shop.musicserver.cz
Sziget festival 2014, Budapešť, 15.-17.srpna

Sziget zakončili Cee Lo Green, Outkast, Kelis či Calvin Harris

Vydáno: 20.08.2014 10:39 v sekci Naživo - Tereza Vavroušková | foto: Sandor Csudai

Sziget zakončil svůj týdenní program plný koncertů, párty a spánkového deficitu. Svým vystoupením zklamal Cee Lo Green a věčný opozdilec Kelis, překvapili naopak OutKast či La Roux. U Calvina Harrise jsme žádná očekávání neměli, takže nejvíce potěšil ohňostroj při jeho závěrečné show.

Live: Sziget Festival 2014

vystoupili: Angel Haze, Calvin Harris, Cee Lo Green, Fedde le Grand, Kelis, Klaxons, Korn, La Roux X, OutKast, The Prodigy a další
datum: 15.-17 srpna 2014

Po prvních slunečných dnech přípomínal budapešťský Obudai Island spíše Glastonbury než Sziget. Nánosy bahna a špinavé vody vedly k uzavření Sziget beach, chtěným i nechtěným bahenním koupelím, přeplněnému stanu A38, který měl výhodu uzavřené stage a také se velice rychle ukázalo, zda jste si při stavění stanu dali práci s výběrem správné lokace a vypnutí plachet.

Cee Lo Green, Sziget
© www.balaszmohai.com
Návaly bahna však byly hned po ráno odstraněny a promoklý Sziget se v pátek dočkal dalších velkých hvězd, kterými byli Cee Lo Green, Korn, Angel Haze či Kelis. Cee Lo byl zcela jistě lákadlem pro soulové fanoušky a člověk by si řekl, že koncert tak skvěloho muzikanta nemůže dopadnout blbě... Může. Ačkoliv má zpěvák tuny skvělého materiálu ze svých sólových desek, či z působení z Gnarls Barkley, repertoár byl z velké části tvořen covery, které z celého vystoupení udělaly stylový galimatyáš. Pokud má Cee Lo pocit, že jde v jednom setu elegantně spojit Pussycat Dolls a Nirvanu, tak nejde. Zpěvák po cestě do Maďarska nejspíš poslouchal Korny, kteří vystupovali hned po něm, a tak do toho s kapelou celou dobu příšerně řezali, takže třeba skvělá funko-soulová "Crazy" zazněla v podivné rockové úpravě a zpěvák všechny songy spíš vyřvával, než aby ukázal svou soulovou polohu, díky které se právem proslavil. Navíc celý koncert díky své tonáži evidentně nebyl schopný udýchat, takže si několikrát musel sednout a pódium přenechat tanečnicím či rapperům. Pokus se stejným konceptem o víkendu chystá i na Hip Hop Kemp, lze čekat, že se na pódiu velice brzo slétnou rajčata a kšilovky s rovným kšiltem.

Doprovodný program Szigetu

holy olga
© facebook interpreta
Ačkoliv je Sziget hudebním festivalem, připravil pro své návštěvníky mnoho dalších možností, jak se zabavit. V horkém počasí asi nejvíce lidí zvolilo posezení na pláži, kde však po vytrvalém čtvrtečním dešti pořadatelé zakázali koupání. Relaxovat šlo také v chill zóně, kde si mnozí užili pohodu u vodní dýmky nebo zašli na thajskou masáž. Zde také byla možnost navštívit workshopy všemožných tanců nebo bubnování na bonga. Kdo má rád i ostatní odvětví umění a nejen hudbu, trávil čas v Art zóně. Tam nás nejvíce zaujal stánek Svaté Olgy, dívky, která své portéty stylizovala do ikonických obrázků. Pro intelektuály bylo připravené muzeum maďarské historie nebo rubikova kostka, kde jste mohli hrát různé stolní hry a řešit zapeklité hlavolamy. Na Szigetu měli svůj stánek také jednotlivé maďarské univerzity. Pokud jste nechtěli moc zaměstnávat mozek, ale spíše protáhnout tělo, byla pro vás připravena mobilní posilovna a mnoho sportovních hřišť. Cizí atletické a dramatické výkony jste mohli obdivovat v každodenních cirkusových představeních.

Romantické duše se nechávali oddat v Durex stanu, kde, aby se dodrželo heslo Szigetu -ostrov svobody, se neřešilo pohlaví novomanželů. Zatímco Prahu ovládla Prague Pride, příznivci stejného pohlaví měli na Szigetu své hlavní stanoviště v Magic Mirror stanu, kde přes den probíhaly debaty o životě queer lidí v Maďarsku a večer diskotéky s vyrýsovanými go go tanečníky. Madonnu a Kylie Minogue pouštěli starší travesti DJové – show must go on. Máte-li rádi adrenalin, Sziget vám připravil bungee jumping a několik podobných atrakcí. Nejhezčí výhled na celý ostrov svobody byl z ruského kola, které stálo před hlavní stagí. Pobyt na festivalu si šlo zpříjemnit také shoppingem nebo ochutnávkou různých pokrmů či návštěvou luminária.
nabijeni, Sziget
© facebook interpreta
Sziget na rozdíl od českých festivalů nabízí širokou nabídku zboží ke koupi a jídel. Ve volných chvílích jste se Sziget pasem mohli obrážet stanoviště jednotlivých národů v rámci Island of Freedom a získávat do pasu razítka.

Tradičním problémem návštěvníků vícedenních festivalů je, kde si nabít smartphone. Řešením jsou externí nabíječky, které však vydrží jen na několik nabití, či dobíjecí stanice, které festival návštěvníkům nabízel. Na příští ročníky festival plánuje službu, kde si můžete vyměnit svou vybitou baterku za nabitou a nemusíte tak telefon odkládat z ruky.

Na vedlejší stagi se mezitím dohrávala americká rapperka Angel Haze, která si v přídavku šla zatančit s diváky a po ní se na stage chystala Kelis. Ta měla hodinu zpoždění a díky refrénu "Get High" v úvodním songu "Spaceship" jste se mohli jen domnívat, jak daný čas zřejmě strávila.

Kelis očima Dana Maršalíka

Když v roce 2005 zpěvačka Kelis přijela koncertovat do Prahy, poštvala proti sobě publikum velikánským zpožděním. Diváci po ní házeli kelímky a led z nápojů. Něco podobného hrozilo i při její letošní premiéře na Sziget festivalu. Její vystoupení začalo s hodinovým zpožděním a jen málokdo z přeplněného A38 stanu věřil, že kapela potřebuje vyřešit technické problémy. Pravděpodobnější variantou bylo, že Kelis se nedostavila ještě na ostrov Óbudai, kde se festival každoročně pořádá, nebo čeká na svou dávku povzbuzovadel, bez kterých na pódium nechodí.

Když se konečně ráčila dostavit, tvářila se nevině, jako by její zdržení bylo roztomilým doplňkem jejího představení. To už se však ozývali i fanoušci následujících Klaxons, kterým bylo jasné, že na své si přijdou s obrovským zpožděním. Američanka s hity nečekala na vyvrcholení a "Trick Me" zaznělo hned v prní části koncertu. Svým pěveckým výkonem postupně získala naštvané posluchače na svou stranu. Značně ji v tom pomáhala kapela se železnými nervy, která měla za sebou předstírané ladění nástrojů za hlasitého bučení publika v úvodním prodlení. Zpěvačka v modrých flitrovaných šatech rozezpívala a roztančila publikum dávnými hity "Milkshake", "Millionaire", nebo "Got Your Money". Mezi staršími skladbami se neztratily ani písně "Jerk Ribs", "Rumble", "Cobbler", "Friday Fish Fry" a zejména "Breakfast" s nakažlivým refrénem z aktuální desky "Food". O vystoupení Kelis na Szigetu lze říct: konec dobrý, všechno dobré.

Na víkend se festivalová areál navzdory slibnému programu paradoxně vylidnil, nebo v Maďarsku na Sziget dostávají povolenky z práce. Taneční část obstarali The Prodigy, Fedde le Grand či Calvin Harris, největším lákadlem však byli rockoví Manic Street Preachers, hiphopoví OutKast či synthpopoví La Roux.

OutKast očima Dana Maršalíka

OutKast, Sziget
© facebook interpreta
Hip hopovým headlinerem budapešťského festivalu byli jednoznačně OutKast, kteří se po letech dali opět dohromady, aby oslavili dvacáté výročí od vydání první desky "Southernplayalisticadillacmuzik". Z ní zahráli hned tři skladby. Kromě titulní písně ještě zazněly "Crumblin' Erb" a "Hootie Hoo!. A i když značná část publika znala celou diskografii kapely, bylo jasné, že všichni se těší na největší hity. Jako první přišla na řadu legendární "Ms. Jackson". Při ní ještě byli oba rappeři na pódiu spolu. Pak měl každý svou část programu. BigBoi roztančil desetitisíce posluchačů písněmi "GhettoMusic" a "The Way You Move". Při druhé jmenované mu na pomoc přišel hostující zpěvák Sleepy Brown. André 3000 svůj set začal pomalejšími a ukňouraňejšímimi skladbami "Vibrate", "She Lives in My Lap" a "Prototype", aby megahitem "Hey Ya!" způsobil davové šílenství. Festivalové publikum po sedmi dnech trvající zábavy už nemávalo pouze vlajkami, balónky, nafukovacími zvířátky a větvemi stromů, ale postupně z prostorů pro stany vzalo rovnou tři party stany a vyslalo je na výpravu směrem k hlavní stagi. Další obrovské ovace nastaly při písních "Roses" a "So Fresh, So Clean". To už na pódiu byli opět oba protagonisté, na nichž bylo patrné, že se sobě navzájem vyhýbají obloukem víc než členové kapely Lucie při letošním combeckovém turné. Hlavně André 3000 působil poněkud znuděně. Po jevišti přecházel ze strany na stranu a o diváky bavil výhradně svou blond parukou. BigBoi mnohem více komunikoval s hostujícím Sleepy Brownem, ze kterého entuziasmus sršel nejvíce. Celkově však předvedli dobrou show, do které zařadili všechny hlavní pilíře své kariéry.

La Roux, Sziget
© Sandor Csudai
Závěrečnou show festivalu dostal po loňském Davidovi Guettovi na starost Calvin Harris. Jestliže o Skrillexovi se dá s nadsázkou říci, že mu k vystoupení stačí flashka, o Harrisovi se dá bez nadsázky říct, že mu stačí funkce shuffle na YouTube. Pokud nejste příznivci playlistu Evropy 2, který Calvin za večer přehrál, mnohem lepší volbou byla britská La Roux. Zpěvačka Ellie Jackson zní naživo jako anděl a hity "I'm Not Your Toy" či "Bulletproof" roztančily celý A38 stan navzdory začínajícímu ohňostroji na venkovní diskotéce Calvina Harrise. Hlavní program festivalu zakončili elektroničtí Darkside a pokud vám sedm dní nonstop mejdanu bylo málo, DJs na všech možných stagích a barech vyhrávali až do pondělního rána.

Sziget je zkrátka nejpestřejším a nejdostupnějším festivalem poblíž našcih hranic, na který se rozhodně vyplatí zajet a spojit svůj pobyt například s návštěvou centra Budapeště. Pobyt rozhodně doporučujeme především pro insipraci českým pořadatelům, aby viděli, že i festival, který letos navštívilo přes čtyři sta tisíc účastníků, lze udělat se skvělým programem, za dostupnou cenu, téměř bez front a se skvělým zázemím pro fanoušky.

NÁZORY
  • Slecna Vavrouskova opet v akci. Koncert dua La Rou... (tom, 20.08.2014 12:56) Reagovat

    Slecna Vavrouskova opet v akci. Koncert dua La Roux byl zcela jiste skvelym zazitkem, poprosil bych jen (pro nas, kteri se nemohli zucastnit) objasnit, kdo ze je tim druhym clenem?

    • Re: Slecna Vavrouskova opet v akci. Koncert dua La Rou... (Tereza, 20.08.2014 13:08) Reagovat

      ok, Langmaid uz s Ellie nevystupuje, spatne formulovano.

      • Re: Slecna Vavrouskova opet v akci. Koncert dua La Rou... (tom, 21.08.2014 21:24) Reagovat

        V poradku, me to nevadi. Ja vim, ze to je jinak. Ale chudak ctenar, ktery by chtel brat musicserver jako zdroj informaci. Minule se treba dozvedel, ze Janelle Monae je vychazejici hvezda, ted tu zase mame jednoclenne duo. Kdo vi, co prijde priste...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Festival Sziget oznamuje prvních pětatřicet jmen roku 2024 včetně čtyř headlinerů (12.12.2023 19:37)
- Fotogalerie: Billie Eilish opanovala poslední den festivalu Sziget (18.08.2023 15:29)
- Sziget opět ukázal, že patří k nejlepším festivalům na světě (17.08.2023 19:33)
- Fotogalerie: Macklemore, Lorde a Carolina Polachek na Szigetu potěšili svoje fanoušky (17.08.2023 13:11)
- Naživo: Fenomenální Mumford & Sons nechali ohňostroj doma, čtvrtý den Szigetu ale bavili i ADONXS, AJR nebo Nirvana (14.08.2023 18:03)
- Do Szigetu zbývají dva měsíce. Festival doplnil program o další jména a pódia v čele s Party Arenou (06.06.2023 15:33)
- Na Szigetu se představí i zástupci česko-slovenské hudební scény. V Budapešti vystoupí Smack One nebo ADONXS (18.05.2023 19:19)
- Sziget oznamuje druhou vlnu účinkujících: Mumford & Sons, Lorde, Macklemore a další (14.03.2023 15:39)
- Hlavními hvězdami Szigetu budou Billie Eilish, David Guetta, Florence + The Machine a Imagine Dragons (03.12.2022 12:24)
- Naživo: "Omlouvám se za krkání," hlásala Anne-Marie před pamětihodným koncertem během pátého dne Szigetu, Tame Impala byli za ufony (18.08.2022 07:56)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková U2 Madonna Dua Lipa Rush Bono Kryštof Mirai Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu