shop.musicserver.cz
Pet Shop Boys: Devět písniček, které máme rádi

Pet Shop Boys: Devět písniček, které máme rádi

Vydáno: 07.08.2014 12:00 v sekci Publicistika - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

Na začátku všeho byla krátká zpráva: 13. srpna přijedou Pet Shop Boys do Prahy, pokračovalo to nadšenými emaily mezi šéfredaktory několika hudebních médií a skončilo netradičním společným článkem o jejich nejoblíbenějších skladbách. Článek vychází současně na webech Koule.cz, musicserver.cz a v tabletovém Headlineru.

Hana Slívová, Koule.cz

Being Boring
(Behaviour, 1990)

Z debat o Pet Shop Boys vychází "Being Boring" jako jedna z nejoblíbenějších skladeb vůbec, a mezi její fanoušky (stejně jako mezi fanoušky celé desky Behaviour) patřím i já. Těžko najít univerzální vysvětlení, ta písnička je totiž něco jako soundtrack i ilustrace osobní historie; jestli nějaký text dokáže v pěti minutách pojmenovat celou jednu životní etapu, pak je to právě "Being Boring". Neil Tennant ho napsal jako vzpomínku na nejlepšího kamaráda z dob dospívání v Newcastlu Chrise Dowella, jenž zemřel na AIDS, a název skladby odkazuje k eseji spisovatelky Zeldy Fitzgeraldové, manželky Francise S. Fitzgeralda. Stojí v něm mimo jiné: "Odmítala nudu, protože sama nebyla nudná." Písnička je založená na jednoduchém, přesto přitažlivém beatu, funky kytaře a melancholickém zvuku syntézátorů a Pet Shop Boys tu poprvé použili půltónový posun z mollové sloky do durového refrénu. "Being Boring" je tak kromě příběhu přitažlivá i proto, že zní výrazně jinak než ostatní skladby PSB.

Leaving
(Elysium, 2012)

Esenciální Pet Shop Boys. Klid. Synthpop, který ani v roce 2014 nepůsobí demodé. Civilní výraz zpěváka Neila Tennanta bez špetky hysterie a patosu jako dokonalý kontrast k tematické i zvukové melancholii. Text o odcházející lásce (ať už ve významu rozchodu nebo smrti) "our love is dead/but the dead are still alive/in memory and thought/and the context they provide" sice není radostný, ale je smířlivý a dává naději. Nepřestávám se usmívat u vazby to provide context; nenapadá mě žádný další hudebník, který by ji - se stejnou profesorskou samozřejmostí - dovedl použít v písničce o emocích.

Love Is a Bourgeoise Construct
(Electric, 2013)

Pouhý rok od sebe dělí dvě stejně hezké tváře Pet Shop Boys - výrazně melancholické "Elysium" a disko pro dospělé "Electric". Třetí singl z desky, velkolepou "Love Is a Bourgeoise Construct", jmenoval magazín Guardian čtvrtou nejlepší skladbou roku 2013. U mě vede díky nadhledu a ironii, balancování na hraně kýče (klidný hlas vypravěče od vedle versus beaty, které pouští trenéři ve fitku při spinningu) a samozřejmě díky textu plnému reálií: "When you walked out you did me a favour/It's absolutely clear to me/that love is a bourgeois construct/just like they said at university." Love song, u kterého se nebrečí, deska, se kterou se skvěle běhá.

Honza Balušek, musicserver.cz

Jealousy
(Behaviour, 1990)

"Jealousy" má v historii Pet Shop Boys unikátní postavení - je to totiž úplně první píseň, kterou gentleman a homeless společně napsali. Stalo se tak už v roce 1982, ale finální verze se jí dostalo až o osm let později na desce "Behaviour", kterou uzavírá. Ve své podstatě jednoduchá skladba o žárlivosti (kdo kdy neslyšel "Where've you been? Who've you seen? You didn't phone when you said you would...") získala na síle velkým orchestrálním aranžmá a typickým, jakoby chladným Tennatovým zpěvem, který ale v hloubi bouří emocemi. Písničku dvojice oprášila i pro turné "Pandenomium" před několika lety, kdy jí dvojice tanečníků svým dechberoucím provedením obohatila o další rozměr.

Vocal
(Electric, 2013)

Loňská výrazně elektronická a taneční deska "Electric" přinesla mimo jiné i vzpomínku na raveovou scénu osmdesátých a devadesátých let v podobě rozsáhlé skladby "Vocal", kterou skupina posléze i začala uzavírat své koncertní sety. Mírná, pro PSB tak typická melancholie, se prolíná s naprostou euforií, které dohromady dokazují, že i taneční hudba dokáže přenášet emoce. Když je v ní samozřejmě nějaký ten vocal... Snad žádná jiná jejich nahrávka nedává jasněji najevo, jak je krásné, když hudba lidi spojuje: "It's in the music, it's in the song, and the feeling of the warmth around us all is so strong."

Decadence
(b-strana singlu Liberation, 1994)

Písnička "Decadence" je z diskografie Pet Shop Boys snad nejoblíbenější skladbou mé ženy. Dodnes si pamatuju její úžas, kdy na dotaz, ze které desky to je singl, jsem jí musel odvětit, že to nejenže singl nebyl, ale není ani na žádném albu - v době své největší skladatelské potence Tennant s Lowem podobné perly totiž klidně rozsévali i na béčka. Pravda je, že na jejich komerčním majstrštyku "Very", jenž obsahoval třeba i hit "Go West", by tato nádherná balada, ještě silnější ve své unplugged verzi, úplně nezapadla. Mimo jiné tím dokázali, že pro prospěch celku dokáží klidně obětovat i takto krásnou písničku.

Jarda Konáš, Headliner

Heart
(Actually, 1987)

Bylo mi asi dvacet, když jsem se přes Corbijnův "Control" dostal k New Order a následně propadl kouzlu britské new wave a soudobého synthpopu. Sjížděl jsem tou dobou snad všechno, co se dalo, ale zároveň jen máloco si nechal v přehrávači na cesty. "Heart" byla jedna z těch skladeb. Hravá melodie s jasně čitelným textem, navíc oboje přesně koresponduje s tématem - takhle nějak jsem se fakt cítil, když jsem se dvořil nějaké spolužačce na vejšce. No a ten vynikající klip, kde Ian Mckellen hraje strašného zámeckého upířího pána, je třešničkou na dortu.

I'm With Stupid
(Fundamental, 2006)

O to větší překvapení pro mě bylo, že i po dvaceti letech od "Heart" dokázali přijít s tak charakteristickou peckou. "I'm With Stupid" je singl, který zněl aktuálně a dostal se ke mně snad z vysílání německé Vivy, ale zároveň to byli staří dobří Pet Shop Boys se vším všudy a plným zvukem. Má vynikající video, kde hrají Lucas a Wailliams z Little Britain. Baví od prvního záběru, odkazují k éře alba "Very" a navíc je na konci vtipná pointa, kterou by byla škoda prozradit. Podívejte se sami.

West End Girls
(singl, 1984)

Tady není co řešit, úplně první skladba, se kterou Pet Shop Boys prorazili. Zaujal mě promptní úspěch v amerických klubech, to je u britských interpretů spíš výjimka. Oslím můstkem se dostávám k mému prvnímu příspěvku a slabosti pro new wave. "West End Girls" je synergie tehdejších vjemů a hudebních trendů, navíc podtržená faktem, že Tennant s Lowem se soustředili na píseň v ryzí podobě a nějakou image neřešili. Když mám náladu, pouštím internetové rádio Underground 80's na Soma FM. Hrají tam nonstop angloamerický synthpop a new wave. Právě "West End Girls" je jedním z pilířů rotace. Naprosto po právu.


NÁZORY
  • 10/10 (Daniel, 07.08.2014 13:01) Reagovat

    Jako mladého posluchače mě velice zasáhla Vocal, jeden z nej songů minulého roku.

  • Being Boring (Tomas, 07.08.2014 15:52) Reagovat

    kdysi o něm Chris v Literally řekl, že je to song, který je postaven tak, že musí uspět - že akordy, v něm použité, jsou postaveny tak, že jsou dopředu odsouzeny k úspěchu.

    Ale pro mě PSB končí tak rokem 95 - pak už to bylo opakování sebe sama, Neilův hlas už je moc vysoký a mě nepříjemný a už je to moc umění a chybí tomu to,co bylo zpočátku pro ně typické -naprosto chytlavá melodie, která ale není vlezlá ,skvělé aranžmá...

    Za mě: Always on my mind, Two divided by zero, IDK -to je Svatá trojice.

  • A kde jsou... (Jan, 07.08.2014 16:17) Reagovat

    ...So Hard, What Have I Done To Deserve This, It´s A Sin nebo One More Chance? To jsou ty ty pravé pecky.

  • Mojich top 10... (Lucia, 07.08.2014 22:40) Reagovat

    Mňa osobne najviac oslovilo prvé obdobie skupiny, teda prvých 5 albumov (počítam aj Disco v poradí), po Behaviour už som vnímala skôr len "kusovky". Nedávno som si pustila Elysium, ale pravdupovediac, už to na mňa nepôsobí, zrejme som už niekde úplne inde... Ale oceňujem inteligenciu a vtip, s akou táto dvojica už roky úspešne brázdi vody hudobného šoubiznisu. :)

    Pre mňa TOP 10: Always on my mind, It couldn´t happen here, Rent, What have I done to deserve this, Oportunities, Suburbia, Heart, To face the truth, How can you expect to be taken seriously, Being Boring.

    • Re: Mojich top 10... (Pat, 08.08.2014 20:57) Reagovat

      ...asi tak nejak. Podstata PSB je v 80´s, potom nastalo obdobie experimentov v zmysle čo ďalej, no od Fundamental znovu dokazujú svoju silu.
      Za mňa: Always on my mind, Suburbia, King's Cross, Opportunities (Let's make lots of money), One more chance, In the night, Paninaro, Integral, Minimal, Did You See Me Coming? ........a kopec ďalších.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Slash, Myles Kennedy & The Conspirators, Winning Group Arena, Brno, 18.4.2024
Naživo: Slash v Brně: Bez Guns N' Roses, zato s vlastní tvorbou Legendární kytarista Slash se po pěti letech vrátil do Česka a v Brně předvedl strhující show plnou hardrockové energie. I když se fanoušci nedočkali hitů Guns N' Roses, Slash je potěšil syrovostí a vlastním materiálem. Přestože... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 17:47 v sekci Naživo
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Dancing Star" Pet Shop Boys je poctou všem talentovaným a odvážným (07.04.2024 15:15)
- Pet Shop Boys se v novém singlu vrhnou do víru tance (22.03.2024 12:41)
- Video: Pet Shop Boys se v klipu "Loneliness" ohlížejí za mladistvou nerozvážností (01.02.2024 15:30)
- Pet Shop Boys se vracejí s novým albem "Nonetheless" (31.01.2024 11:04)
- Pet Shop Boys se v červenci vrátí do Prahy se svými největšími hity (05.12.2023 10:02)
- Sleaford Mods nahráli pro charitu coververzi hitu Pet Shop Boys (29.11.2023 16:46)
- Pet Shop Boys po třiceti letech znovu zpřístupní své nesehnatelné taneční album "Relentless" (04.10.2023 16:08)
- Nové desky 24/2023 - od Queens Of The Stone Age přes J.A.R. po Toma Grennana (21.06.2023 19:30)
- Bojíte se umělé inteligence v hudbě? Neil Tennant z Pet Shop Boys a Peter Gabriel ne (17.05.2023 13:38)
- Minirecenze: Pet Shop Boys na EP "Lost" vyvětrali archiv (12.05.2023 09:30)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Kabát Themroc Adele AC/DC Queen U2 Sia Taylor Swift Bono Rush Mirai Beyoncé Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu