shop.musicserver.cz
Grape festival - 1.den, Letisko Piešťany, Piešťany, Slovensko, 15.8.2014

Editors se i přes výpadek zvuku stali ozdobou Grape festivalu

Vydáno: 18.08.2014 22:39 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Michal Lukac / Grape festival

Piešťanský Grape festival poblíž česko-slovenských hranic pomalu, ale jistě nabývá na významu a jeho vyprodaný pátý ročník potvrdil jak rostoucí ambice ze strany organizátorů, tak zájem slovenského publika o kvalitní zahraniční jména, mezi kterými byli kromě Editors i Bombay Bicycle Club nebo Wilkinson.

Live: Editors, Bombay Bicycle Club, Wilkinson, Flux Pavilion, Gesaffelstein a další

místo: Letisko Piešťany, Piešťany, Slovensko
datum: 15. srpna 2014
setlist Bombay Bicycle Club: Overdone, It's Alright Now, Shuffle, Lights Out, Words Gone, Whenever, Wherever, What If, Evening/Morning, How Can You Swallow So Much Sleep, Home By Now, Feel, Luna, Always Like This, Carry Me
setlist Editors: Sugar, Munich, An End Has A Start, Formaldehyde, All Sparks, My Life As A Ghost, Eat Raw Meat = Blood Droll, Bullets, The Racing Rats, Honesty, Smokers Outside The Hospital Doors, Nothing, Bricks And Mortar, A Ton Of Love, Papillon

Kozel, Grape festival, Letisko Piešťany, Piešťany, Slovensko, 15.8.2014
© Michal Lukac / Grape festival
Ač je Grape festival dle nedávného vyjádření organizátorů stále ztrátový, už pátým rokem si v koncertně nejnabitějším srpnovém týdnu získává stále větší pozornost převážně indie-rockových, synth-popových a drum 'n' bassových fanoušků, kteří se do západoslovenských Piešťan sjíždějí ve stále hojnějším počtu. Kromě vyváženého line-upu a hudebně vyspělejší slovenské nátury za to nejspíš může i výborný poměr cena/kvalita, a proto nebylo překvapením, když před koncertem La Roux pořadatelé oznámili, že se vyhledávaná hudební přehlídka letos vyprodala a v areálu piešťanského letiště se v tu chvíli společně tísnilo na deset tisíc lidí.

Jelikož se naše výprava objevila na Grapu poprvé od roku 2011, z nějž v paměti nejsilněji utkvěly vynikající koncerty Hurts, The Wombats a hlavně neuvěřitelně sympatické Mariny & The Diamonds, je na místě uznat, že festival od té doby znatelně vyrostl do krásy. A nemohl za to jen kytičkový dress code, kterým přibližně třetina návštěvníků dala vzpomenout na pětačtyřicáté výročí legendárního Woodstocku, ale vůbec celé vizuální ztvárnění areálu, jemuž kromě grafiky pomohla také řada doprovodných aktivit.

Vec, Grape festival, Letisko Piešťany, Piešťany, Slovensko, 15.8.2014
© Michal Lukac / Grape festival
Mezi nimi zaujal například diskuzní panel s debatou o slovenské filmařině, stánky, ve kterých jste si mohli uplést věnce do vlasů, běhání v obřím kole pro křečky o kredit do mobilu, nafukovací variace na zápasy sumo, surfování, U-rampa, stolní tenis, fotbálky nebo hřiště na streetball, na kterém v sobotu večer vyvrcholil povedený turnaj ve smečování do koše o 111 EUR a seskok padákem. Na malý festival opravdu solidní výběr.

Z českých a slovenských interpretů jsme v pátek bohužel stihli jen naše Fiordmoss a slovenské trio Vec &Valihora + Škrupo. Zatímco druhým jmenovaným instrumentální exhibice zbytečně ukrajovaly z vyměřeného času další minuty, které mohly být investovány do mnohem vřeleji přijatých rapových hymen, zasněné melodie křehkých Fiordmoss si pozornost publika držely od začátku do konce. Jestli se skupině kolem Petry Hermanové letos podaří přijít po dvou EP s plnohodnotnou deskou, minimálně nominace na cenu Apollo ji nejspíš nemine.

Bombay Bicycle Club, Grape festival, Letisko Piešťany, Piešťany, Slovensko, 15.8.2014
© Michal Lukac / Grape festival
Po Britech Holy Esque, kteří odehráli prakticky stejnou show jako před pár týdny na Rock for People, patřilo pódium největší O2 stage jejich krajanům z Bombay Bicycle Club.

Hudba indie-rockového kvarteta, které se seznámilo na pohřbu, opravdu nezaujme na první poslech, pokud jí ale dáte dostatek času, začnou si k vám nenápadné, elektronikou podpořené melodie postupně hledat cestu, zakousnou se a už nepustí. Na Slovensku o tom ví, a tak partu muzikantů v přiléhavých polokošilích s rajcovně rozepnutým knoflíčkem u krku přivítali srdnatě a s našprtanými texty, což zpěvák a kytarista Jack Steadman během postupně gradujícího a vypjatého koncertu mnohokrát ocenil spokojeným úsměvem.

Dlouholetí příznivci určitě ocenili zařazení vůbec prvního singlu "Evening/Morning", svůj tvůrčí vrchol ale kapela prožívá až s novinkou "So Long, See You Tomorrow" a právě z ní v Piešťanech zaznělo krom jiného i úžasně euforické kombo "Feel" a "Luna", které v obou případech disponuje jak zajímavými videoklipy, tak nemalým hitovým potenciálem. Vyzdvihnout je třeba i vokalistku Liz Lawrence, jež v "How Can You Swallow So Much Sleep" nenásilně zastínila zbytek londýnské formace.

O chvíli později se na vedlejší Suzuki stage ve stanu předváděla zatím stále ještě spíše showcasová kapela Rangleklods, kterou si můžete představit jako dánskou variaci na mix Crystal Castles s dnes už rozpadlými Darkside, ale na víc než lhostejné pokrčení rameny to bohužel nebylo.

Editors, Grape festival, Letisko Piešťany, Piešťany, Slovensko, 15.8.2014
© Michal Lukac / Grape festival
To Editors dokázali vyvolat bouřlivější emoce. Z počátku ale šlo o ty negativní, neboť hned v závěru první písně "Sugar" vypadl zvuk a kapela se na nekonečných sedmnáct minut odebrala zpět do zákulisí. Co ale mohlo skončit noční můrou, se nakonec podařilo vyřešit. A protože Editors nejsou Placebo, vrátili se s omluvou zpět na pódium a odehráli plnohodnotné vystoupení v plánované délce.

Charismatický Tom Smith s vysoko pověšenou kytarou a nepostradatelnými kotletami byl za mikrofonem nepřehlédnutelný a jeho grimasy a podivné pohybové kreace, které čítaly divoké předklony, zamotávání do kabelů, zombie chůzi i lezení po klavíru, byly natolik strhující, že z něj nebylo možné spustit oči a věnovat se zbytku kapely či stále sílícímu dešti.

Třiatřicetiletý rodák z Northamptonu ale především fantasticky zpíval. Jeho hluboký vokál dal krásně vyniknout hitovým "Smokers Outside The Hospital Doors", "Munich" i s vervou odehraným "Bullets", vůbec nejvíce ale podpořil klavírní baladu "Nothing" z loňské, rozpačitě přijaté řadovky "The Weight Of Your Love", která pod jeho vedením vyrostla spolu s prodlouženou verzí nadšeně přijaté "Papillon" v jeden z nejpůsobivějších vrcholů festivalu. Velká škoda že Editors nehrají živě i "What Is This Thing Called Love?", ve které frontman předvádí zřídka slyšenou vysokou polohu svého hlasu, nicméně i bez ní se jednalo o nejlepší koncert festivalu, který překonal jak vystoupení na Rock for People před čtyřmi lety, tak krátkou ochutnávku na červnovém Rock am Ringu. Editors zkrátka svou koncertní formou dospěli v kapelu, která v kulturně vzdělaných státech má potenciál utáhnout celý festival.

Wilkinson, Grape festival, Letisko Piešťany, Piešťany, Slovensko, 15.8.2014
© Michal Lukac / Grape festival
Wilkinson, to není jen značka žiletek, ale také stále rostoucí jméno na popověji zaměřené drum 'n' bassové scéně. Producent, DJ a nepřítel katolické církve se pod zaplněným stanem Suzuki stage snažil rozpumpovat přítomné hity "Need To Know", "Half Light" nebo "Take You Higher", což se mu i za pomoci hecujícího MCho dařilo, jenže jeho set postrádal jakoukoliv logiku nebo návaznost, a tak se často stávalo, že si Wilkinson namísto smysluplných přechodů své rozjeté singly prostě utnul a pokračoval zase od začátku, od klidných tónů a pomalu plynoucích vokálů v úvodech následujících tracků. Dobrá párty, které nechybělo ani sborové podřepnutí či lesknoucí se zapalovače to tedy sice byla, jenže průměrná světelná show, projekce s ikonami Windows, řada zbytečných coverů (např. "Sing" Eda Sheerana nebo "No Problem" Chase & Status) a zmíněné přechody nakonec zapříčinily, že očekávání tentokrát bohužel předčilo výsledek.

Flux Pavillion, Grape festival, Letisko Piešťany, Piešťany, Slovensko, 15.8.2014
© Michal Lukac / Grape festival
Naštěstí co chybělo Wilkinsonovi, to dohnal Flux Pavilion. Hvězda známá například ze souběžně pořádané FM4 Frequency v Rakousku, kde platí za jedno z nejvýraznějších jmen v nočním festivalovém line-upu, sice na svém kontě nemá hit ráže "Afterglow", ale i bez něj a tajtrlíkujícího MCho si tenhle tlouštík s blonďatým přelivem dokázal podmanit pařící Slováky setem, který byl vyváženější, více instrumentální, a přesto dynamický. Menší dosavadní věhlas v našich končinách a dobrý, ale až příliš dlouhý DJ set Francouze Gesaffelsteina, který podobně jako na Rock am Ringu poslal velkou většinu technu neholdujících diváků do stanů, sice zapříčinil, že pod jeho pódiem nebylo narváno jako u slavnějšího kolegy, ale ti, kteří s ním zůstali až do třetí hodiny ráno, určitě nelitovali.

Po něm ještě pařby dychtiví návštěvníci mohli buď zůstat nadále pod stanem a užít si Malalatu, nebo se rozprchnout za DJ Krtem do Kozel stage, kde se z mptrojek hrály hity od mladých Foster The People až po momentálně se vracející klasiky Bloodhound Gang, zastavit se u Ink Midget na Red Bull Tour Busu, nebo usínat u české filmové klasiky "Vrchní, prchni!" v diskuzně-filmové Bubo stage. A pak už bylo opravdu načase jít spát a chystat síly na Klaxons, La Roux, Palma Violets nebo The Feud. O těch ale až v reportáži z druhého festivalového dne, kterou si na musicserveru budete moci přečíst už brzy.

NÁZORY
  • Boli ste na Rangleklods, alebo ste šli len okolo ... (JohnnyD, 19.08.2014 15:08) Reagovat

    Boli ste na Rangleklods, alebo ste šli len okolo s pivom v ruke? Každý, koho som stretol a bol na tom koncerte, potvrdil, že to bol vrchol festivalu. Neskutočný zážitok!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 42/2023 - od The Rolling Stones přes Blink-182 po Samphu (25.10.2023 20:30)
- Naživo: Sam Smith se stali vládci Mad Cool Festivalu, sklonit se ve Španělsku museli i Mumfordi a Queens Of The Stone Age (09.08.2023 07:55)
- Chase & Status, Wilkinson, Sub Focus a spousta dalších. Let It Roll 2023 nabídne nejvíce zahraničních účinkujících v historii (22.07.2023 10:49)
- Rozhovory: Wilkinson - Svůj životní balanc jsem našel v lockdownu (28.06.2023 16:00)
- Naživo: Páteční Metronome Prague se dal do pohybu (nejen větrného) (24.06.2023 16:25)
- Fotogalerie: Metronome Prague pokračoval se Zaz, Editors, Janou Kirschner, Zrním a dalšími (24.06.2023 11:30)
- Naživo: Festival Let It Roll Winter proměnil letňanské výstaviště v saunu (03.03.2023 18:46)
- Na Metronome Prague 2023 zahrají i Editors a White Lies (29.11.2022 10:37)
- Nové desky 38/2022 - od 5 Seconds Of Summer přes The Rasmus po Marka Owena (29.09.2022 18:00)
- Video: Editors v klipu ke "Kiss" vyprávějí příběh o neutuchající přitažlivosti a odpudivosti (12.08.2022 11:59)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy Queen AC/DC Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Madonna Dua Lipa Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu