krátce, než se naplno ponořila do vod v osmdesátých letech tolik populárního diska. Své obrovské pohybové nadání osvědčila v mnoha společných televizních číslech s Jiřím Kornem. Skvěle vypadala a vynikala talentem v mnoha činnostech, herectví mezi ně však nepatřilo. V již zmiňované pohádce "Šíleně smutná princezna" ještě herecké nedokonalosti skryla za mladický půvab, ve snímcích "Romance za korunu" či "Jen ho nechte, ať se bojí" se jí to však už nepodařilo. Zato doprovodné písně k filmům "S tebou mě baví svět" ("Sladké mámení") a "Jak utopit doktora Mráčka" (duet s Václavem Neckářem "Znala panna pána") se staly šlágry. Co jí pasovalo více, byla funkce moderátorky či konferenciérky. Bavičský talent prokázala později ve střihových pořadech České televize "To je šoubyznys".

Ale vraťme se zpátky do osmdesátých let. V nich završila vztah s německým manželem Helmutem Sickelem. Toho poznala na jednom z mnoha výjezdů do NDR a Sickel pro ni začal psát i písně. Z "Čas je proti nám" či "Sprint" se staly hity, kvůli velkému množství balastu v podobě songů jako "Víc ti můžu dát jen já" či "Absolutní krach" však celkově autorská očekávání nesplnil. A neosvědčil se zřejmě ani jako partner, když emigroval do Západního Německa.

S pádem železné opony nastala pro Vondráčkovou (a nejen pro ni) obrovská kariérní krize. Zpěvačka sice vystupovala nadále s kapelou Václava Neckáře Bacily, ale rádia i televizi zaplnily západní hvězdy, po jejichž tvorbě tuzemští posluchači hladověli. Blonďatá interpretka přemýšlela, čím by tak mohla zhýčkané publikum oslovit, a zabrousila proto do vyšší společnosti. Na čas opustila taneční parket a znovu se vrátila k jazzu i swingu a obnovila své působení na divadelních prknech. Ve Vinohradském divadle ztvárnila roli Fantine v muzikálu "Bídníci". Obdržela platinovou desku za čtyři a půl milionu prodaných nosičů a v polovině dekády oslavila i návrat legendárních Golden Kids. Vyšly jí i první dvě vánoční desky a k premiérovému porevolučnímu albu "Nevzdám se hvězdám" si přizvala jako producenta Vašo Patejdla ze skupiny Elán. Dlouhou pauzu mezi řadovkami vysvětlila takto:

"Rychle to uteklo. Navíc ta pauza měla logické důvody. Po osmdesátém devátém se u nás všechno proměnilo a populární hudba nebyla výjimkou. Skladatelé, kteří pro mě dříve psali, si museli nejdříve ujasnit, jestli chtějí dál komponovat tříminutové písničky, nebo jestli se budou věnovat filmové hudbě, muzikálům, reklamě, podnikání... To byl jeden z těch nejpodstatnějších důvodů, který do jisté míry způsobil, že interpreti, jenž nejsou současně autory svých písní, se na nějakou dobu ocitli v jakémsi vakuu."

HV4
© ahaonline.cz
Opravdový comeback však nastal v roce 1999, kdy jí Michal David napsal píseň "Dlouhá noc". Ta se stala hitem roku a jakýmsi předobrazem toho, kam by se měla kariéra Vondráčkové dál ubírat - znovu diskotékovým směrem. Přišla alba "Vodopád" a "Helena 2002" a další sprška hitů "To tehdy padal déšť", "Neuč slunce hřát" či "Tvou vůni cítím dál". Znovu nastala éra vyprodaných koncertních sálů, zlatých i platinových desek, k tomu získala Vondráčková jednu z hlavních rolí v komedii "Kameňák 2" a skoro se až zdálo, že se koupe jen ve štěstí.

Jenže aby bylo zrcadlo její kariéry kompletní, nelze opomenout ani osobní život, který s tím profesním úzce souvisí. Na začátku tohoto tisíciletí přišel rozvod s Helmutem Sickelem. Z depresí Vondráčkovou uchlácholila náruč Martina Michala, kontroverzního podnikatele, který dovede svoji ženu chránit opravdu houževnatě. Zpěvačka nyní častěji než dřív zaměstnává své právníky ve sporu s Českou republikou, s Martou Kubišovou i s bulvárními novinami a časopisy. Stěžovala si i Českému rozhlasu na malou hranost svých písní. Také její rodina není ze vztahu s Michalem nijak nadšená.

Za jejím úspěchem vězí hlavně tvrdá dřina, disciplína a maximální dávka profesionality. Nic z toho by však nedokázala bez vrozených dispozic a talentu, který jí bratr Jiří už v mládí svým způsobem záviděl. "Proti Heleně jsem byl vždy malinko v nevýhodě. Ve všem mě předbíhala. Když jsem uměl na kytaru tři akordy, ona jich uměla nejméně šest. Měla v sobě něco katastrofálního. Za co vzala, to jí šlo. Začala se učit na piano, okamžitě vyhrávala soutěže, šla plavat, vyhrála závody, když jsme trhali třešně, měla plný kyblík, já polovinu. To mě děsně štvalo," citoval ho časopis Melodie.

Vondráčková si za to, co dokázala na hudebním poli, zaslouží respekt. Její osobní peripetie ať hodnotí jiní. Ona sama stále hledí dopředu, i když nyní má znovu speciální důvod k bilancování.


NÁZORY
  • Dlouhá noc (Tomáš, 05.09.2014 09:21) Reagovat

    ... je z roku 2000

  • Za co? (Matěj, 06.09.2014 01:41) Reagovat

    Text mi připadá nevyrovnaný. V závěru se píše cosi o respektu, ale vzhledem k tomu, co se tam o Heleně píše, mi není moc jasné, za co že si ten respekt zaslouží? Zpěvačka to není úplně špatná... Ale ruku na srdce. Po šedesátkách to šlo od 10 k 5. Její normalizační písně, to je v lepším případě guilty pleasure. A to ostatní... vlastně taky.

    • Re: Za co? (Radek, 06.09.2014 19:58) Reagovat

      Málokterý novinář si dá tu práci, aby si nastudoval víc, než jen co se píše pořád dokola v krátkých mnohdy bulvárních zprávách. Pak to může působit, že Helena udělala pár diskotékových hitů. Zkuste tuto stránku www.helena50.cz. Třeba najdete lepší důvod, "za co" ;-)

  • Silene smutná princezna Helena Vondráčková.... (Pavol, 16.09.2014 11:30) Reagovat

    Absolútne sa prikláňam a stotožňujem s Radkom,podľa mňa je tento článok značne tendenčný,skoro až bulvárne pôsobiaci.Pani Helenka Vondráčková je bezpochyby najúspešnejšia česká speváčka na medzinárodnej scéne,výnimočná a vzácna umelecká aj ľudská osobnosť,ktorá napriek svojim nesporným úspechom zostala skromná,milá a veľmi príjemná Dáma,tých jej 50rokov na scéne je obdivuhodných a som nevýslovne šťastný,že môžem žiť v ére tejto nadčasovej Pani Speváčky,nesmierne si ju vážim a mám ju veľmi rád

  • Sílene smutná Helena Vondráčková (Pavol, 27.08.2021 23:16) Reagovat

    Milujem pani Helenku Vondráčkovú obdivujem ju od detstva temer celý život moc a moc jej fandím a nestačím sa diviť tým zlomyselným a nepravdivým komentárom kde sú ataky na Helenku až nesmierne tvrdé nepravdivé a lživé Helenku milujem a vždy ju budem milovať je naozaj úchvatná 55 rokov na scéne naozaj klobúk dolu pred touto jedinečnou Speváčkou

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně
Rozhovory: Igor Orozovič - Když zpíváte text, který je váš, nikdy ho nemůžete zazpívat špatně "Pomíjivost divadla je pro mě někdy bolestná. Oproti tomu kratičká píseň toho může obsáhnout spoustu a zůstane v nás, můžeme si ji zpívat," říká herec a muzikant Igor Orozovič. Svou čerstvě vydanou debutovou desku "Když muž... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 11:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Elán v Praze zahraje i se symfonickým orchestrem (11.03.2024 09:42)
- Fotogalerie: Václav Neckář zazpíval "Půlnoční" v Husově sboru. Podívejte se na fotky a koukněte na video (25.12.2023 16:06)
- Hudba v tisku: Megalomanská kniha "Elán" je vynikajícím fotoalbem legendární skupiny (16.12.2023 09:00)
- Hudba v tisku: Kniha "Všechny moje války" Václava Neckáře je čtivý průvodce životem legendy (19.11.2023 11:30)
- Recenze: Elán deskou "Tretie oko" rozpačitě zval na megakoncert na Letenské pláni (15.10.2023 09:00)
- Recenze: "Hodina pravdy" ukázala, že Elán má stále co říct (07.10.2023 18:00)
- Video: Václav Neckář je "Snílek". K natáčení nové písně si pozval Letní kapelu Jaromíra Švejdíka (29.09.2023 20:09)
- Recenze: Elán deskou "3000" stvrdil návrat po Rážově nehodě (23.09.2023 09:00)
- Recenze: "Hodina angličtiny" byla pro Elán pořádnou zkouškou (16.09.2023 08:30)
- Zemřel Vašo Patejdl. Spoluzakladateli kapely Elán bylo 68 let (19.08.2023 14:54)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Adele Kabát AC/DC Sia U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu