shop.musicserver.cz
Miro Žbirka - Happy Birthday

"Happy Birthday" Mekyho Žbirky je důstojná oslava s několika otazníky

Vydáno: 12.08.2014 16:00 v sekci Recenze - Milan Menčík | foto: facebook interpreta

Ač se to nezdá, Miro Žbirka letos slaví šedesát dva let. Je člověkem, který žije hlavně přítomností a má spoustu plánů do budoucna, jako je letošní vánoční turné. Občas se však naskytne podstatný důvod k ohlédnutí, jako tomu bylo v případě jeho dva roky starých kulatin.

6/10

Miro Žbirka - Happy Birthday

Vydáno: listopad 2013
Celkový čas: DVD 1: 84 minut, DVD 2: 79 minut

Skladby: DVD 1: Balada o polných vtákoch, Dr. Jekkyll a Mr. Hyde, Možno sa ti zdá, 22 dní, Jesenná láska, Biely kvet, Zažni, Múr našich lások, Len s ňou, Denisa, Medley, Milionkrát, Co bolí, to přebolí, All You Need Is Love, Hey Jude, Atlantída, Mám rád DVD 2: Dievčatá, Biely kvet, Atlantída, 22 dní, Ticho, Pozri, Tvár, S tebou je kríž, Ticho - Mesačný svit - S tebou je kríž, Slávou opitý, Kúp mi knihu, Katka, Možno sa ti zdá, Len s ňou, Adriana, Medley (směs), Lets Make A Summer, Mayday, Myslím, že ti rozumiem, Mám rád, Co bolí to přebolí, Cesta zakázanou rýchlosťou, Daj mi, Tento song, Tadam dam si dám

Vydavatel: Česká muzika, spol. s r.o.

Miro Žbirka tehdy svou oslavu pojal velmi pompézně. Do nejmodernější haly v Česku si pozval spoustu hostů v čele s Moravskou filharmonií Olomouc a dirigentem Adriánem Kokošem. Asi není třeba dodávat, že na toto vystoupení byla zvědavá zcela zaplněná O2 arena.

Pro ni měl Meky připraveno mnoho překvapení, sám oslavenec se ale jednoho takového dočkal hned na začátku, když mu filharmonie vystřihla známou melodii "Happy Birthday", podle které pak dostal celý projekt název. Žbirka své vystoupení otevřel verzí jedné z mých nejoblíbenějších písní v jeho podání - "Baladě o poľných vtákoch". Zde se hned naplno ukázaly krásy spojení zpěvákovy písně a filharmonie. Skladba je v originále na albu "Doktor Sen" nahrána ve velmi střídmé aranži pouze s klávesovými nástroji, tento orchestrální kabátek jí však velmi pristane. Žbirka předvedl intonačně jistý výkon po dobu celého koncertu, jako by však z jeho hlasu už vypadla ta jiskra, která ho zdobila před lety. Jeho vokál na mě působil v mnoha chvílích hodně zastřeně, ale je jasné, že věk člověk nezastaví. Ani tohle podání ale celkové vyznění koncertu nijak neshodilo, ba naopak.

Hned od začátku mohl oslavenec sázet samé hity, později dokonce sám se svým typickým anglickým suchým humorem přiznal: "Máme jeden problém. Příliš mnoho hitů." Proto zahrál i dnes mezi hudebníky tak populární medley, zkrácené verze několika známých písní za sebou. Ještě předtím ale může divák zažít nadšení a zklamání zároveň. Během předehry k písničce "22 dní" Žbirka uvedl na pódium člověka, který s ním objížděl prakticky dvě desetiletí koncertní sály už v dobách Modusu a posléze i na jeho sólové dráze - Laca Lučeniče. Ten se v sestříhaném záznamu objevuje ve dvou položkách (kromě zmíněné ještě "Biely kvet"), mezi obě však dramaturg DVD nepochopitelně vměstnal baladu "Jesenná láska". Což o to, písnička je to nádherná a podobně jako ve skladbě "Balada o poľných vtákoch" znovu v parádní úpravě, proč ale dvě písně s Lučeničem byly násilím roztrženy, bůh ví.

Naštěstí se jedná o jediný výraznější nedostatek prvního disku. Na živém koncertu jsem nebyl, dle reportáže kolegy Pavla Parikrupy však byl dramaturgicky dost odlišný a podstatně delší. Těžko říci, proč byl pro potřeby DVD zvolen jiný postup, odlišné pořadí písní a koncert nemají fanoušci k dispozici celý i s hosty Davidem Kollerem a Janou Kirschner, kteří mezi gratulanty nechyběli. Kdo však nemá možnost tohle porovnávat, ničeho si nevšimne, vyjma toho divokého prostřihu mezi písněmi s Laco Lučeničem.

Miro Žbirka však záznam vydal až rok po koncertě a v mezidobí zřejmě hodně dlouho přemýšlel, čím ho ozvláštní. Rozhodl se proto navštívit archiv České televize, která se podílela i na přenosu narozeninové události, a vybíral podle něj to nejzajímavější, co pro naši veřejnoprávní televizi natočil. Fanoušci, kteří se těšili na výběr těch nejlepších klipů, tak musejí být zklamáni, že zde vidí především Žbirkova na playback zpívaná vystoupení z akcí typu Atlet roku, Sportovec roku či různých Silvestrů. I oni se však dočkají.

Navíc jsou zde některé písně z nepochopitelných důvodů duplicitně, tu samostatně, tu v různých směskách ("Pozri", "Katka", "S tebou je kríž"). Pravých videoklipů by se mezi vybranou pětadvacítkou dalo spočítat na prstech jedné ruky. Na druhou stranu i zde najdeme velmi povedené věci - živé verze songů "Myslím, že ti rozumiem" a "Mayday" z kdysi legendární Noci s Andělem či málo známou skladbu "Tvár". Vyloženě potěší i těch pár vzpomínaných klipů. DVD, na kterém budou všechny Mekyho klipy, se však fanoušci již velmi brzy dočkají. Chystá ho vydavatelství Universal na letošní podzim a sám zpěvák ho podpoří prostřednictvím turné "Best Of Video Tour".

Platí výsledný kladný dojem z celého 2DVD. Těch pár perel, co se nachází na druhém disku, se vyplatí pustit několikrát. Jako vábnička na věci chystané působí parádně.

NÁZORY
  • Koncert (Michal, 14.08.2014 11:15) Reagovat

    Recenze bohužel trochu trpí tím, že autor sám na koncertu nebyl. Meky se své "Happy Birthday" nedočkal hned na začátku, ale až v polovině koncertu, po příchodu symfoniků na scénu. A své vystoupení nezačal Baladou, tu také zazpíval až v polovině. Jinak s necitlivými dramaturgickými zásahy při sestřihu koncertu pro DVD souhlasím, stejně tak s velmi rozpačitým druhým diskem (zejména "živá" vystoupení na playback mají nulovou hodnotu).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner (27.03.2024 22:00)
- Hudba Mira Žbirky zazní v prosinci na Symphonic Night v O2 universu a už nyní na vinylech s alby z let 1992–2022 (20.03.2024 08:01)
- David Koller má před sebou poslední část turné k albu "LP XXIII", které má dvě nominace na Anděla. Láká na něj novým živým videem (17.03.2024 08:17)
- Video: "Jsme nerozdělitelní." Jana Kirschner nás v klipu "Delia nás" zahrnuje pozitivitou (09.02.2024 11:18)
- David Koller odchází z Lucie, kapela chce pokračovat i bez něj (05.02.2024 09:14)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Video: Hip hop a lidovka v jednom: "Struny" Jany Kirschner ukazují její všestrannost (18.01.2024 08:39)
- Vychází luxusní publikace o kariéře a životě Mira Žbirky "Memory Book - Roky a dni" (23.11.2023 15:56)
- Hudba v tisku: V knize "Katherine" popisuje Katka Žbirková život s milým hudebním bláznem (11.11.2023 09:00)
- Video: David Koller je "Za hranou"... a ve vlaku (08.10.2023 09:30)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Kabát Karel Gott Rush U2 Paws Bono Sia Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu