Tom Petty po čtyřech dekádách skládání dosáhl čísla jedna v Americe

08.08.2014 00:48 - Petr Doupal | foto: facebook interpreta

Tom Petty od 70. let vydal nespočet desek, až novinka "Hypnotic Eye" s jeho kapelou The Heartbreakers dosáhla vytouženého zlata v USA. Sekundoval mu kolega Eric Clapton a nečekaně soundtrack z "Guardians Of The Galaxy". Singlům opanovali MAGIC!, v Top 10 debutovalo "Bang Bang" Jessie J, Ariany a Nicki.
MAGIC! - Rude
© facebook interpreta
SINGLY - Kouzlo stále funguje, MAGIC! jsou s "Rude" na jedničce už počtvrté. Sice si nadále celkově pohoršují, poprvé však stanuli na vrcholu Radio Songs se 169 miliony impresí. Na stupínku pod nimi tentokrát nebyla Iggy Azalea, "Fancy" totiž bylo přeskočeno "Stay With Me". Singl Sama Smithe má téměř shodná čísla s "Rude", pozadu je pouze ve streamech. Těm nadále dominuje Iggy, již podvanácté.

Sam Smith by určitě rád příští týden stanul na vrcholu, měl by si ale pospíšit, protože do žebříčku vtrhla velmi silná trojice Jessie J, Ariana Grande a Nicki Minaj se společným hitem "Bang Bang". Novinka odstartovala na šestce s 230 tisíci downloady a třemi miliony streamů. Zařadila se za čtvrtého Nica & Vinze a pátou Arianu Grande s "Problem". Ta tedy má ještě díky "Break Free" (18.) v Top 20 hned tři skladby. A Nicki slaví rovné desáté umístění v první desítce.

Maroon 5 kvůli novince ztratili jednu pozici, Disclosure se propadli za Siu a na osmičku dosáhla teprve ve čtvrtém týdnu v žebříčku Meghan Trainor s letním hitem "pro obyčejné lidi" "All About That Bass". Píseň získala ocenění Digital Gainer i Streaming Gainer. Co na ni říkáte vy?

V druhé desítce šli nahoru Charli XCX s "Boom Clap", Enrique Iglesias s "Bailando", Clean Bandit s "Rather Be" a Iggy Azalea s Ritou Ora "Black Widow". Některý z tracků určitě přivítáme i v Top 10.

Co další novinky? Na 45. místě odstartoval promo singl Maroonů "It Was Always You", sedmdesát devítku má v teenagerských letech zaseklá Hilary Duff s "Chasing The Sun" a na 88. pozici debutuje Katy Perry s "This Is How We Do".

    Top 10 - singly:
  1. MAGIC! - Rude
  2. Sam Smith - Stay With Me
  3. Iggy Azalea feat. Charli XCX - Fancy
  4. Nico & Vinz - Am I Wrong
  5. Ariana Grande feat. Iggy Azalea - Problem
  6.  N Jessie J, Ariana Grande & Nicki Minaj - Bang Bang
  7. Maroon 5 - Maps
  8. Meghan Trainor - All About That Bass
  9. Sia - Chandelier
  10. Disclosure feat. Sam Smith - Latch

Tom Petty And The Heartbreakers - Hypnotic Eye
© facebook interpreta
DESKY - Tom Petty se narodil přesně v polovině minulého století, nahrává od počátku 70. let, až v roce 2014 se mu však povedlo dosáhnout klasického ocenění: zlata v domácí hitparádě. "Hypnotic Ey"e je třináctá řadovka, kterou nahrál se svou kapelou The Heartbreakers. K prodeji 131 tisíc pomohla i akce, při které ke koncertnímu lístku přihodili i CDčko.

Na dvojce najdeme dalšího geronta, Erica Claptona, s deskou "The Breeze: An Appreciation Of JJ Cale", věnovaném svému kolegovi JJ Caleovi. Album nahrál s Markem Knopflerem, Johnem Mayerem, Williem Nelsonem i Tomem Pettym a prodalo se ho 61 tisíc kusů.

Nečekaným bronzem se blýsk soundtrack z filmu "Guardians Of The Galaxy", 60 tisíc se od něj rozhodně nečekalo. "Awesome Mix Vol. 1" obsahuje přímo skladby z filmu a jedná se o stylové hity 70. let, což má důvod ve scénáři.

Na čtvrté místo spadli 5 Seconds Of Summer, když ztratili čtyři pětiny prodejů debutového týdne, udrželi ale za sebou s EPčkem debutujícího Shawna Mendese, po kterém lační stejná cílovka. Na šestku spadl soundtrack z "Frozen" a po 31 souvislých týdnech opustil Top 5, za ním skončil Sam Smith. V první desítce se už udrželi akorát Kidz Bop.

Na osmičce a devítce totiž odstartovaly novinky. Rockoví Theory Of A Deadman s pátou studiovkou "Savages" brali osmičku stejně jako s předchozím "The Truth Is...", to písničkářka Jenny Lewis, také zpěvačka kapely Rilo Kiley, pronikla do Top 10 poprvé, podařilo se tak s třetí sólovkou "Voyager".

Bombónkem na konec je 25. místo, na kterém najdeme NSYNC, 'NSYNC, *NSYNC, 'N Sync, 'NSync, ... prostě bývalý boyband, z kterého vyrostl Justin Timberlake. Aniž by o tom pětice věděla, Sony Music vydalo kompilaci "The Essential *NSYNC", na které kromě singlů jsou i B-sides, raritky a skladby ze soundtracků. Členové některé skladby, kdysi nahrané a nedokončené, slyšeli úplně poprvé. Pro fanoušky tak byla povinnost dosud nevydaný materiál poslechnout, deska se tak na Amazonu okamžitě vyprodala a na iTunes se dostala do Top 10.

Prvenství příší týden připadne nejspíše 51. vydání "Now!" kompilace se 100 tisíci, do Top 10 miří Godsmack s "1000 HP", Spoon s "They Want My Soul" a The Vamps se "Somebody To You EP".

    Top 10 - alba:
  1.  N Tom Petty and The Heartbreakers - Hypnotic Eye (131 tisíc)
  2.  N Eric Clapton & Friends - The Breeze: An Appreciation Of JJ Cale (61)
  3.  N Různí - Guardians Of The Galaxy: Awesome Mix Vol. 1 (60)
  4. 5 Seconds Of Summer - 5 Seconds Of Summer (54, -79 %)
  5.  N Shawn Mendes - The Shawn Mendes EP (48)
  6. ▼ Různí - Frozen Soundtrack (33, -10 %)
  7. Sam Smith - In The Lonely Hour (30, -5 %)
  8.  N Theory Of A Deadman - Savages (28)
  9.  N Jenny Lewis - Voyager (21)
  10. ▼ Kidz Bop Kids - Kidz Bop 26 (20, -24 %)

Kompletní singlovou hitparádu Billboardu najdete zde, albovou zase tady. Spotify playlisty se automaticky updatují, takže budou odpovídat vždy jen aktuální týden vydání článku.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY