Marilyn Manson ničím výrazným nepřekvapil, jeho show postrádala spád a atmosféru

13.08.2014 17:19 - Jaroslav Hrách | foto: Vojta Florian / musicserver.cz

Americký zpěvák Marilyn Manson, kontroverzní postava industriálního metalu, zavítal v úterý do České republiky a úspěšně vyprodal koncert v pražské Lucerně. Ačkoliv Manson se svou kapelou předvedl celkem profesionální show, chyběl jí spád a také pořádná atmosféra.

Live: Marilyn Manson

místo: Lucerna, Praha
datum: 12. srpna 2014
support: New City Kings
setlist: Requiem (Intro), Angel With The Scabbed Wings, Disposable Teens, No Reflection, Hey, Cruel World..., Get Your Gunn, Personal Jesus (Depeche Mode cover), mOBSCENE, The Dope Show, Rock Is Dead, Mister Superstar, Sweet Dreams (Are Made Of This) (Eurythmics cover), This Is The New Shit, Irresponsible Hate Anthem, Antichrist Superstar, The Beautiful People
Fotogalerie

Marilyn Manson, New City Kings, Lucerna Velký Sál, Praha, 12.8.2014 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Američan Marilyn Manson, kterému není kontroverze rozhodně cizí, ale naopak je mu víc než blízká, přijel se svou kapelou do České republiky a odehrál zde již svůj šestý koncert. Dokonce se mu podařilo vyprodat Velký sál Lucerny, což tedy nebyla úplně dobrá zpráva pro návštěvníky - v tomto prostoru se totiž kromě špatné akustiky dá očekávat také úmorné vedro. A opravdu, ozvučení zpočátku nestálo za nic a v sále bylo naprosto nedýchatelno. Alespoň se tak diváci dostali do varu hned po prvních dvou minutách strávených v Lucerně.

Předskakovali hudební nováčci New City Kings, kteří aktuálně vydali EP "Change". Pocházejí z Británie a prý hrají alternativní rock. Ve skutečnosti předváděli spíš "vyměklej popíček" se slabomyslnými a nechutně vlezlými refrény. Byla to vážně tragédie. Pro většinu návštěvníků musela být jejich show opravdovým trestem. Místo sálového potlesku se skupina dočkala maximálně otrávených výrazů a nelibých gest. Opravdu by mě zajímalo, koho napadlo, že zrovna New City Kings budou ideálním supportem Marilyna Mansona.

Marilyn Manson, New City Kings, Lucerna Velký Sál, Praha, 12.8.2014 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Následovala přestávka, během které měl divák alespoň čas důkladně prostudovat nejrůznější kostýmy, převleky a módní doplňky (ortodoxních) fanoušků. Někteří si se svým vzhledem opravdu vyhráli, jiným stačilo mít na sobě tričko oblíbené metalové kapely. Po skoro hodinovém čekání konečně odstartoval koncert a za oponou se objevila silueta postavy. Klidné intro vystřídaly hutné kytary a bicí ze skladby "Angel With The Scabbed Wings", opona spadla a show mohla začít.

Jak už bylo zmíněno v úvodu, ozvučení nelze považovat za nejlepší. Mansonův hlas se utápěl ve zvuku kytar a nebylo mu pořádně rozumět. Během vystoupení se situace trochu zlepšila, ale o žádnou slávu se nejednalo. Koncert od samého začátku postrádal tempo, mezi skladbami nastávaly příliš dlouhé pauzy. Také by zajisté vůbec nevadilo, kdyby si Marilyn Manson odpustil některé ze svých dlouhých proslovů, které stejně působily jen jako nudná vata.

Hrály se skladby především ze starých desek "Mechanical Animals" a "Antichrist Superstar". Z poslední, dva roky staré "Born Villain" zazněly jen dvě položky, což je celkem škoda, rád bych si naživo poslechl třeba i třetí singlovku "Slo-Mo-Tion". Nechyběly samozřejmě i všemi známé coververze skladeb "Personal Jesus" od Depeche Mode či "Sweet Dreams (Are Made Of This)" od Eurythmics.

Marilyn Manson, New City Kings, Lucerna Velký Sál, Praha, 12.8.2014 (fotogalerie)
© Vojta Florian / musicserver.cz
Za největší zápor se dá považovat fakt, že celé vystoupení působilo strašně umělým dojmem. Kapele se nepodařilo vytvořit tu správnou atmosféru a z Marilyna Mansona nevyzařovala skoro žádná energie. Co se týče show, byla značně ochuzená, rozhodně by se z ní dalo vytřískat víc. Vybrané excesy jako plivání nebo házení mikrofonu už nikoho nešokují, nudně působilo i pohybování na chůdách při songu "Sweet Dreams (Are Made Of This)".

Když už se koncert konečně rozjel a fanoušci se do něj pořádně ponořili, zbývaly do konce čtyři poslední skladby. To přece jen trochu zamrzelo. Nezbývá než doufat, že až se u nás Marilyn Manson zastaví příště, bude to lepší a někde jinde než v Lucerně. A abych nezapomněl - žádná předkapela je někdy lepší než špatná předkapela.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY