Pro Monikino Kino začnou "Prázdniny" v září

16.08.2014 08:12 - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Úderem prvního září zahájí Monikino Kino "Prázdniny". Tak se jmenuje tento den vycházející debutová deska kapely, kterou tvoří slovenská hudebnice a filmařka Monika Midriaková a hudebník, režisér i herec Petr Marek z formace MIDI LIDI. Jejich elektronický pop o naději vyjde pod značkou Slnko records.

Všechny impulzy a hudební nápady přicházejí od dívčí poloviny, Monikino Kino tedy nejsou žádným vedlejším projektem Petra Marka. "Skládám většinu hudby a Petr se třeba s kytarou nebo bicími obvykle přidává až ve chvíli, kdy jsou hudební nápady hotové. Společně pak pracujeme na stavbě písní," říká Monika. Petr pro Monikino Kino píše slovenské texty, s jejichž konečnou úpravou mu Monika jako rodilá Slovenka pomáhá. "V cizím jazyce si dovoluji větší lyričnost, citovost i hru s patosem než v textech pro Midi Lidi," doplňuje Petr Marek.

Muzikant na koncertech hraje na klávesy, kytaru a občas i slovensky zpívá, jeho kolegyně zpívá, hraje na klávesy a provází mluveným slovem, které působí, jako by ze staré televize vystoupila nebo vytančila pohádková moderátorka. Diváci se diví. Vedle toho Monika také ráda tančí, živelně a radostně komunikuje s publikem výzvami k tanci slovy i pohybem, což je v hezkém kontrastu k melancholické náladě většiny skladeb.

Necelé tři týdny před vydáním alba kapela zveřejnila tři singly ("Běžky", "Prázdniny", "Kancelář") a ke skladbě "Kancelář" také videoklip. "Klip jsme natočili na Ořechovce, kde se setkávají ulice Klidná a Dělostřelecká. Zkombinovali jsme romantiku s pitomým humorem a tancem v low-fi obrazové estetice. Čili všechno, co máme rádi," uzavírá Petr Marek.

Jedenáct písní na albu "Prázdniny", které vyjde 1. září ve spolupráci s bratislavským labelem Slnko records, je z poloviny tvořeno novými verzemi už dříve zveřejněných písniček a z druhé poloviny úplně novými skladbami. První koncerty Monikino Kino odehráli před rokem a půl, několik z nich jako předkapela Midi Lidi a Dva.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY